Edukacija i savjeti Istaknute teme

5 teorija o dojenačkim kolikama i bebama koje ih imaju – koliko su u stvari točne?

kolike

Dojenačkim kolikama nema pravog “lijeka” no možemo učiniti nekoliko stvari da bebi olakšamo to razdoblje


Dok stručnjaci još uvijek nisu sigurni u točan uzrok kolika, postoji mnogo teorija kojima se one propisuju. Donosimo pet najzastupljenijih teorije o tome koji je uzrok kolika:

Teorija 1: Dijete nešto boli

Kao da nije dovoljno uznemirujuće roditeljima biti s djetetom u tom periodu neprekidnog plača, još uz pomisao da dijete trpi nepodnošljivu bol, kolike i kod roditelja uzrokuju znatan stres.  Nakon što doktor dijagnosticira da je kod djeteta riječ o kolikama, zasigurno bi vas upozorio da dijete trpi velike bolove.

Teorija 2: Imaju problema s trbuščićem

U najranijoj dobi često roditelji slušaju o ‘dobrim’ i ‘lošim’ bakterijama u crijevima. Probiotici mogu pomoći i poboljšati  zdravlje no još se istražuje odnos između zdravlja crijeva i kolika kod beba.

Teorija 3: Previše ih podražujete

Ova se teorija okreće oko ideje da nezreli živčani sustav beba ne može podnijeti podražaje svakodnevnog života. Dakle, plač je njihova inačica ‘životnog preopterećenja’. Opet, ovo nije dokazano. Zapravo, tu postoji i suprotna teorija o tome da su bebe s kolikama pod-stimulirane. Umotavanje ili omatanje bebe može ih smiriti i pomoći ublažavanju simptoma kolika, vjerojatno zato što oponaša način na koji su ležali u utrobi.

Teorija 4: Anksioznost roditelja izaziva kolike

Postoji i teorija da su bebe nervozne jer osjećaju napetost i zabrinutost svojih roditelja. No, stručnjaci tvrde da bebe ne plaču pretjerano samo zato što se roditelji osjećaju zabrinute zbog roditeljstva. Istina je da mogu osjetiti napetost ili opuštenost roditelja no to nije uzrok kolika. No, unatoč tomu, kao roditelji pokušajte unijeti umirujuće rituale u svakodnevicu. Tako pripremajte umirujuće kupke, mirnu glazbu i lagano nosite i njišite bebu.  Vrijedi pokušati sve što smiruje i vas i dijete.

Teorija 5: Kolike su je znak da nešto nije u redu

Plakanje u dojenčadi je univerzalno i zdravo. Ono obično traje od šest do osam tjedana, a zatim se postupno smanjuje kako dijete raste. Vrištanje je određeno ponašanje i nema ništa abnormalno u vezi s tim. Kolike su samo vrhunac prirodnog ponašanja – plakanja. Ako se osjećate zabrinuto jer je abnormalno da dijete toliko plače, a pedijatar je rekao da je riječ o kolikama i da nemate briga, budite uvjereni da niste jedini – činjenica da jedna od pet beba ima kolike znači da je pregršt drugih mama i očeva u istom neobranom grožđu.

Kako možete pomoći bebama s kolikama

Dok ti dani s kolikama kod djece mogu biti duboko stresni za roditelje, postoji nekoliko stvari koje ipak možete pokušati kako biste barem malo olakšali bebama:

Udobnost: Pokušajte brzo reagirati na bebin plač i provjerite je li im udobno. Ako vam se čini da su dugo u istom položaju, namjestite ih drugačije.

Kupka: Topla kupka i nježna masaža mogu pomoći bebama kod kolika.

Pokret: Ljuljanje, lagano lupkanje prstom ili jednostavno šetnja u kolicima može odvratiti bebi pažnju,  a često ih se tako može i uspavati.

Zagrljaj: Bliskost bebama može pružiti sigurnost koja im je potrebna u ovoj ranoj dobi.

Buka: Mnoge majke nađu nježnu pozadinsku buku poput lagane glazbe ili usisavača.

Podrška: Briga za bebu je jako iscrpljujuća. Što je više moguće zatražite pomoć, bilo fizičku od supruga i drugih članova obitelji ili doktora, priručnika i sl.

Probiotici: Savjetujte se s liječnikom, možda možete izbjeći duga plakanja redovitim uzimanjen probiotika. Ako se simptomi ne smiruju obratite se svom liječniku.

foto: jon hayes

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.