Istaknute teme Odgoj Zdravlje i sigurnost

5 lakih načina da postanete smireniji i pažljiviji roditelj

S obzirom na današnji užurbani način života cijele obitelji u kojoj se gotovo sve događa kao na traci, i roditelji i djeca često reagiraju impulzivno, gomilaju stres i dolazi do sukoba. Dječja psihologica Kristen Race u svojoj knjizi “Pažljivo roditeljstvo” kazala je da je u svakodnevnom preživljavanju moguće uz određene savjete primiriti situaciju i postati smireniji i pažljiviji roditelj koji će odgajati smireniju i pažljiviju djecvu.

I roditeljima i djeci nedostaje mirnih pažljivih trenutaka

Kako bi pažljivost postala dio vaše svakodnevice Kristen Race navodi pet vrlo jednostavnih načina za početak:

1. Smanjite jutarnji stres

Užurbana jutra u svakoj su obitelji vrijeme najvećeg kaosa, posebno radnih dana kada djeca jure u vrtiće i školu, a roditelji na posao. Treba napraviti jelo, oprati zube, odvesti djecu na toalet, pripremiti im odjeću i najčešće ih obući, pripremiti sebe… Pojačana pažljivost neće učiniti da problemi nestanu ali može ublažiti stres, čak i na minutu ili dvije.

Uz bolju organizaciju večer prije, Race preporučuje jednostavnu vježbu za vrijeme šetnje ili vožnje do škole: jednu cijelu minutu jednostavno provedite u tišini i osluškujte zvukove oko vas. Nakon toga razgovarajte o tomu što ste čuli. Od ptica do trube vozila.

Pitajte djecu koje su zvukove čuli, što je blizu bilo i slično. Pitajte dijete da istakne nešto (ili stvari) koje nikad ranije nisu primijetili. Cilj je i vas i dijete uvesti u sadašnji trenutak. Uz to, to potiče njihovu znatiželju, tako da su oni, kad uđu u učionicu, pripremljeni i spremni za učenje.

2. Vježbajte zagrljaje s tri daha

U ovoj jednostavnoj, ljupkoj vježbi roditelji i djeca se okupljaju, pružaju jedan drugome veliki zagrljaj, zajedno udahnu i izdahnu tri duboka, koordinirana daha. Iako to svakako možete učiniti u bilo kojem trenutku, Race je rekla da može biti posebno djelotvorna kada ste nervozni jer vam pomaže da prođete kroz težak trenutak. Zajedno.

Kada to učinimo, smiruje se naš živčani sustav i uči našu djecu da svojim dahom možemo odgovoriti na teške situacije i kako se mogu smiriti kada su uzrujana.

3. Ostavite mobitel po strani

Ovaj savjet jedan je od najčešćih ali jednostavno ne možete biti pažljiv roditelj ako ste cijelo vrijeme zalijepljeni za mobitel i društvene mreže. Morate postaviti neke granice. U svom vlastitom životu, Race voli odsjeći svoje uređaje od trenutka kada se njezina djeca probude do polaska u školu – i onda opet punih sat vremena oko večere. Djeca su joj tinejdžeri, pa traži isto od njih, i primijetila je da to ponekad može biti prava borba. Savjetuje roditeljima da započnu s 30 minuta. Ne govorimo o napuštanju tehnologije na bilo koji način. Samo se radi o racionalizaciji vremena korištenja.

4. Nabrojite tri dobre stvari

Na kraju svakog dana, možda kad je vaša obitelj zajedno za stolom za večerom ili kada pomažete svojoj djeci da se pripreme za krevet, pokušajte naizmjenično imenovati tri dobra iskustva iz vašeg dana. Ne moraju biti velike stvari. ” Pas mi je došao da ga mazim”, “Vidjela sam oblak u obliku slona”, “Prijatelj iz škole mi je ponio torbu jer je vidio da mi je teška” i sl… Kad to postane navika, postat ćete svjesniji pozitivnih stvari koje se događaju oko nas u svakodnevnom životu.

5. U kritičnom trenutku…

Kada se dogodi kritičan trenutak u odnosu pokušajte provjerenu metodu kako da reagirate na primjeren način. Smirite se, duboko udahnite i odgovorite s namjerom. Za početak, umjesto impulzivne reakcije uzmite kratku stanku, dahnite jednom ili dva puta (kada ste pod stresom inače udahnete samo gornjom četvrtinom pluća), i odaberite odgovor koji može dovesti do najpozitivnijeg ishoda. Vaš odgovor bi trebao biti vjerodostojan, možete biti strogi ali cilj je da odgovor bude promišljen, a ne bezobraza ili popustljiv.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.