Istaknute teme Za roditelje

5 najvećih roditeljskih trendova koje ćemo slijediti u 2022. godini

roditeljskih trendova

Što možemo očekivati od roditeljskih trendova: od društvenih mreža do prehrane

Već smo neko vrijeme u novoj godini, pa je vrijeme da zavirimo u najnovije roditeljske trendove koji će nas njoj okupirati. Hoćemo li im se prepustiti ili ćemo samo odmahnuti rukom, prosudite sami. Ovo je ono što možemo očekivati:

Roditeljski dopust za očeve

Mali postotak očeva koristi rodiljni dopust, no u tekućoj godini te bi brojke mogle lagano rasti. Istraživanja pokazuju kako kod očevi pokazuju sve veći interes za korištenje dopusta te da oni uz gradnju karijere visoko na listi imaju provođenje vrijeme sa svojim djetetom i želju da budu što bolji partner svojoj drugoj polovici.

Tate – navalite!

TikTok kao siguran prostor

Roditelji tvrde da im niti jedna društvena platforma nije pružila toliko radosti i smijeha kao TikTok!

Prvo, tu je vrhunski komični sadržaj, kao kada roditelji oponašaju svoju djecu ili dijele najkorisniju laž koju su izrekli svom potomstvu, a potom i vrlo korisni savjeti i trikovi koje svi mi možemo primijeniti. Na kraju, mnogi preko TikToka dijele svoja osobna i intimna iskustvo, kao što su pobačaj, depresija, borba s anoreksijom, kako je to usvojiti dijete ili s kojim se preprekama i izazovima susreću roditelji djece s teškoćama.

Dok se druge platforme društvenih medija bave kuriranjem “savršenog” identiteta, korisnici TikToka osvježavajuće su ranjivi i otvoreni.

Gore nabrojani samo su neki primjeri povezanog i nefiltriranog obiteljskog sadržaja koje možete pronaći na ovoj platformi. S više od milijardu aktivnih korisnika, velike su šanse da, bez obzira na roditeljsku borbu s kojom se trenutno suočavate, netko drugi na TikToku također prolazi kroz nju. Sljedeće godine veselimo se još više pomicanja i povezivanja s ovom iskrenom, ponekad srcedrapajućom i često duhovito nenapisanom stvarnošću.

Razgovori o traumama

U 2022. roditelji i stručnjaci usredotočit će se više na dječje vještine suočavanja s problemima.

-Poremećaji dječje rutine, nedostatak ili sporadični kontakt s širom obitelji i prijateljima te roditeljski stres doveli su djecu u opasnost od povećanog osjećaja izoliranosti i depresije – ističu stručnjaci, dodajući kako su se depresija i anksioznost kod djece i mladih udvostručili tijekom trajanja pandemije.

Socijalno emocionalno zdravlje i mentalno zdravlje polako postaju glavne teme razgovora, a to će se još razvijati kroz 2022. godinu jer dobrobit djeteta važnija je ičega.

Iskustva umjesto stvari

U protekloj je godini, ankete pokazuju, pandemija potaknula mnoge roditelje na povećanu kupnju poklona djeci, a velika većina dala je prednost fizičkom daru nad iskustvom.

Tako je za protekle blagdane oko 51 posto roditelja darivao djecu opipljivim poklonima, dok ih se samo 17 posto odlučilo za darovanje iskustva.

No, tradicija darivanja mijenjat će se u ovoj godini. Putovanje, zajedničko druženje i odlasci na izlete dobit će prioritet nad poklonima, pogotovo jer je ljudima postalo dosta biti zatvorenima u kući i žele promijeniti navike stečene u posljednje dvije godine.

Više povrća

U pandemiji mnogi od nas nisu previše obraćali pažnju na to što jedu te razvili neke nezdrave prehrambene navike. Među njima su i roditelji i njihova djeca.

No, povrće u ovoj godini doživljava povratak na velika vrata i postaje sve popularnije. Od vege hamburgera, do zdravih verzija čipsa od povrća, raznobojnih povrtnih juha te jela uz koje se uvijek tradicionalno vezalo meso, napravljenima od povrća. Kao npr. chilli od bijelog graha.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.