Istaknute teme Za roditelje

6 stvari oko kojih se svi roditelji svađaju tijekom djetetove prve godine života

prve godine

Tijekom prve godine bebinog života roditelji i njihov odnos često su na kušnji


Roditeljstvo je ujedno idilično i nešto najdalje moguće od idiličnog. Ne znamo je li pretjerano reći da svojim izazovima ponekad izvuče ono najgore iz ljudi koji iznenada osim za sebe, moraju brinuti za još jedno ljudsko biće.

Kada se spoje umor, nespavanje, gubitak slobode te mnogi drugi faktori, svađe među nekad skladnim partnerima su neizbježne. Ovo su stvari oko koji se parovi najviše svađaju tijekom prve godine roditeljstva:

Spavanje

Prije rođenja djeteta čujete strašne priče o neispavanosti zbog koje postanete zli zombiji. Vi znate da je to pretjerivanje i da ćete vi, unatoč umoru uvijek biti pozitivni i zadržati osmjeh na licu. Usto, vaša beba ne mora biti kao te bebe koje se bude i sišu cijelu noć.

Kada se dijete rodi, shvaćate da je vaša beba baš kao te bebe koje se bude cijelu noć, a ne može vam promaknuti niti činjenica da se vaš partner itekako više naspava nego vi. To naravno mora završiti pokojom optužbom i svađom tu i tamo.

Djetetovo spavanje

Vaše spavanje je krhko, a rasprava o njemu tempirana bomba. No, spavanje vašeg djeteta nije ništa manje škakljiva tema koja će dovesti do brojnih rasprava. Tko krivo uspavljuje dijete? Tko ga je probudio hodanjem po dnevnom boravku? Tko ga je previše stimulirao pa sada ne može zaspati? Koje je pravo vrijeme za odlazak na spavanje?

Obostrana neispavanost i umor mogu biti pravi okidači za vječne rasprave oko bebinog spavanja.

Tko radi više?

Tko više radi, tko više doprinosi i tko je zbog toga umorniji? Nebitno je vode li se rasprave između jednog roditelja koji radi fizički odlazeći iz kuće i jednog koji ostaje i brine se o kući i djetetu ili o dva zaposlena roditelja te o bilo kojoj drugoj kombinaciji, uvijek ostaje vječno pitanje. Tko obavlja više posla i samim je time, naravno, umorniji? Kućanski poslovi, briga oko djeteta, odlazak u kupovinu, odlazak na posao, sve karte su na stolu i u igri.

I ova tema svađe normalna je za sve parove, no isto tako gotovo neizbježna.

Intima

Porod iscrpi tijelo na nezamisliv način te sve ono što dolazi poslije njega, možda i skupa s dojenjem, može utjecati na činjenicu da se partneri udalje jedno od drugoga. Razina intimnosti prije djeteta teško se postiže te dolazi do svađi i optužbi kako “ništa nije kao prije”.

U ovim situacijama bitni su iskreni i otvoreni razgovori, jer svako drugo ponašanje može dovesti do još većeg udaljavanja.

Novac

Novca nikad nema dovoljno. Pogotovo kad je jedna polovica vašeg para kući na porodiljnom i prihodi se krenu smanjivati. Usto, sada više ne trošite za dvoje nego za troje, a djeca nisu jeftina. Tu su također i sve te slatke stvari koje jednostavno morate i želite imati.

I zato, nema boljeg okidača za svađu nego vječnog pitanja “gdje je novac”? Plaća je stigla prije tri dana. Tko je sve to potrošio?

Nakon što parovi krenu bolje raspolagati svojim novcem i počnu kontrolirati troškove oko bebe, ova situacija se uglavnom smiri.

Način odgoja djeteta

Postoji tisuće stranica o odgoju djece na internetu i još toliko knjiga.

Novopečeni roditelji često su izloženi savjetima prijatelja, poznanika, kolega i svojih roditelja te ostalih obiteljskih stručnjaka. U pokušaj uda budu bolji roditelji, svaki partner odabrati će neki od savjeta koji im se čine najbolji i ponijeti ga sa sobom kući. To će uvijek biti suprotni savjeti i dovest će do sukoba. Krenut će kritike, argumenti izvučeni tko zna otkuda te neželjeni komentari poput “Ne želim slušati ništa od onoga što tvoja mama ima za reći”.

foto: pexels.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.