Edukacija i savjeti Istaknute teme

5 koraka za učenje djeteta lijepom ponašanju i odgovornosti

lijepom ponašanju

Lijepom ponašanju dijete ćete najlakše podučiti svojim primjerom

Niti jedno dijete se neće roditi lijepo odgojeno sa usvojenim pravilima ponašanja. Na tome treba raditi, jer su odgoj, lijepe manire i odgovornost vještine za čije je savladavanje potrebno određeno vrijeme i rad.

1. Važno je krenuti od čvrste podloge, a to je sama vaša obitelj. Želite li da vaša djeca cijene vas, druge ljude, rad i trud te da pokazuju ljubaznost i poštovanje, ona to ponašanje trebaju vidjeti kod svojih roditelja. vi ste najbolji modeli za učenje. 

2. Zapitajte se, znaju li svi članovi vaše obitelji da su cijenjeni i važni u toj maloj zajednici? Djeca trebaju biti svjesna koliko vi doprinosite, ali i da se njihov doprinos cijeni i da on nije nevažan s obzirom na vaš. Morate im pokazati kakvu važnu ulogu oni zauzimaju u obitelji jer svatko se bolje osjeća znajući da je dio zajednice koja  treba i njega za opstanak. 

3. Ako želite odgovornu djecu, važno je da u vašoj obitelj vlada atmosfera povjerenja i sigurnosti. Pokažite djeci da su iskrenost i integritet nešto što je u vašoj zajednici važno i što ćete cijeniti, ali potrudite se biti i iskreni te dosljedni i u svom ponašanju prema djeci. 

4. Svaka obitelj ima svoja pravila i očekuje se da ih članovi obitelji slijede i poštuju. Kršenje pravila svakako treba imati svoje posljedice koje moraju biti pravedne i dosljedne. Pritom djeci treba znati iskomunicirati očekivanja i smjernice kojima želite da se vode. U slučaju problema, roditelj bi svakako trebao intervenirati i pokušati pomoći djetetu te problem riješiti na miran i logičan način. Tako će kod djece potaknuti osjećaj poštovanja, ali razviti će se i povjerenje koje je ključno za dobar i povezujući odgoj.

5. Djeca trebaju prijatelje, kao i odrasli, svatko treba vrijeme za sebe, ali nužno da da obitelj provodi i određeno vrijeme zajedno. Djeca se tako uče prihvatljivoj ljudskoj interakciji, komunikaciji, uče što je poželjno, a što ne. Najbolje vrijeme za to je neki obiteljski obrok poput večere kada se mogu razmijeniti sva dnevna iskustva i ispričati svi doživljaji. 

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.