Istaknute teme Za roditelje

Oko čega dijete najviše brine kada roditelj nađe novog partnera?

Nakon neizbježnog šoka zbog rastave roditelja, novi šok djeca najčešće doživljavaju u fazi kada njihovi mama ili tata nađu novog partnera, posebno kada dolazi do zajedničkog suživota ili pak vjenčanja. S obzirom na okolnosti, u tim trenucima djeca trebaju posebnu pažnju.

Novog partnera svojih roditelja najteže prihvaćaju djeca u dobi od 11 do 14 godina

Stručnjaci iz Američkog psihološkog udruženja (APA) istaknuli su da je dob djeteta kada očuh ulazi u njihov život doista važna. Mladi adolescenti u dobi od 11 do 14 godina vjerojatno će biti najotporniji i najmanje pozdraviti ovu veliku promjenu. Djeca mlađa od 10 godina najviše će prihvatiti očuha, a tinejdžeri stariji od 15 godina neće biti toliko pogođeni ovisno o razini roditeljstva koja im je u tom trenutku potrebna.

Kako bi se djeci olakšala ova faza, potrebno im je posvetiti puno vremena i strpljenja i uvjeriti ih da nemaju razloga za strah, da neće izgubiti svoje prave roditelje, da im ne tražite zamjenu za drugog roditelja i da neće biti zanemareni. Evo 6 uobičajenih briga koje dijete može imati kada se roditelj ponovno ožene.

6. Plaše se da će dobiti novu mamu ili tatu

Kada novi partner dođe u kuću, dijete može biti zabrinuto hoće li njime zamijeniti svog biološkog roditelja. Djeca možda ne znaju kako nazvati svog očuha ili pomajku i kako se prema njima odnositi. Uvjerite svoje dijete da novi supružnik nije zamjena, već samo dodatak vašoj obitelji. Pregledajte sva kućna pravila kao obitelj i pobrinite se da ste vi, vaše dijete i vaš novi partner na istoj stranici s pravilima i disciplinom.

5. Boje se da će previše dijeliti svoje roditelje

Kada se dogodi razvod, dijete iz bilo kojeg razloga obično provodi više vremena s jednim roditeljem. Veza koja se razvila između djeteta i roditelja tijekom tog vremena može postati vrlo duboka. Kad roditelj ponovno počne izlaziti, dijete mora početi dijeliti roditelja s nekim novim. Prilagodba može učiniti vaše dijete tjeskobnim i nesretnim. I dalje odvojite posebno vrijeme samo za djecu i uvjerite ih da su vam oni na prvom mjestu.

4. Plaše se da će biti zaboravljeni

Dijete čiji se roditelj ponovno oženi može se bojati da će biti zaboravljeno u novoj ljubavnoj vezi. Djeca se često pitaju gdje su ona u toj novoj vezi, naočito ako i drugi partner ima djecu. Vidjeti da roditelj započinje novu obitelj može se činiti kao da roditelj ide bez njih ili mu je potrebno više od njih da bi bio sretan. Potreba i želja za romantičnim partnerom nije pojam koji će dijete razumjeti. Međutim, kako vrijeme prolazi i upoznaju novu obiteljsku dinamiku, ti bi se osjećaji trebali povući i osjećat će se uključeni.

3. Novi supružnik (ili braća i sestre) im se neće svidjeti

Prije nego što se dogodi vjenčanje, ostavite svom partneru i djetetu dovoljno vremena da se upoznaju. Ako vaš partner također dovodi djecu u brak, djeca s obje strane vjerojatno će imati iste strahove. Kako vrijeme prolazi, svatko će pronaći svoje mjesto i naučit će se voljeti (ili barem tolerirati) jedno drugo.

2. Boje se da više neće viđati drugog roditelja

Ako se ženi/udaje onaj roditelj koji nema primarno skrbništvo nad djecom, ona mogu biti zabrinuta da ga više neće vidjeti ili da će ga viđati rjeđe jer će imati svoju novu, sretnu obitelj. Tko se ponovno udaje, mora uzeti dodatno vrijeme s djetetom ili djecom kako bi razumjeli što za njih znači ta veza i da će se viđati i dalje jednakim intenzitetom.

1. Brinu se za drugog roditelja

Djeca, naročito ona malo starija, znaju se bojati za drugog roditelja koji se neće vjenčati, bez obzira ima li primarno skrbništvo ili ne. Ne žele da njihov roditelj bude ljubomoran ili se osjeća izolirano ili usamljeno. Djecu ne bi trebalo brinuti osjećaji odraslih i emocionalno stanje njihovih roditelja. Neka vaše dijete zna da to što se događa nije njihova odluka i da ne bi trebali snositi nikakvu odgovornost za to.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.