Istaknute teme Prehrana

4 magične namirnice koje će pomoći djeci da lakše zaspu

Je li vam uspavljivanje djece ponekad mukotrpno? Onda imamo “malu pomoć”, a zove se, namirnice koje uspavljuju.

Ove namirnice sadrže sastojke koji lagano umiruju dječji organizam pa će im pomoći da lakše zaspu

Ne, od njih djeca neće nekom magijom pasti u krevet kao pokošena, ali sadrže sastojke koji lagano umiruju dječji organizam. Zato ih bezbrižno možete ponuditi prije spavanja.

Toplo mlijeko

Toplo mlijeko bogato je kalcijem i aminokiselinom koja se naziva triptofan. Triptofan ima blago, umirujuće svojstvo te na djecu utječe poput sedativa
Nepotrebno je reći da je mlijeko bogato kalcijem koji još i pomaže mozgu da dobro iskoristi triptofan. Većina beba navikla je piti bočicu mlijeka prije spavanja. Takve su bebe već programirane, pa im je nezamislivo poći na spavanje bez omiljene bočice. Umjetno mlijeko može biti lišeno triptofana, ali kad se zagrije, može djelovati umirujuće.

Banane

Banane su bogate sastojcima koji potiču san, prije svega melatoninom i serotoninom, koje stručnjaci nazivaju “čuvarima sna”. Banane sadrže i magnezij, koji opušta mišiće i pomaže bebi da brzo zaspi.
dodatan je plus i što mnoga djeca vole banane, a vrlo su pogodna hrana i za bebe kojima izbijaju zubići jer ohlađena banana može ublažiti bol natečenih desni. možete ju kombinirati i s drugim namirnicama koje potiču spavanje za još bolje rezultate.

Jogurt

Jeste li znali da i jogurt može potaknuti san? Usto, jogurt, pomiješan s pireom od kuhane riže od zobi ili zobenom kašom bebama uz san, olakšava i probavne tegobe te poboljšava probavu. Ako možete, napravite svoj domaći jogurt, no razumijemo da je to mnogima znanstvena fantastika. Kada dajete kupovni jogurt, neka bude sa što većim postotkom mliječne masti te svakako bez dodataka šećera. Ako ga već želite zasladiti, nemojte se odlučiti za kupovni voćni jogurt, već sami dodajte svježe voće i sve skupa – u blender. Treba još imati na umu da jogurt sadrži veliku količinu fosfora i kalcija, a dobar je i za razvoj kostiju.

Zobena kaša

Sigurno ste čuli da je zob jako zdrava, no jeste li znali da pomaže bebama da lakše zaspu? Zob pomaže povećati količinu hormona melatonina, koji ima blago umirujuće svojstvo. Sve što trebate je pomiješati zob s pireom od banane ili toplim mlijekom i eto ukusne i uspavljujuće večere!

Najvažniji je ipak savjet da se vaše dijete mora dobro najesti prije nego što dođe vrijeme za spavanje. Naime, pun želudac prirodno potiče san, zato nikako ne preskačite večeru. Ove pak namirnice koje potiču spavanje mogu usput i produljiti njegovo trajanje.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.