Istaknute teme Odgoj

25 socijalno emocionalnih vještina koje su djeci potrebne za uspjeh

Skup socijalno emocionalnih vještina kojima možete podučiti svoje dijete

Socijalna i emocionalna inteligencija čest su kod djece zapostavljene, a upravo su one uvelike odgovorne za uspjeh, sreću, ostvarivanje zdravih međuljudskih odnosa.

Mnogi roditelji vjeruju da će one “naići” same od sebe, kroz život. No istina je i da na njima treba raditi. No, kojih je to 30 najvažnijih vještina potrebnih vašem djetetu koje bi trebala znati?

Slijediti upute – čini se lakše nego što uistinu je. Mnogi vjeruju kako će sami znati bolje. Nije lako naučiti slijediti instrukcije drugih.

Prihvatiti posljedice – djecu danas roditelji štite od svega, pa i posljedica. No, ona trebaju naučiti da svaka akcija ima i neku reakciju. Pa i negativnu.

Prihvatiti “ne” kao odgovor– posebno je teško ako su većinu života dobivali samo potvrdne odgovore.

Prihvatiti kritiku – danas kritikom ne želimo uništiti djetetovo samopouzdanje. No, nećemo ga izgraditi ni lažnim pohvalama. Nekad je potrebno čuti i kritiku.

Slušanje – slušanje drugih je izgubljena vještina. Znate i sami kako je imati sugovornika koji može pričati samo o sebi.

Obuzdavanje ljutnje – može biti teško ako je dijete naviknulo da je uvijek sve po njegovu. Zato je potrebno s vremena na vrijeme reći “ne”.

Stvaranje kompromisa – ponekad je rješenje naći se na pola puta, no dijete to treba naučiti, najbolje kroz primjere.

Kontroliranje emocija – djeca trebaju naučiti da ne mogu uvijek iskazati ono što trenutno osjećaju. Dakle, na tugu i nepravdu ne mogu u svakoj prilici reagirati plakanjem i bijesom jer to nije uvijek primjereno.

Traženje pomoći – naučite djecu da zatraže pomoć, da to nije znak slabosti.

Isprika – znati ispričati se i priznati pogrešku važna je životna vještina i znak emocionalne zrelosti.

Ne složiti se s tuđim mišljenjem – pristojno – neslaganje ne treba iskazati bijesom i vikom. Prava je vještina pokazati neslaganje na lijep način.

Empatija – naučite dijete da bude osjetljivo na tuđe osjećaje, a ne da svoje projicira na druge. Nismo svi jednaki.

Pregovaranje – vrlo važna vještina koja može izmiriti mnoge naizgled bezazlene situacije.

Tehnike opuštanja – važno je znati opustiti se i ne dopustiti da prevladaju stres i negativne emocije. Naučite dijete jednostavnim tehnikama disanja i meditacije.

Stjecanje prijatelja – čini se tako jednostavno, no nije uvijek tako. Naučite dijete kako da stvori, ali i održi prijateljstva.

Rješavanje problema – ako ste uvijek uskakali oko pisanja zadaća, projekata i drugih izazova, vaše dijete neće se snaći samo u rješavanju problema.

Iskrenost – govorenje istine uvijek je kraći i jednostavniji put. Učite dijete od malih nogu koliko je bitno uvijek govoriti istinu kakva god da bila.

Čekanje na red – djeca već od prvih dana u parku uče čekati u redu. Vrlo je važno ne učiti “gurati se” jer to pokazuje nepoštivanje drugih zbog kojeg nitko neće biti omiljen.

Iskazivanje zabrinutosti – iskazivanje zabrinutosti je rješavanje negativnih emocija i stresa, i zato je važan alat emocionalne inteligencije.

Rješavanje optužbi kako se nositi s lažnom optužbom? Takva situacija može biti vrlo stresna. Naučite dijete ovoj vještini kroz igranje uloga da se ne bi nenadano našlo u novoj i neugodnoj situaciji.

Pokazivanje razumijevanja – važno je da dijete shvati da nismo svi jednaki, ne odrastamo u jednakim okolnostima niti osjećamo isti. Za druge i njihovo ponašanje treba znati naći razumijevanja, a ne ljutnju.

Asertivna komunikacija – naučite djecu da otvoreno i bez uvijanja zatraže ono što žele – takav je pristup često najbolji.

Privlačenje učiteljeve pažnje – naučite dijete da se izbori za učiteljevu pažnju i naklonost na pravi način. To mu može donijeti puno pozitivnih bodova, a u stvari je lako i jednostavno.

Kontroliranje impulsa – djeca moraju znati da ne može uvijek sve biti po njihovu, da moraju znati obuzdati svoje porive i to ne kroz bijesni ispad koji će trajati 15 minuta.

Poštovanje – poštivanje odraslih, starijih od sebe, nastavnika, službenika, susjeda…krenite s malim stvarima, od pozdravljanja, pomaganja, slušanja…pokazivanje poštovanja nije isto što i pokoravanje.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.