Edukacija i savjeti Istaknute teme

6 pogrešaka koje radite dok uspavljujete dijete

uspavljujete

Kada uspavljujete dijete najbolje je uspostaviti rutinu i držati je se

Prvi mjeseci bebina života pravi su izazov, pogotovo što se spavanja tiče. No, nekima se taj “loša karma” protegne i na kasnije razdoblje kada dijete više nije tako malo, a vi ste i dalje jako neispavani. Kako to riješiti i u čemu griješite?

Evo nekoliko ideja gdje ste možda krenuli u krivom smjeru:

Vaša rutina uspavljivanja je ta da nemate rutinu

Ako bebu stavljate na spavanje kada vama odgovara, nakon odlaska od prijatelja u kasne sate ili druženja u parku kada je već odavno prošlo neko uobičajeno vrijeme za spavanje, nije ni čudo da je spavanje prava borba.

Kada postoji rutina uspavljivanja, na primjer kupanje, čitanje slikovnice i gađenje svjetla uvijek u isto vrijeme, beba počinje “loviti” znakove što slijedi i stvara naviku pospanosti uvijek u isto vrijeme. Odredite kada se ide u krevet, na primjer u 19:30 svaku večer i ne tražite izlike da je to neizvedivo ili da kod vas to “ne prolazi” jer ste pokušali dvije večeri za redom i ništa.

Potreban je trening od barem sedam dana da bi dijete prihvatilo i usvojilo rutinu, a vaš će trud tada biti nagrađen.

Puštate ih da spavaju cijeli dan

Super je kada dijete zaspi preko dana i taj se spavanac neočekivano odulji. Vi ste presretni jer ste dobili dodatno vrijeme da obavite sve što ste htjeli, možda i da popijete još jednu kavu u miru.

Ali, koliko god to privlačno izgledalo, zapamtite da onaj koji spava dugo po danu, naspavan je kada dođe noć. A tada biste vi htjeli spavati, no ne čudite se što u tome nećete uspjeti.

No, nije cilj probuditi bebu koja spava preko dana jer se 70 posto hormona rasta stvara upravo u trenutku spavanja. Što onda? Najbolje je na kraju dana produljiti vrijeme igre i iskoristiti ga što više i kvalitetnije. Dakle, održite bebu nešto dulje budnom zabavnim aktivnostima koje će ju iscrpiti i time joj omogućiti bolji noćni san.

Stvorite se tu na prvo meškoljenje

Kao roditelj ine želimo da naša beba osjeća ikakvu neugodu, pa se na svako okretanje i meškoljenje tijekom noći odmah stvorimo tu kako bismo provjerili je li sve u redu.

No, za to jednostavno nema potrebe. Bebin plač vas može dići iz kreveta da provjerite što ga je izazvalo, ali baš svako malo protezanje zaista nije znak za uzbunu. Ako to budete radili dijete će teško naučiti smiriti se i samo utješiti, što je jako važna vještina i za njega i za vas. I ne, nije isto kao da ga pustite da se glasno isplače i umiri bez vaše intervencije.

Puštate ih da spavaju gdje god

Dijete bi trebalo imati svoje mjesto na kojem noću spava, krevetić ili kolijevku. N stavljajte dijete u viber, na kauč ili u vaš krevet da zaspe. Dijete neće razviti asocijaciju za spavanje sa svojim pravim mjestom spavanja alko je ono uvijek drugačije. Također, ako često putujete i dijete se navikne spavati u automobilu, moguće je da će auto sjedalicu i kretanje automobila povezivati sa spavanjem te će mu biti teško zaspati u “običnom” krevetu.

Duga noćna hranjenja

Normalno je da se novorođenče budi svakih dva do tri sata kako bi jelo. No, onda se probudi i između toga jer je mokro i osjeća neugodu. I to se sve nekako razvuče u besanu noć.

No, kako dijete odrasta, hranjenja se prorjeđuju, a svakako ne bi trebala biti niti onoliko duga kako su bila ranije, jer za tim jednostavno nema potrebe. A kad vrijeme još malo odmakne i vaše se maleno probudi radi jela, jednostavno ga nemojte nahraniti jer se te epizode mogu protegnuti u nedogled. Dijete u određenoj dobi treba naučiti nanovo zaspati bez hrane.

Je li dan? Ili je noć? Nemojte zbunjivati dijete!

Dijete treba jasno naučiti što je dan, a što noć, kako bi uspostavilo zdrav i pravilan raspored spavanja. Zato nemojte noću ostavljati upaljeno svjetlo u sobi u kako biste imali dijete na oku. Odaberite radije lampu slabijeg intenziteta, sa sjenilom koje će prigušiti svjetlost.

Kada svane dan, pustite ga u kuću. Podignite rolete, razmaknite zavjese kako bi sunce (ako ga ima) ušlo u vašu sobu. Tako će beba najlakše povezati da je dan vrijeme kada treba biti budno, za razliku od noći kada je vrijeme za spavanje.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.