Istaknute teme Odgoj

5 problema koje ćete riješiti rotirajući igračke

8211642427_9445e35a05_k

Umjesto da kupujete stalno nove igračke, sakrijte stare i izvadite ih nakon nekog vremena


Je li vam se ikada dogodilo da stojite pred ormarom punim odjeće i gledate sve te pretrpane police te naravno, uz uzdah prokomentirate: “Nemam ništa za obući”. Isto je s djecom. Previše izbora stvara konfuziju i nezadovoljstvo, ali djeca sama naravno toga nisu svjesna. No, zato su tu roditelji, koji bi trebali razmisliti o tome da ne zatrpavaju djecu hrpom igračaka, već ih pametno i smisleno doziraju.

Evo koje ćete probleme riješiti rotirajući igračke:

1.Djeca razvijaju fokus

Djeca će se teško usredotočiti na nešto ako im sto stvari odvlači pažnju, a sobu pretpravaju deseci igračaka svakakvih boja. Da, teško se snaći u eksploziji. Puno je veća šansa da će djeca, ako im date dvije ili tri igračke, provesti mirno vrijeme igrajući se njima, nego ako idu od jedne do druge i imaju prevelik izbor. Uz manji broj igračaka, djeca će se usredotočiti samo na ono što im se nudi i iskoristiti potencijal upravo te igračke.

2.Igračke uvijek održavate novima i svježima

Uzmite igračke i spremite ih u ormar, neka ne budu sve na vidljivom mjestu. S obzirom na doba dana ili dan u tjednu, izvlačite pojedine igračke, ali tek kada su ostale pospremljene.Na taj način, djetetu igračke ne dosade, uvijek mu se čine nove i svježe. Ponekad je čak dobro skloniti igračku na dulje vrijeme jer na taj način potičete dječju maštu i kreativnost, na način da iskoristi najbolje ono što trenutno ima. mnogi primjeri pokazuju također da su djeca spremna zaigrati se igračkama koje smo već odavno otpisali.

3.Štedite novac

Novac je uvijek bolje trošiti na doživljaje umjesto na stvari. Naravno, to ne znači da vaša djeca moraju biti bez igračaka i čeznuti za svim i svačim, ali isto tako morate kupovati pametno. Ne kupujte nešto smo zato što je hit, na primjer trenutno popularnu plišanu igračku s kojom se dijete u stvari ne može nešto posebno i dugotrajno igrati. O ovome posebno razmišljate ako ste financijski ograničeni.

4.Djeca uče koristiti svoju maštu

Djeca uključuju maštu i kreativnost onda kada nisu zasićena velikom količinom stvari, već kad od malo treba napraviti nešto. Upravo će ih na to inspirirati pomanjkanje igračaka. Jednu igračku će naučiti iskoristiti na sto načina – npr, lutki mogu biti i mama i prijateljica i liječnik, a ako nemate komplet liječničkog pribora, maštovitom djetetu poslužit će i plastične žlice i vilice.

5.Vaša kuća neće izgledati kao prodavaonica igračaka

Možda baš nije zahvalno pričati o stanju i izgledu nečije kuće kada u njoj boravi jedno ili više djece. Mnogi smatraju da čiste kuće djeluju previše sterilno i kako pomanjkanje razbacanih igračaka u stvari utječe na djecu na negativan način jer dobivaju dojam da je red u kući bitniji od njihovih potreba. Što reći na to? Moguće je imati i urednu i toplu kuću koja će biti prohodna potencijalnim posjetiteljima i njenim ukućanima, a djeci zadovoljavajuća. To ćete upravo postići brižljivim i pametnim odabirom igračaka koje neće zagospodariti vašim policama, ormarima i svakim slobodnim centimetrom vašeg doma.

 

Izvor slika: Jeff

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.