Edukacija i savjeti Istaknute teme

5 savjeta kako biti smireniji roditelj

Ako ste danas izgubili živce s djecom i izvikali se na njih ili ih kaznili te vas je poslije pekla savjest, ne brinite – i najbolji ponekad znaju biti izbačeni iz takta.

Smireniji roditelj ima bolju komunikaciju sa djecom

No, kako naše ponašanje često zna utjecati na dječje, i mi roditelji, ne samo djeca, trebamo poraditi na samokontroli i strpljivosti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da postanete smireniji roditelj:

  1. Prepoznajte ljutnju

Kada dijete napravi nešto čime niste zadovoljni, to vas može naljutiti. Ponekad ste potpuno svjesni da je u stvari takvo djetetovo ponašanje normalno za njegovu dob, ali ljutnja ipak zna nadjačati razum. U tom je trenutku morate naučiti prepoznati i zaustaviti. Posve je normalno biti uzrujan zbog dječjeg ponašanja, ali i sami znate da od ljutnje nemate prevelike koristi, osim da sve što napravite i kažete izgleda i zvuči puno ružnije.

  1. Poslušajte, prije nego progovorite

Roditelji su skloni pretpostaviti stvari (jer znaju najbolje) prije nego uopće dopuste djeci da kažu svoje mišljenje. Ponekad čak i najbudalastije ponašanje ima nevin uzrok, zato, ne sudite prebrzo! Iako rezultata za vas ponekad zna biti izluđujući, djeca nisu nešto napravila s ciljem da vas ‘dokrajče’, već najčešće zbog puke znatiželje i istraživačkog duha. Zato, saslušajte dječju perspektivu i potom im objasnite zašto to ne bi smjeli činiti ponovo.

  1. „Odgodite“ svoju reakciju

Ako ste se ipak naljutili, distancirajte se malo od cijele situacije jer bolje je ne reagirati u trenucima najvećeg bijesa. Odgodite svoju reakciju na par minuta, kada ipak budete smireniji i kada odlučite koja je najbolja reakcija i pristup problemu koji je nastao. Ako ovo pretvorite u naviku, uskoro ćete postati smireniji i imat ćete blaži pristup prema djeci i njihovim malim spačkama.  No, ne zaboravite postaviti pravila i limite te naučiti djecu, da bez obzira koliko vi smireni bili, njihovo ponašanje ipak nosi posljedice.

  1. Objasnite svoje osjećaje

Djeca nisu jedina koja trebaju razgovarati o svojim osjećajima, već bi i roditelji trebali biti otvoreni po tom pitanju. Naravno, nećete djetetu početi naširoko pričati o svojm emocijama, jer taj razgovor treba biti prilagođen njihovoj dobi. Ako povjerite djeci svoje osjećaje to otvara vrata međusobne komunikacije, kao i isprika koju ponudite ako smatrate da ste vi pogriješili u procjeni.

  1. Uzmite vremena za sebe

Kada nemate vremena razbistriti glavu, lako je „puknuti“ zbog bilo kakve sitnice. Neki dani su jednostavno teži od drugih i zato si tih dana pokušajte uzeti mali odmak od svakodnevne rutine kako biste došli k sebi i napunili baterije. Ako si ne možete priuštiti više od pola sata slobode, iskoristite ih za ležanje, opuštanje ali i razmišljanje kako dan pred vama učiniti potpunijim i što manje stresnim. Ponekad u tome pomaže i promjena rutine, pa vam možda neke preinake u dnevnom rasporedu donesu smirenje.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.