Trudnoća Zdravlje i sigurnost

Prijevremeno rođena djeca i ona koja nisu dojena do šest mjeseci sklonija su debljanju

Najsklonija debljanju su djeca u Irskoj i Malti, a najmanje u Albaniji i Crnoj Gori

Prijevremeno rođena djeca kao i djeca koja nisu dojena imaju duplo veću šansu da razviju debljinu u školskoj dobi od djece koja su rođena u terminu i dojena barem 6 mjeseci. U Hrvatskoj duže od 6 mjeseci doji 56 posto majki, 34 posto majki doji do 6 mjeseci, a njih 10 posto ih ne doji nikako. Do ovih rezultata došli su znanstvenici istražujući uzroke porast udjela debljine u dječjoj dobi što se nameće kao jedan od vodećih javnozdravstvenih izazova modernog vremena.

Najmanje pak doje Irkinje. Njih naime 46 posto ne doji nikako, a 30 posto ih doji najduže šest mjeseci. Oko 35 posto majki u Malti i 33 u Francuskoj također ne doji nikako dok ih najviše doji u Albaniji, Crnoj Gori, Litvi i Danskoj.

Istraživajući povezanosti porođajnih obilježja, dojenja i debljine doktorica Sanja Musić Milanović zaključila je da je pri prevenciji debljine u djece potrebno obratiti posebnu pozornost na prijevremeno rođenu djecu i djecu koja nisu dojena te da treba nastaviti ulagati napore u promicanje dojenja.

-Dojenje je ovim istraživanjem još jednom potvrđeno kao zaštitni čimbenik u razvoju debljine u djece te ga je neophodno promicati na svim razinama i pružiti mladim majkama podršku u uspostavi dojenja – istaknula je Musić Milanović. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča isključivo dojenje dojenčeta prvih 6 mjeseci uz nastavak dojenja uz dohranu do druge godine djetetova života.

foto: Ben Fitzgerald-O’Connor

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.