Edukacija i savjeti Istaknute teme

6 načina kako poboljšati komunikaciju s djecom

Kako poboljšati komunikaciju s djecom problem je brojnih roditelja čija djeca su otuđena i često ljuta


Ako je vaše dijete stalno ljuto, zapamtite da je bijes normalna emocija. Učenje kontrole bijesa normalan je dio odrastanja, a upravo su roditelji najpozvaniji da pomognu djetetu da upravlja svojim ispadima jer im je najveću potporu može pružiti odrasla osoba koja im je važna i zainteresirana za njih.

Važno je znati da je bijes obično simptom nečega drugoga, a upravo to važno je čim prije doznati. To pak treba postići vještom komunikacijom u čemu su neki roditelji izvrsni, a drugi loši. Roditelji koji poboljšavaju komunikaciju s djecom s interesom, pažnjom i strpljivošću, postaju dobar primjer. Evo 6 načina poboljšanja komunikacije s djecom.

1. Izbjegavajte slijepa pitanja

Djeci postavljajte pitanja na način da proširite razgovor, a ne da ga čim prije završite. Tako izbjegavajte pitanja na koja se može odgovoriti s DA ili NE. Pitanja koja zahtijevaju odgovor s da ili ne ili pravi skraćuju razgovor i dovode do neugodnog ispitivanja dok pitanja koja traže opis, objašnjenje ili sličnu interakciju proširuju razgovor.

2. Produžite razgovor

Postavljajte pitanja koja traže prepričavanje ili koriste neke od istih riječi koje vaše dijete koristi jer ga time ohrabrujete u komunikaciji i uvjeravate da ga slušate.  Pokupite njegove fraze, u odgovoru se osvrnite na neki dio njihove rečenice i sl. Kada koristite dječje rečenice ili pojmove, jačate njihovo povjerenje u njihove verbalne vještine i uvjeravate ih da se njihove ideje slušaju i vrednuju.

3. Podijelite svoje misli

Podijelite ono što razmišljate sa svojim djetetom. Na primjer, ako razmišljate o tome kako preraspodijeliti svoj namještaj, uključite dijete na pitanja poput: “Nisam siguran gdje staviti ovu policu. Gdje misliš da bi bilo dobro mjesto? ”

4. Znajte prekinuti nesuvisle razgovora

Podučite dijete da zna da ima trenutaka kada je vrijeme za završetak razgovora. Kada dijete počinje  davati nesuvisle odgovore ili vas zamoli da nešto ponovite puta, vjerovatno je vrijeme za prekid razgovora i prelazak na drugu temu, igru, spavanje ili sl.

5. Proučavajte osjećaje

Jedna od najvažnijih vještina uspješnog razgovora je sposobnost slušanja i sposobnost staviti se u kožu drugih ili suosjećati sa sugovornikom pokušavajući razumjeti njegove misli i osjećaje. Kao roditelj, pokušajte razumjeti osjećaje svoje djece tako što ćete ih ponavljati. Tako možete komentirati: “Zvuči kao da si ljut na učitelja matematike.” Prepoznavanje ili preoblikovanje onoga što su djeca rekla korisno je kada doživljavaju snažne emocije kojih možda nisu u potpunosti svjesni.

6. Pomozite djeci razjasniti stvari i povezati iskustva

Djeci pokušavajte razjasniti sve nejasnoće jednostavnim rječnikom koji razumiju. Na taj način obogatit će svoj vokabular što će im pomoći da se izražavaju što preciznije i jasnije i da dublje razumiju riječi i unutarnje misli.

foto: Ceci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.