Istaknute teme Odgoj Zdravlje i sigurnost

4 najčešća razloga zašto beba udara samu sebe

Udaranje samog sebe često je ponašanje među mališanima, no vama to sigurno ne izgleda baš kao nešto veselo. A usto, čini se poprilično bolno. Zašto bi netko sam sebi namjerno nanosio bol, pitate se, pa zatim i je li s vašom bebom sve u redu.

Stručnjaci smatraju da je frustracija jedan od razloga zašto beba udara samu sebe

4 najčešća razloga zašto se mališani udaraju, pa ćete među njima sigurno naći opravdanje:

Ljutnja i frustracija

Kada su ljuta i frustrirana, veća djeca imaju tantrume, odrasli pak ulaze u verbalne i ponekad čak i fizičke sukobe s drugima. Bebe ne mogu ništa od toga, pa im jedino preostaje negativne osjećaje izraziti tako da udare same sebe.

Nešto ih boli

Udaranje može ukazivati i na bol na određenim područjima. Na primjer, ako se dijete stalno udara po desnoj strani glave, to bi moglo značiti da ga boli uho. Udarac pak u prsa ili trbuh mogu značiti nelagodu – može se raditi o uznemirenom želudcu, plinovima ili refluksu kiseline.

Tješe se

Bebama treba puno pažnje, pa kada se osjećaju usamljeno ili zanemareno, mogu se početi udarati kako bi se smirili. Bebe se također udaraju kada su umorne ili pregrijane,.

Kontrola tijela

Bebe se također mogu udarati kao način provođenja kontrole nad svojim tijelima. Kad bebe udaraju tako na primjer trbuh ili bedra, to može biti samo zato što – mogu. I onda im je to nešto novo i zanimljivo. To ne znači nužno ništa, i nemate razloga za brigu. Naravno, morate paziti da se dijete ne ozlijedi.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.