Edukacija i savjeti Istaknute teme

6 koristi koje ćete primijetiti kada djeci uspostavite rutinu

rutinu

Uspostavite rutinu i kasnije ćete si biti zahvalni

Zašto se uopće toliko roditelja okreće rutini? Jer, kada kažemo rutina, priznajmo si, ne zvuči baš zabavno. No, ona nam omogućuje organiziran i strukturiran život.

Svaki dan postoji toliko toga za napraviti, tako da je vrlo lako izgubiti se u obavezama. No, stvaranjem rutine ta se mogućnost smanjuje.

Djeci je pak lakše razumjeti trajanje svakog pojedinog zadataka i aktivnosti, dok se bez uspostavljene rutine uvijek pitaju što će uslijediti.

I na kraju, rutina omogućuje dobar omjer kad su u pitanju vrijeme za aktivnosti, učenje i zabavu. Jer svaka od tih aktivnosti jednako je važna za djetetovo svakodnevno funkcioniranje.

Mnogi stručnjaci smatraju da upravo rutine igraju ključnu ulogu u razvoju vašeg djeteta i rade na različite načine kako bi pojednostavile njihova svakodnevna iskustva.

Rutina omogućuje djeci da se raduju stvarima koje dolaze

Uspostavljanjem rutine djeca uvijek znaju što slijedi, ali i što se od njih očekuje.

Tako ona pruža djeci mogućnost da se vesele nadolazećim događajima.

Na primjer, ako vaša obitelj rutinski dobije slobodno vrijeme za zajedničku igru ​​nakon večere, vaše će se dijete radovati događajima nakon večere, a veća je vjerojatnost da će se usredotočiti prilikom jela kako bi zabava što prije nastupila.

Rutina jednako stabilnost

Rutina djeci pruža osjećaj sigurnosti, stabilnosti i utjehe. Jer, kad dijete zna što je iduće u slijedu događaja, ono se može utješiti predvidljivošću rutine. Bez suočavanja sa strahom od nepoznatog, djeca mogu sigurnije provesti svoje dane i uživati ​​u trenucima i prijelazima bez tjeskobe.

Rutina potiče neovisnost

Poznata rutina uvelike pomaže u stvaranju neovisnosti. Lakše je nešto napraviti sam, ako je to nešto što je dobro poznato i već uhodano te dijete zna svaki korak koji slijedi.

Rutine pomažu djeci stvoriti osjećaj ritma i toka te počinju shvaćati što se od njih očekuje i kojim redoslijedom.

Na primjer, ako vaše dijete zna da nakon večere mora obaviti kućanske poslove, tada će prepoznati znakove iz rutine i automatski prijeći na obavljanje tih poslova bez upita, zahtjeva ili podsjećanja na to. To dovodi do povećanog samopouzdanja.

Jasna očekivanja smanjuju problematična ponašanja

Kada neka ponašanja postanu očekivana i učestala, tešk oda će kod djeteta izazvati bunt. Dakle, ako je dijete naučilo obavljati neki zadatak, mala je vjerojatnost d aće se pobuniti kako to ne želi raditi.

Zato je ponekad dobro rutinu uspostaviti što ranije jer tako stvarate i dobre radne navike.

Na primjer, ako djeca znaju da će im večera biti poslužena, odmah po završetku domaće zadaće, sklonija su prijeći na večeru i pojesti svoju hranu, ne opirući činjenici da je sada vrijeme da sjednu i jedu.

Rutina stvara zdrave navike

Kako se razvijaju i rastu djeca će se sve više oslanjati na obrasce koje su naučila te će ih primijenjivati na različite aspekte svog života.

Prije nego “se okrenete”, vaša će djeca stvarati zdrave navike učenja, socijalizacije, higijene, itd. Podučavanje djece kako uključiti svoje zadatke na način koji ih potiče na slobodan prijelaz s jednog na drugi važna je životna vještina od koje će imati koristi kroz čitav život.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.