Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

5 najčešćih bolesti koje djeca mogu pokupiti u školi

Čini li vam se da vaše dijete svakih nekoliko tjedana iz škole donosi novu infekciju? Djeca naime u školi uz znanje i razvijanje socijalnih vještina često “skupljaju” i razne bakterije i viruse te im škola bude izvor mnogih uobičajenih bolesti, posebno za mlađu djecu školskog uzrasta čiji imunološki sustav još sazrijeva.

Zimi postoji više kontakata među djecom jer su više u zatvorenom pa se lakše šire i brojne zarazne bolesti

A budući da djeca imaju tendenciju da hladnije mjesece provode više vremena u zatvorenom, a mlađa djeca se ponajviše igraju bliže i dijele igračke i druge predmete u učionici, infekcije se lako prenose s jedne osobe na drugu.

-Ljudi misle da zimi ima više virusa, ali zimi postoji više kontakata među ljudima – kazao je Henry Bernstein, pedijatar i glasnogovornik Američke Akademije za pedijatriju.

Pojasnio je da su prozori i vrata najčešće zatvoreni i zato se virusi lako šire.

Evo nekih bolesti koje djeca obično pokupe u školi, i savjeti što bi roditelji trebali znati o uobičajenim simptomima uz savjete za prevenciju i kada nazvati liječnika.

Gripa

Koliko god bio uobičajen, virus gripe je opasan: odgovoran je za tisuće smrti svake godine, a nisu sve te žrtve među populacijom visokog rizika.

-Cjepivo se preporučuje svake godine za djecu u dobi od 6 mjeseci na više – kazao je dr. Bernstein. Simptomi su visoka temperatura, bolovi u tijelu i groznica, glavobolja, snažna iscrpljenost i smanjeni apetit.

Bolest mogu pratiti i kašalj, grlobolja, a u nekim slučajevima i povraćanje i / ili proljev uz bolove u trbuhu. Mnoge respiratorne bolesti, uključujući i streptokok ili upalu pluća, mogu nalikovati gripi, pa pozovite svog liječnika ako primijetite ove simptome.

Savjet prevencije: Naučite djecu pravilno i često prati ruke, posebno prije jela i nakon korištenja kupaonice. Također ih treba podsjetiti da uvijek kišu i kašlju u ruku ili najbolje lakat te da iruh nakon kihanja operu. Djeca bi također trebala koristiti maramice ili gel za dezinfekciju u školi, posebno u sezoni prehlade i gripe. I podsjetite djecu da u školi ne dijele šalice za piće ili jelo.

Prehlada

Prehlada je obično uzrokovana rinovirusima, sitnim zaraznim organizmima, koji mogu na površinama živjeti satima. Ti virusi mogu ući u sluznicu nosa i grla te se množiti i rasti, što izaziva odgovor imunološkog sustava koji uzrokuje grlobolju, kašalj, glavobolju i kihanje. Kod dijeteta se može začepiti ili curiti nos i može imati blagu temperaturu. Dijete u prosjeku oboli šest do dvanaest puta godišnje od prehlade.

Savjet za prevenciju: Jedan od najčešćih načina na koji se prenose prehlade je kada dijete dođe u kontakt s virusom prehlade, a zatim dodirne oči ili nos. Obavezno pazite da dijete često pere ruke pravilno i podsjećajte ga da ne dira oči, nos ili usta. Također možete doprinjeti smanjenju upala jačanjem imunološkog sustava djeteta, izmešu ostalog i na način da mu osigurate da spava dovoljno, jede zdravu prehranu i donekle provodi vrijeme vježbajući.

Upala očiju

Konjuktivitis je upala ili infekcija prozirne membrane koja prekriva bjeloočnicu i unutarnju površinu kapka. Ovu uobičajenu bolest očiju mogu uzrokovati bakterijska ili virusna infekcija, kao i alergije, zagađivači poput dima, kemikalije u kozmetici ili klor u bazenima. Dijete se može žaliti na iritaciju očiju ili osjetljivost na svjetlost uz suzenje, natečene kapke i crvenilo očiju.

Savjet za prevenciju: Konjuktivitis se lako prenosi s osobe na osobu (dijete ga može dobiti dodirom nečega što je zaražena osoba dodirnula, a potom i dodirivanjem vlastitog oka), zbog čega djecu koja su dijagnosticirana konjuktivitisom drže izvan škole sve dok više nisu zarazna. Podsjetite djecu da ne diraju u oči, nos ili usta, što je dobar način da se zaštite od konjuktivitisa ali i drugih infekcija.

Upala grla

Ovu uobičajenu infekciju kod djece uzrokuje bakterija koji se zove streptokok grupe A. Vrlo je zarazna i ​​može se širiti kapljicama iz zraka kada netko tko ima infekciju kiše ili kašlje. Infekcija se može prenijeti i dijeljenjem pića ili hrane ili dodirom zaraženih kapljica i prenošenjem prema vlastitim očima, nosu ili ustima. Vaše se dijete može žaliti na grlobolju i bol pri gutanju, a može imati groznicu, osip, glavobolju, mučninu ili povraćanje, sitne crvene mrlje na stražnjem dijelu usta i natečene krajnike.

Savjet za prevenciju: Naučite dijete da bude posebno oprezno kada dijeli stvari s prijateljima iz razreda koji kašlju ili kišu. Podsjetite dijete da redovoto pere ruke.

Gastroenteritis

Nazvan i “želučanom gripom” ili “želučanom groznicom”, gastroenteritis je upala želuca i crijeva koja može dovesti do povraćanja, proljeva, grčeva u želucu i vrućice. Gastroenteritis može biti uzrokovan bakterijama, virusom ili parazitom. Djecu s tom dijagnozom najvažnije je održavati dobro hidriranim, a uz vodu mogu piti rehidracijsku otopinu koja sadrži elektrolite koji se troše usljed proljeva i povraćanja.

Savjet za prevenciju: Najbolji način za sprječavanje gastroenteritisa je poticanje djeteta na redovito pranje ruku i izbjegavanje bliskog kontakta sa oboljelima.

Kada nazvati doktora

Za bilo koju bolest nazovite svog pedijatra ako primijetite neki od sljedećih simptoma: teškoće u disanju, visoka temperatura, niska jako temperatura, a dijete se ne osjeća dobro, dehidracija (malo ili nimalo urina, suha usta), nedostatak apetita i odbijanje hrane duže od nekoliko dana.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.