Istaknute teme Prehrana Zdravlje i sigurnost

6 namirnica čiji istek roka trajanja najvjerojatnije možete ignorirati

istek roka trajanja

Istek roka trajanja nekad je samo znak do kada proizvođač “garantira za svoj proizvod”

Dogodi li vam se nekada da uzmete neki komad hrane u ruku, krenete pripremati ručak/večeru/sendvič i tek onda primijetite: istekao je rok trajanja. Djeci uvijek nastojimo kuhati svježe, malim bebama hranu u hladnjaku držimo pod posebnim uvjetima, no što kada su veća djeca ili mi sami u pitanju?

Hoćete li tu hranu baciti bez razmišljanja ili ćete možda potražiti pomoć preko interneta je li ju sigurno pojesti?

Donosimo vam listu šest namirnica koje se najvjerojatnije mogu sigurno konzumirati i nakon isteka roka trajanja jer bi u stvari trebale biti “nekvarljive”. No, dakako, to nije naša preporuka.

Evo o kojima se radi:

Suha tjestenina

Spaghetti, fussili, penne, tjestenina svih oblika trebala bi biti sigurna za jelo bez obzira na datum isteka na ambalaži. Taj datum u stvari je ponajviše garancija proizvođača da je proizvod sigurno do tada valjan, no da se tjestenina uopće i može pokvariti navodno nema nikakvih utemeljenih činjenica.

Radi se o datumu, pojašnjavaju stručnjaci, do kojeg će u stvari proizvođač “stajati iza svog proizvoda”.

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana pripremljena je, obrađena te pohranjena je na način da može trajati gotovo pa vječno. Dakle, ako nađete konzervu isteklog roka trajanja, a sama ambalaža je u dobrom stanju, u nju nije ušao zrak, njezin sadržaj siguran je za uporabu.

Suhi sastojci za pečenje

Suhe namirnice za pečenje kao što su brašno i šećer nisu opasni za korištenje nakon isteka roka uporabe. Brz pogled na ove dvije namirnice bit će vam dovoljan da sami prosudite jesu l iza korištenje li ne. Ako se u njima nisu ugnijezdile kuhinjske mušice, nepromijenjenog su izgleda, boje i mirisa, s njima bi trebalo biti sve u redu.

Imajte na umu da će pak sredstva kao što su prašak za pecivo i soda bikarbona polako gubiti svoja svojstva nakon isteka roka valjanosti.

Jaja

Kada govorimo o proizvodima koji se mogu upotrebljavati nakon isteka roka, sigurno vam na pamet neće pasti jaja. Naime, svim nam je jasno da su jaja sklonija kvarenjima nego neki drugi proizvodi s police.

-Najbolji znak “vrijede” li još uvijek jaja vidjet ćete po datumu označenom na ambalaži, a to je uglavnom 30 dana od dana kad su jaja oprana i upakirana u kutiju. Datum pakiranja se tako zna obilježavati i troznamenkastim kodom po kojem je, na primjer, 1. siječnja označen kao 001, a 31.prosinca 365/366, prema rednom broju dana u godini – pojasnili su stručnjaci.

Međutim, iako je preporučeni rok trajanja jaja 30 dana od dana pakiranja, ona mogu biti sigurna i nakon tog roka, ako su dobro skladištena, objašnjavaju stručnjaci. Naime, ako se pravilno čuvaju u hladnjaku, mogu izdržati od tri do pet tjedana, a zamrznuta i duže. No, ne preporučuje se zamrzavanje u ljusci.

Mlijeko

Mlijeko nam se svima uvijek nalazi pod povećalom, je li mu okus kiselkast ili nije? Ma najbolje ne riskirati. No, stručnjaci kažu da to i nije baš tako i da ako se mlijeko pravilno skladišti, a to je na temperaturi ispod 5 Celzijevih stupnjeva, ono može biti upotrebljivo i tjedan dana nakon isteka roka.

No, ipak se nalaže da se s mlijekom postupa oprezno i da je bolje pridržavati se roka istaknutog na ambalaži. Naime, postoje i drugi čimbenici koji utječu na njegovu trajnost, a to je pravilno skladištenje tijekom transporta, prodaje ali i u trenutku kada dođe u ruke krajnjeg potrošača. Također, bitno je koliko je mlijeko bilo izloženo svjetlosti, toplini, koja je vrsta obrade korištena te sadržaj masti.

Kada je mlijeko u pitanju – ponekad se treba ponajviše osloniti na sebe i svoj njuh. Ako miriše kiselkasto – vrijeme je za smeće.

Mljevena junetina

Ponekad mljevena junetina (ili govedina ) nemaju na ambalaži otisnut datum koji sugerira “najbolje upotrijebiti do” već datum “zamrznuti do”. Neki kupci pomiješaju te datume, a važno je znati da svježe pakirana mljevena junetina ili govedina mogu stajati i do 14 dana. Smrznute, znatno dulje, no samo ako su čuvane n temperaturi od minus 17 stupnjeva ili nižoj.

Naime, na toj temperaturi, mikrobi i inače prisutni u hrani postaju neaktivni zbog sporijeg kretanja molekula u njima. To sve sprječava rast mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane ili bolesti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.