Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Kako zubić vila dolazi po zube u Italiji, Turskoj…

Najčešće po otpali zub dolazi Zubić vila i ostavlja poklon za hrabro dijete

Gubitak prvog zuba je prekretnica koju svako dijete očekuje. Diljem svijeta postoji niz posebnih tradicija koje prate ispadanje zuba, a najčešća je da po otpali zubić dolazi zubić vila. Svrha svih tih priča je utješiti djecu da ispadanje zuba nije nipta strašno, a često ima za cilj i da pomogne djeci da se lakše odluče na čupanje klimavog zubića. Donosimo legende kako zubić vila dolazi po zube u Italiji, Turskoj…

Južna Afrika

Umjesto stavljanja zubića pod jastuk, djeca u Južnoj Africi stavljaju ih u papuče u i čekaju novčić.

Španjolska

Jedan od najomiljenijih mitova za djecu u Španjolskoj te u zemljama španjolskog govornog područja je onaj Perez mouse ili Perez the Mouse. Kako priča kaže, Pérez živi sa svojom ženom, La Ratita Presumida, u kutiji šećernih kolačića. Kad čuje zvuk palog zuba, oprašta se od svoje žene i kreće u razmjenu. Umjesto novca, ostavlja mali poklon.

Italija

U Italiji postoje dvije priče, jedna je da zubić odnosi i poklon donosi Zubić vila uz pomoć zubić miša. Običaj je staviti zube pod jastuk ili uz nogu kreveta ili stola (jer je tako lakše mišu) u nadi da će ujutro umjesto zuba dobiti poklon. U nekim dijelovima Italije djeca vjeruju da sv. Apolonija, koja je zaštitnica stomatologa, dolazi u njihov dom u kočiji napravljenoj od zuba, koje vuku miševi.

Japan

U Japanu je običaj da se zubići – bacaju i nema čekanja da netko dođe i donese djeci poklon. Kada djeca izgube donje zube, bacaju ih na krov. Što se tiče njihovih gornjih zuba, oni se bacaju na pod.

Francuska

Taj mali miš se opet vratio. U Francuskoj je poznat kao La Bonne Petite Souri. Mišić donosi djeci slatkiše za koja su mu sakrila zube ispod jastuka.

Mongolija

Nema riječi o mišu, štakoru ili zubić vili za djecu u Mongoliji. Prema British Dental Journalu, djeca očito stavljaju svoje zube u masnoću i daju ih psu za poslasticu. Rečeno je da se to radi zato što djeca žele da njihovi zubi budu jaki kao zubi njihovog psa. Ako nemaju psa – zakopaju ih ispod stabla, tako da njihov novi zub može imati jake korijene

Čile

Djeca u Čileu mogu zaboraviti da će kao nagradu dobiti bilo što osim ogrlice od mliječnih zubi. Naime, čileanske majke čuvaju i skupljaju dječje zube kako bi ih posložile u narukvicu i kasnije darivale djecu.

Turska

U Turskoj dječji zubi mogu jamčiti ili predvidjeti buduće zanimanje djeteta. Ako je bebin zub zakopan u blizini liječničke ordinacije, dijete bi moglo biti medicinske struke, ako su zubi zakopani u blizini sportskog terena, djete bi moglo biti uspješan sportaš.

Njemačka

Djeci u Njemačkoj ne trebaju ostavljati zube ispod jastuka da bi im netko donio nešto lijepo za uzvrat. Zapravo, čak i 22. veljače svake godine slave Zubić vilu koju nazivaju Zahnfee. Djeca zadržavaju u Njemačkoj i zub i novac.

Irska

Irska djeca slušaju legendu o Anne Bogle, nestašnoj djevojčici koja je jednoga dana svirala u šumi kad je slučajno islomila svoj prednji zub. Anna je zatim uzela dječji zub kako bi nadomjestila svoj ali kako ne bi bila lopov, umjesto zuba ostavila je zlatnik za dijete. Ova priča jedna je od najrealnijih za djecu, posebno za djecu starije dobi.

foto: mll,Jessica Lucia

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.