Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

5 najčešćih roditeljskih pogrešaka kod kupanja beba

Kod kupanja beba najviše pažnji posvetite sigurnosti bebe i temperaturi vode

Kupanje bebe jedan je od velikih izazova za mlade roditelje. Upravo zbog toga, prvo kupanje prepustite patronažnoj sestri ili nekomu iz obitelji ili prijatelja tko u tomu ima iskustva. Ako se pak morate osloniti samo na sebe, uzmite si vremena kod kupanja beba i krenite opušteno i lagano. Prvo kupanje bit će vam stresno, no s vremenom će vam i ono postati rutinska zabava i uživat ćete u tim posebnm minutamam sa svojom bebom.

Važno je napomenuti da vam sigurnost bebe mora bit na prvom mjestu pa izbjegavajte akrobacije s bebom radi dobre fotografije. Također, ako ste sami s bebom na kupanju, zaboravite fotografiranje jer vam sigurnost mora biti an prvom mjestu. Prostoriju u kojoj bebu kupate fino zagrijte i lagano krenite na kupanje. Donosimo vam pet najčešćih roditeljskih pogrešaka kod kupanja beba koje pokušajte eliminirati.

1.Ne žurite s početkom kupanja bebe

Kao što svi znamo, bebe ne dolaze na svijet kao na reklamama već su prilično smežurane, a koža ims e ljušti. No, to nije razlog za često kupanje već uravo suprotno. Pričekajte da se pupčana vrpca osuši i otpadne što obično traje tjedan dana pa do tada ne kupajte bebu. U tom periodu bebu možete lagano obrisati spužvom, dakle, nema potrebe da žurite kupati bebu ni mazati ju kremama ili losionima.

2.Nemojte bebu kupati prečesto

Često kupanje s bebine kože može isprati prirodna ulja koja su zapravo namijenjena zaštiti njihove kože. Sve više od tri puta tjedno je pretjerano u prvoj godini života. Češće kupanje kožu može učiniti suhom i ranjivom. Uostalom, beba se nema kako posebno zaprljati osim u području pelene i usta. Stoga su tople krpice ili spužve idealne barem prvih nekoliko mjeseci.

3.Što manje kemikalija

Dječja koža je osjetljiva, kao i njihov imunološki sustav. Kemikalije i mirisi prisutni u proizvodima za bebe mogu rezultirati suhoćom, iritacijom i osipima. Dakle, pokušajte se zadržati na jednostavnim proizvodima. Dovoljno je koristiti osnovne stvari kao što su losion i sapun. I pobrinite se da su proizvodi koje koristite blagi i blagi. Također, što je više moguće ograničite uporabu mirisnih proizvoda za bebe. Ako osjećate da je koža previše suha, koristite losion samo na određenim mjestima.

4.Voda mora biti idealne temperature

Kao što smo već spomenuli, bebina koža je osjetljiva pa je važno da osigurate odgovarajuću temperaturu. Voda ne smije biti ni pretopla ni previše hladna. Danas postoje brojni termometri napravljeni baš za provjeru temperaturu vode za kupanje beba. Nabavite ih jer će vas često vaš osjećaj idealne temperature prevariti. Ono što odrasli smatraju ugodnom temperaturom za kupanje ili tuširanje, često nije ono što odgovara i bebi. Bebina je koža znatno osjetljivija, te teže podnosi temperaturne šokove. Idealna temperatura vode stoga iznosi između 35 i 37 stupnjeva, a temperatura zraka oko 23 ili 24 stupnja.

5.Sve što vam je potrebno imajte pri ruci

Važno je da nikada ne ostavljate svoju bebu pa čak ni dijete barem do treće godine bez nadzora kada se kupa. Dakle, sve od sapuna i losiona do mekog dječjeg ručnika i igračaka neka vam je u blizini. Na taj način nećete ih morati ostaviti da donesete nešto što vam zatreba za kupanje beba.

foto: Sal

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.