Istaknute teme Odgoj

Film o očinstvu postao hit na internetu, dirnuo ljude do suza

Ovaj film o očinstvu pokazuje povezanost oca i dječaka i kako se taj odnos može urušiti

Kako danas često izgleda odnos oca i dječaka odlično su dočarali autori kratkog animiranog filma Alike. Ovaj film o očinstvu traje samo osam minuta, ali je svojom jednostavnošću i porukom očarao gledatelje diljem svijeta natjeravši ih da se propitaju kakvi su sami roditelji.

Film počinje scenom u kojoj otac sprema knjige sinu u školu koji zbog težine jedva uspijeva ponijeti desetak školskih knjiga. Pored njega, otac također posrće pod težinom svoje teške aktovke.

Na putu prema školi/poslu, susreću se s čovjekom koji svira violinu u parku. Mladić je očito ushićena, ali otac ga brzo povlači natrag prema njihovom odredištu jer nemaju vremena za uživanje u glazbi.

S izuzetkom dječaka, cijeli svijet lišen je boje. Svi odrasli hodaju sporo i slegnutih ramena, a depresija i bezbojnost se nastavlja i nakon što otac sjedne za radni stol čime autori prikazuju koliko odrasli najčešće ne vole svoj posao. Tatina boja vraća se tek na kraju dana, kada opet vidi svog sina.

Njihova boja, i činjenica da je otac dobio boju tek kada vidi dječaka pokazuje da je njihova veza vrlo jaka, što samo tužnijom čini očevo odbijanje sinove ponovne želje da slušaju violinista.

Polako tijekom kratkog filma, mladi dječak počinje gubiti svoju boju jer gubi svoju osobnost. Boju dobiva i on samo kada ga otac stvarno gleda.

Redatelji filma pojasnili su da je film kratak odraz očinstva te šalju poruku da djeci treba dati više prostora “za letenje”, ali i kako bi bili sigurni da odrastanjem neće postati isti kao drugi već da će moći razvijati svoju osobnost. Umjesto da roditelji ustraju u svojim idejama, ponekad bi trebali stati i ne dopustiti izgubiti iz vida ono što je najvažnije.

Zanimljivo je i da su autori imenovali likove Copy, Past jer često odgajamo djecu da budu kao mi, odnosno, naša kopija. Dok ponekad mislimo da su naša djeca samo naša kopija, moramo biti svjesni da su oni zasebne osobe.

Bez shvaćanja, Copi pretvara svog sina u dio sebe koji mu se najmanje sviđa: reda naporne dane za danom, bez boje i radosti. U njegovom srcu, on zna da su slični zbog ljubavi koju imaju jedno za drugo i učinit će sve što je potrebno da vrati natrag svjetlo u svog sina, jer to svjetlo je izvor radosti za oboje.

foto: Alike

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.