Edukacija i savjeti Istaknute teme

6 pomaka po kojima ćete znati da se vaše dijete razvija i napreduje

dijete razvija

Pratite kako se vaše dijete razvija i uživajte u svakom njegovom pomaku


Ako mislite da je impresivno kada dijete napravi svoje prve korake i prohoda, čekajte da vidite njegove ostale pomake! Primijetite kako polako ali sigurno napreduje i osvaja svijet.

Naime, prohodavanje je ono što nas sve oduševi i natjera da uzmemo mobitele u ruke i krenemo snimati, ali pedijatri tvrde da je sve ono što slijedi iza tog a jednako bitno jer pokazuje da se mišići pravilno razvijaju te da dijete postaje čvršće i spretnije. Ovih šest pomaka pokazat će vam da se to događa:

Čučanje

Ne podcjenjujte ovu suptilnu vještinu. Čučanje nastane kada se dijete sagne da bi nešto podignulo, ostane u tom položaju  te se potom uspravi i nastavi hodati. Pedijatri objašnjavaju kako to znači da je dijete stabilno na nogama te ima dobru ravnotežu koja je potrebna da bi se čučanje postiglo.

Ono je i velik korak ka samostalnosti jer znači da dijete ne treba više vas da biste mu dohvatili svaku igračku. Tehniku čučanja djeca svladaju uglavnom tri mjeseca od prohodavanja i nema potrebe da njoj podučavate. Jednostavna igra će biti dovoljna – prospite puno igračaka po podu, ugasite tv i gledajte svog malog gegavca kako se baca na posao.

Bacanje

Vještina bacanja stječe se uglavnom u dobi između 15 i 18 mjeseci. Svaki put kada vaše dijete pokupi i baci loptu, ono testira svoju ravnotežu i pokretljivost te usklađenost ruke i oka.

Obratite pažnju kojom rukom dijete baca loptu. Oko druge godine života počet će se isticati dominacija jedne ruke.

Plesanje

Kretanje u ritmu znači da je vaše dijete otkrilo zabavan način da pokreće i izaziva svoje tijelo, ali isto tako da spoji više pokreta u cjelinu.

Plesati djeca kreću u dobi od oko 15 do 20 mjeseci,  a možete ih potaknuti puštajući im različite vrste glazbe. Jednako dobar način stimulacije su i muzički instrumenti prilagođeni djeci. Imajte na um uda djeca te dobi vole oponašati, pa slobodno i vi zaplešite.

Hodanje unatrag

Ovo je djeci izuzetno teško za savladati jer iziskuje korištenje stražnjice i kvadricepsa što nije slučaj kod hodanja unaprijed. Neka djeca savladaju ovu vještinu rano, čak s 15 mjeseci, no nemojte se zabrinjavati ako vaše dijete ne zna hodati unatrag sve do negdje druge godine.

Jedan od načina kojim možete potaknuti hodanje unatrag je dajući djetetu igračku koju može vući. Naime, teško je hodati unaprijed i vući igračku pokraj sebe, pa djeci prirodno dođe da se okrenu i počnu hodati unatrag, povlačeći igračku prema sebi.

Penjanje po stepenicama

Ova vještina zahtijeva rad velike skupine mišića, snagu, ravnotežu. Puno djece nauči se penjati po stepenicama na način da se saviju prema naprijed i stave svoje ruke na stepenicu iznad njih. Kasnije napreduju te se počnu ili pridržavati za rukohvat ili vašu ruku, i to u dobi između 18 i 22 mjeseca.

Spuštanje niz stepenice uglavnom se prvo odvija na stražnjici, a silaziti po stepenicama s obje noge (prvo jedna na stepenicu, pa druga na istu) dijete će naučiti negdje nakon svog drugog rođendana.

Neka vam sigurnost bude prioritet, pa ako imate stepenice u kući, svakako ugradite gornja i donja vrata.

Skakanje

Između druge i treće godine života dijete će naučiti skakati na mjestu. Na početku se neće gotovo niti odvajati od zemlje, no s vremenom će skokovi postati sve viši. Potrebna je značajna mišićna snaga kako bi se dijete vinulo u zrak te jednako tako pokretljivost i ravnoteža kako bi se spustilo na tlo.

Ako želite vježbati skakanje, odaberite mekane površine poput strunjača ili vodu koja je izvrsna za postizanje boljeg mišićnog tonusa.

foto: Jason Pier in DC

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.