Edukacija i savjeti Istaknute teme

5 trikova kako uhvatiti više sna – čak i s novorođenčetom

više sna

Znate ono kad biste ubili za malo više sna – zato naučite spavati, čak i preko dana

Nitko ne zna bolje što je pomanjkanje sna od roditelja male djece. Noćna buđenja, ustajanja, plesanja i pjevanja vrlo brzo dovest će do toga da se osjećate loše, bezvoljno, izmoždeno i na rubu snaga. Možda se nakon par neprospavanih noći nećete sjećati niti koji je dan, niti vlastitog imena.

Dobra je stvar što samo s 30 dodatnih minuta sna dnevno, možete povratiti snagu, a sa dodatna dva sata – uf, spremni ste za maraton! No, kkao se dokopati tih dodatnih pola – do dva sata? Probajte ovako, moguće je, čak i uz novorođenče:

Postanite kralj/kraljica spavanaca

Popodne je i vaše je dijete je napokon zaspalo, a vi biste se najradije onesvijestili pokraj njega. No, kućanski poslovi zovu…zaboravite ih! Onesvijestite se, zaboga! Pustite sve ostalo jer bez toga nećete moći funkcionirati, a koga uopće briga za neoprano suđe?!

Niste naviknuli spavati preko dana? Vrijeme je da se naviknute i ukrcate na sunčani vlak snova. sve dok netko ne zavapi za vama. Vidjet ćete koliko je lako zaspati preko dana, i to čvrsto kao da je najdublja noć.

Spavajte u smjenama

Ako vam je voda došla do grla, vrijeme je da se vi i partner podijelite za spavanje u smjenama. Jedno može spavati od 18 sati, prvu polovicu noći, dok je drugo “dežurno” i tako naizmjence. Tako će svatko ponijeti jednak teret noćnih buđenja.

Imajte na umu da je ovo timski rad, bez obzira je li jedan roditelj nezaposlen. Jer, nikome ne trebaju ludi mama ili tata koji pokušavaju balansirati kućanskim poslovima i odlascima u park u vegetacijskoj fazi.

Zovite u pomoć

Ne posjedujete supermoći, zato pozovite u pomoć. Mamu, sestru, prijateljicu…bilo bi idealno da ta osoba izvede vašu bebu u šetnju ili ju pričuva tako da imate tihu kuću samo za sebe. Utonite za to vrijeme u carstvo snova. I, ne osjećajte se loše jer ste uvalili nekoga. Sad nije vrijeme da se brinete za druge.

Povećajte kvalitetu sna

Kada napokon uplovite u svoj krevet, pobrinite se da se kvalitetno naspavate, a ne da to bude san kao nakon pijanog tuluma jer ćete se probuditi još umorniji. Kako to postići? Pa…izbacite kofein, alkohol i ekrane prije spavanja.

Iako vam se čini da vam je tv najbolji prijatelj od kojeg se postepeno udaljavate, gubitak tog prijatelja maksimizirat će sata vašeg sna. Pobrinite se d avas u krevetu čekaju udobni jastuci, a možete popiti i čaj od kamilice.

Naučite meditirati

Nemate vremena za spavanje? Zamijenite san meditacijom! Neki izvori tvrde da jedan sat meditacije može zamijeniti tri do četiri sata sna! Čak i ako imate samo 15 minuta slobodnog vremena, posvetite se meditaciji, jer ovo bi zaista moglo pojačati svježinu vašeg mozga.

Dobra je stvar što možete meditirati bilo gdje, dok vozite, kuhate ili jednostavno sjedite pored svoga mališana – sve je samo stvar vježbe.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.