Istaknute teme Trudnoća

Trudnice se sve teže bore s COVID-om 19, no, unatoč zarazi, rađaju zdrave bebe

Biti trudnica za vrijeme ove prilično nepoznate pandemije sigurno nije lako, a tomu u prilog ide i statistika prema kojoj i majke i novorođenčad mogu oboljeti i od težih oblika ove bolesti. Prema dosadašnjim, statističkim podacima o oboljelima, rezultati ukazuju da sed novorođenčad uglavnom zarazi putem kontakta s majkom i bliskim članovima obitelji.

Na respiratoru su liječene 2 trudnice, a svi slučajevi težeg oblika COVID-19 bolesti zabilježeni su u trećem trimestru trudnoće

Prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Referentnog centra za perinatalnu medicinu iskustva o „Majci i COVID-19“ te „Novorođenčadi i COVID-19“ ukazuju kako je udio porođenih SARS Cov-2 pozitivnih rodilja 1,3% od čega je njih 55% porođeno carskim rezom, uglavnom zbog opstetričkih indikacija. Prijevremeno je rodilo 8,5% ovih rodilja što je jednak postotak kao i kod nezaraženih rodilja.

Teži oblik COVID-19 bolesti koji je zahtijevao dovršenje trudnoće zbog ugroženosti majke i nastavak liječenja u drugoj ustanovi zabilježen je u 8,5% ovih trudnica. Na respiratoru su liječene 2 (4,3%) trudnice, a u jedne je dijagnosticirana plućna embolija (2%). Zanimljivo je spomenuti kako su svi slučajevi težeg oblika COVID-19 bolesti zabilježeni u trećem trimestru trudnoće što je u skladu s izvješćima iz ostalih europskih zemalja. Najduže trajanje liječenja trudnica s teškom kliničkom slikom COVID-19 bolesti bilo je 45 dana (prosjek 22).

Ohrabrujuće je, da su sva novorođenčad u kojih je učinjen test na COVID-19 infekciju bila negativna. Apgar score ≤7 u prvoj minuti zabilježen je samo kod jednog novorođenčeta, no već u petoj minuti je bio uredan. Dojenje i rooming in su omogućeni svim majkama uz pridržavanje zaštitnih mjera.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.