Istaknute teme Prehrana

3 pouzdana znaka da vaša beba dobiva dovoljno mlijeka

dovoljno mlijeka

Ako dijete isključivo dojite, možda se pitate dobiva li dovoljno mlijeka – evo kako znati


Mnogi roditelji brinu dobiva li njihovo dijete dovoljnu količinu mlijeka. U stvari, to je jedan od najčešćih razloga zašto majke prekinu dojenje. To i nije toliko iznenađujuće obzirom da naše društvo pred roditelje stavlja nerealna očekivanja koja bi oni trebali zadovoljiti.

Na primjer, mnogi roditelji imaju osjećaj da rade nešto pogrešno ako njihova beba u određenoj dobi ne spava cijele noći ili “jede prečesto”.

Istina je da ima puno varijacija spavanja i jedenja kod beba i sve su one normalne. Naime, dok god beba pokazuje pouzdane znakove da prima dovoljnu količinu mlijeka, onda su njezini individualni uzorci spavanja i hranjenja upravo to – individualni uzorci.

Na žalost, mnogi roditelji dobivaju nepouzdane informacije kako znati je li njihova beba sita, a u stvari su ti pokazatelji vrlo jednostavni:

Znak 1: Beba napreduje

Bebe koje dobivaju dovoljno mlijeka dobivaju i na težini, duljini, ali i opsegu glave. Posve je normalno da bebe iz određenih razloga u prvim danima boravka kod kuće izgube malo na težini, zbog cijele prilagodbe na novo okruženje.

Pedijatri se slažu da je normalno da beba u prvom tjednu svoga života izgubi do 10 posto ukupne tjelesne težine. Nakon dva tjedna bilo bi idealno kada bi beba povratila te izgubljene grame ili čak “natukla” koji gram viška.

Nakon toga, postoje varijacije koliko bi beba trebala dobivati na težini svaki tjedan. No, to se može razlikovati od tjedna do tjedna, pa beba u jednom tjednu može nakupiti dosta, dok se u drugom neće toliko debljati.

Prema pedijatrima evo koliko bi beba u određenom životnom razdoblju trebala dobivati na težini svakog tjedna:

0-3 mjeseca– 150-200 grama

3-6 mjeseca– 100-150 grama

6-12 mjeseci– 70-90 grama

Bebina porođajna težina obično se udvostručiti nakon šest mjeseci, a nakon godine dana beba je obično dva i pol puta teža nego što je to bila na porodu. Obujam glave se poveća za otprilike 7,6 centimetara, dok je beba oko 1 i pol puta dulja nego je bila na porodu.

Znak 2: Kakice

Beba koja dobiva dovoljno mlijeka ima i dovoljan broj kakica. Prve bebine kakice su ljepljive i crne, a nakon 24-48 sati postaju smeđe te na kraju izblijede u posebnu nijansu žućkaste.

S navršenih 5 dana života, dojena beba obično ima standardnu kakicu: rijetku, kašastu, uglavnom boje senfa, no boja može ponekad biti i narančasta i zelena.

Ako bebina kakica postepeno od crne prelazi u u boju senfa kako je gore opisano, to je siguran znak da dobiva dovoljnu količinu mlijeka.

Oko 5 dana života, ako dojene bebe dobivaju dovoljno mlijeka, imat će najmanje tri “velike nužde” na dan. No, mnoge dojene bebe imat će ih i više.

Neke dojene bebe obave veliku nuždu samo jednom dnevno,, no ona onda obično bude vrlo obilna. Ako se pak djetetu da umjetna hrana, broj učestalosti kakanja će se smanjiti,  a mijenja i boju, gustoću te miris kakice.

Nakon što prođe 6 tjedana, neke dojene bebe ne vrše veliku nuždu toliko često kao ranije, odnosno znaju je obaviti čak svakih nekoliko dana. No, dok god je kakica kašasta, mekana i obilna, nema razloga za zabrinutost.

Znak 3: Mokrenje

Beba koja dobiva dovoljno mlijeka, dovoljno će puta i piškiti. U prvih 5 dana života beba će imati barem toliko mokrih pelena koliko i dana ima. Na primjer, najmanje 1 mokru pelenu za prvi dan života, 2 mokre pelene za drugi dan…itd.

Od petog dana na dalje, beba koja dobiva dovoljno mlijeka imat će najmanje 5 mokrih jednokratnih pelena u 24 sata ili 6 do 8 mokrih platnenih pelena. Mokraća bi trebala biti svijetle boje i nemati neugodan miris.

foto: Valentina Yachichurova

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.