Novosti i događanja

Kreće ponovno Škola na trećem kao opcija za sve učenike koji će nastavu pratiti od kuće

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ususret novoj školskoj godini priprema novu sezonu Škole na Trećem za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole koja će se početi prikazivati 14. rujna. Program će pratiti djeca koja ne mogu pohađati redovnu nastavu kao i ona djeca u slučaju proboja koronavirusa u hrvatske osnovne škole.

Škola na trećem prikazivat će se od 14. rujna svakodnevno od 8 do 12 sati

-Od 14. rujna ponovno počinjemo emitirati našu Školu na Trećem. Na HRT3 će svaki dan djeca od 1. do 4. razreda moći pratiti školsko gradivo. Emisija za prvi razred emitirat će se od 8 do 9, za drugi razred od 9 do 10, za treći razred od 10 do 11, a za četvrti razred od 11 do 12 sati. Sve emisije reprizirat će se isti dan poslijepodne na HRT3. Bit će dostupne i na HRTi-ju te na YouTube kanalu Škola na Trećem, rekao je urednik Programskog kanala Djeca i mladi HTV-a Anđelko Glibo

-Snimali su se novi formati, a i redizajnirana je i mobilna aplikacija Juhuhu za djecu, pojasnila je Rahela Štefanović, urednica Škole na Trećem. Djeca putem aplikacije mogu poslati svoje male umjetničke radove.

Svaki crtež prvo prolazi odobrenje stručnog tima i tek ga potom objavljujemo u galeriji radova koju vide svi. Aplikacija je potpuno besplatna, a na njoj se nalazi više od tisuću crtića i serija za najmlađe.

Školu na Trećem pripremaju stručnjaci i učitelji koje angažira Ministartvo znanosti i obrazovanja, a HRT kao i u prošloj školskoj godini osigurava (uz korištenje svog bogatog arhivskog materijala) uredničku, logističku i tehničko-televizijsku podršku.

Programski odjel Djeca i mladi HTV-a pod uredničkom palicom Anđelka Glibe je za jesen 2020. pripremila, uz Školu na Trećem i mnoštvo novih atraktivnih emisija za najmlađe. Pa pođimo redom:

Što još HTV priprema za školarce:

Nove serije – od 21. rujna 2020.

Šareni lonac – kuharski show za djecu
Kuhar Hrvoje ima pune ruke posla. Istovremeno kuha tri jela i nered je u kuhinji. Trebao bi pomoćnike! Zato mu dolazi četvero djece: Sofi, Mare, Šimun i Luka. Ali, pomoćnici su nestašni, smišljaju za Hrvoja izazove, pa i podvale. Ali i kuhar ima izazove i šale za djecu! Važno je da svi dobro prihvate šale i kroz smijeh uče kuhati. Redatelj serije od 20 nastavaka po 10 minuta je Petar Orešković, urednica Sanja Nakić. Uz seriju je napravljena i videoigra.

Superteta – igrano-animirana serija za vrtićku djecu
Djeca u vrtićima smišljaju različite igre i zadatke, ali na putu od zamisli do ostvarenja iskrsnu prepreke. Tu na scenu stupa Superteta koja im domišljatošću i spretnošću, a i uz malo čuda i čarolije pomaže raspetljati problem i privesti zadatak kraju. Redateljica je Ivana Radovčić, a urednica serije u 20 nastavaka po pet minuta je Silva Skender.

Volim životinje– dokumentarno-animirana serija za djecu
Dokumentarno-animirana serija za djecu od 10 nastavaka po 10 minuta, nastavak je uspješnog serijala o životinjama. Prethodno smo snimili 30 epizoda, a upravo snimamo još 10 epizoda nove serije o životinjama. 

U svakoj emisiji upoznajemo jedno dijete i njegova ljubimca. Djeca govore o ljubavi i odgovornosti prema svojem ljubimcu, a uz animirane dijelove emisije upoznajemo vrste, osobine i način života pojedinih životinjskih vrsta. Redatelj je Igor Dropuljić, a uredica serije je Anamarija Simonelli Milković.

Nove serije koje će biti završene tijekom listopada:

Slonko” – igrana lutkarska serija
Upoznajemo malenog plišanca Slonka čija radoznalost i zaigranost pokreće zabavne pustolovine u kojima sudjeluju i Slonkovi mama, tata, dječak Jan i njegov psić Šnjof. Slonko će uz igru naučiti neke važne stvari, a kada se pojave prepreke, probleme će uspješno riješiti uz pomoć mame, tate i Jana. Redatelj serije od 16 nastavaka po 8 minuta je Goran Ribarić, a urednica Tanja Kirhmajer. Uz seriju ide videoigra.

Hu Hu – animirana serija
Na brijegu u selu žive sovica Hu Hu, jež Bocko, zec Duško… Selo ima i željezničku stanicu čija je šefica Hu Huova mama. Ona u svakoj epizodi dovodi novog putnika iz različitih zemalja: Japana, Francuske, Australije… Od svakog od njih oni nešto nauče o svijetu koji ne poznaju i zbog čega postaju pametniji i bolji. Redatelj je Vjekoslav Živković. Animirana serija imat će 10 nastavaka po sedam minuta. Uz seriju ide i videoigra. 

Projekti za djecu koji će se završiti do kraja godine

Najbolji dan – igrana lutkarska serija s elementima animacije
Upoznajemo djecu predškolskog uzrasta koja su suočena s različitim izazovima odrastanja. Uz pomoć lutke superjunaka Digi Digija izazov na kraju uspješno riješe. Cilj serije koja ima 7 nastavaka po osam minuta je da pozitivno utječe na emocionalni razvoj djece.

U pripremi serije održane su radionice na kojima su djeca crtala svoje superjunake, a bio je raspisan i natječaj na koji je stiglo nekoliko stotina dječjih crteža superjunaka. Pobjednički crtež koji je poslužio kao predložak za izradu lutke Digi Digija kreirala je djevojčica Petra Klepac. Redatelj je Jakov Nola, a urednica Ida Tomić. Serija se radi u suradnji s UNICEF-om Hrvatska.  

Jojoj i brojevi – igrano-animirana serija
Serija je namijenjena najmlađem uzrastu djece koji tek uče brojiti. Kroz zabavnu animiranu priču upotpunjenu pjesmicama i brojalicama, glavni junak Jojo, kojega glumi Bojan Jambrošić, na svojoj farmi upoznaje djecu s brojevima od jedan do deset. Realizatorica je Ivana Radovčić, a Silva Skender urednica serije od 10 nastavaka po tri minute.

Nove kompjutorske igre
Uz nove serije Šareni lonac, Slonko i Hu Hu bit će objavljene igre za djecu. Igre su povezane sa sadržajem serija, na primjer, u pet igara uz seriju Šareni lonac djeca će moći naučiti kuhati pet jela. Osim toga do kraja godine objavit ćemo set igara našeg brenda Juhuhu. S pomoću tih igara djeca će učiti logičko-matematičke i jezične vještine primjerene njihovoj dobi.  

Foto: HRT

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.