Istaknute teme Odgoj

3 zlatna pravila dobrog ponašanja djece

Iako ne postoji jedinstveni priručnik koji će riješiti sve vaše odgojne probleme, neke stvari su ipak jedinstvene.

Pravila dobrog ponašanja osnažit će vaše dijete

Tako većina stručnjaka stoji iza ova tri pravila koja bi trebala osigurati dobro ponašanje vašeg djeteta:

Mame, ostanite mirne

Gledajte na sebe kao vodiča vašeg djeteta. Vi ste ti koji ga trebate naučiti lijepom i ispravnom ponašanju. Pritom koristite jasan jezik i odgovarajući ton glasa. Ništa nećete postići ako uvijek histerično vičete jer na taj način u stvari gubite kontrolu. Jednako tako, naredbe i primjedbe nemojte izdavati molećivim i maznim tonom, jer vas dijete neće shvaćati ozbiljno.

Kathleen Cranley Gallagher, doktorica i voditeljica obiteljskog i dječjeg programa na institutu Dječjeg razvoja Sveučilišta Sjeverna Karolina, kaže da mala djeca, pogotovo ona mlađa od 6 godina, još uvijek uče kako slušati i interpretirati značenje iza izrečenih riječi. Stoga, što god želite poručiti djetetu, budite jasni.

– Sagnite se do svoga djeteta i recite mu u oči što želite od njega, koristeći kratke izjave – savjetuje doktorica. Na primjer, ako je vaše dijete upravo poderalo slikovnicu, nemojte mu reći “Ne smiješ trgati slikovnicu, to se tako ne radi…” Gallagher smatra da je puno produktivnije djetetu kazati nešto poput: “Knjige moramo čuvati i paziti kako rukujemo s njima”.

Dakle, produktivnije je djetetu naglasiti kako vi želite da se ponaša sa knjigama u rukama, nego kako ne želite da se ponaša. Ono će to onda i lakše razumjeti.

Ako ste previše uzrujani da biste nastupili kao mirna mama, brojite u sebi do 10 prije nego se obratite djetetu. Ili jednostavno nekoliko puta duboko udahnite. Također, pomaže saznanje da vam djeca ne pokazuju nepoštovanje namjerno, već je u toj dobi prirodno da iskušavaju postavljene granice. Stručnjaci čak navode kako bez pokušaja da ne prijeđu te granice, nam niti kvalitetnog učenja.

Dakle, kao dječje nestašluke budete doživljavali osobno, teško da možete ostati mirni, a mirnoća je ključ dobre komunikacije. No, nemojte niti glumatati ljubaznost i u potpunosti skrivati svoju ljutnju i frustriranost zbog određenih događaja. Naime, to djeci može poslati dosta nejasnu poruku i mogu krivo povezati ono što su napravili s reakcijom i posljedicom. Npr. razbijeni prozor sigurno nije povod za ljubazni osmijeh. Ne morate vikati, ali odmjeren i strogi ton bi trebao u ovoj situaciji učiniti svoje.

– Kada vičete vaše dijete ne može shvatiti što točno osjećate i mislite i pokušava si to razjasniti, što u biti otežava upijanje poruke koju želite poslati – objašnjava doktorica Gallagher.

Postavite granice

Postavljanjem nekoliko osnovnih pravila te spremnošću, da dijete suočite s posljedicama ako ih prekrši, učite ga da se nosi s osjećajem frustracije kada ne dobije ono što hoće. Jednako tako, učite ga odgovornosti za njegova djela.

– Dijete možda neće baš biti sretno zbog tih ograničenja, ali znajući da ona postoje omogućit će mu da se osjeća voljeno i samim time spremnije na suradnju – poručuju stručnjaci.

Ključ dobrog ponašanja je postaviti granice koje su razumne, fer i prilagođene dobi djeteta.

– Prioritet je postavljanje granica koje su vezane uz zdravlje, sigurnost i poštovanje – predlaže doktorica Gallagher. Na primjer, stvari poput korištenja autosjedalice bez obzira na kako kratku vožnju idete ili tiha igra dok mlađi brat spava su one oko kojih ne smije biti pregovaranja i popuštanja.

Pažljivo odaberite druga pravila koja želite da dijete usvoji, ako nisu osnovna. Prevelik broj pravila, naime, može omesti dijete u prihvaćanju i usvajanju onih ključnih.

Potičite suradnju

Kreirajući ponekad opuštenu atmosferu u kojoj se čak smiju i prekršiti pravila, možete spriječiti puno lošeg ponašanja.

– Ponudite djetetu opciju, na primjer, upitajte ga prije spavanja želi li se “glupirati” 3 ili 5 minuta. Samim time što mu nudite da samo bira između dvije opcije, kod  djeteta općenito smanjuje otpor, i kod nekih manje privlačnih stvari za birati – objašnjava Wendy Petricoff, roditeljska trenerica iz Sjeverne Caroline.

Zato, stvorite opcije kada ste god u mogućnosti.

– Što ćemo danas obući? Žutu majicu ili ljubičastu? Jabuku ili bananu za užinu?

Zašto je ovo dobar model za slijediti? Jer vaše dijete dobije dojam kako je njegovo mišljenje bitno i time je željnije surađivati s vama. Djeca se stalno bore između ovisnosti o vama  i želje da budu samostalni, stoga im dopustite da poneka dosjete “moć” i dobiju dojam da i sami neke stvari drže pod kontrolom.

Uz provođenje ove mjere ne zaboravite nagraditi teško stečene navike dobrog ponašanja te djetetu udijelite puno pozitivne pažnje, zagrljaja i poljubac.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

pilot138 jempol88 playbet88 pusatwin nusa365 gebyar123 sikat88 mantul138 bonus138 kencana88 koko138 abcslot rupiah138 monsterbola daget77 bolagg babe138 money138 dog69 mantra88 ligagaruda mayora88