Odgoj

20 načina kako se može tata povezati s bebom

3278507922_e43fa0f8d4_b

Iako tate ne mogu zamijeniti majčine zagrljaje i njeno mljeko, puno je načina kako mogu povezati sa svojim bebama


Kao i mame i tate su 9 mjeseci u slatkom iščekivanju, pripremanju dječje sobe i potom u pomalo nervoznom čekanju da beba dođe iz bolnice kući. Kada dođe i taj dan, nekako  se čini da bebe ne mare previše za tate i da su mame jedine koje ih zanimaju.

Teško da se itko može natjecati s majčinim toplim zagrljajem i njezinim ukusnim mlijekom ali ima puno načina kako se može tata povezati s bebom

 1. Koža na kožu je jedan od najpoznatijih načina povezivanja roditelja s djecom i to je jedan od razloga zašto mame koje doje razviju posebnu bliskost sa svojim bebama. No, tate, nemojte žaliti – jednostavno skinite majicu i stisnite se uz svoje bebe – to je najbrži i najefektivniji način povezivanja.
 1. Bliski kontakt tate sa svojim bebama mogu postići i pomoću nosiljke – sling marame, klokanice, mei tai…bebu na prsa u kući ili izvan nje i u akciju. možete usisavati i obavljati neke jednostavne poslove ili otići u šetnju i kupovinu s vašim potomkom n prsima. Idealno!
 1. Savladajte umjetnost dječje masaže
  Ne samo da će beba uživati, nego će se smanjiti i razina njezinog stresa te će bolje i dublje spavati, tata će na taj način naučiti bolje reagirati na djetetove potrebe.
 1. Čitajte slikovnice
  Uzmite slikovnicu i pročitajte djetetu neku priču. Uživat će u zvuku vašeg glasa i naučiti e na njega.
 1. Spavajte uz svoje dijete
  Ako baš ne možete zaspati i odmoriti se, samo lezite uz njega i uspostavite bliski kontakt. Usto, nema ništa slađe nego gledati novorođenče kako spava.
 1. Preuzmite na sebe rutinu noćnog uspavljvainja
  Na taj ćete način naučiti bebu da ste i vi dio njenog noćnog rasporeda,a ne samo mama. Dakle, promijenite pelenu, okupajte bebu, otpjevajte joj pjesmicu..
 1. Mijenjate pelene
  Ne, niste super-čovjek ako sami promijenite pelenu. Sve što radite oko svoje bebe pomaže u uspostavljanju veze, zato, samo hrabro, preživjet ćete!
 1. Uskočite tijekom noći i nahranite bebu
  Ovo će vas povezati i s mamom koja će vam biti vrlo zahvalna, a bebi će pokazati da i tata može zadovoljiti njezine prehrambene potrebe.
 1. Budite redoviti na pedijatrijskim kontrolama
  Prilagodite si raspored da možete prisustvovati liječničkim pregledima gdje ćete uvijek biti u toku kako vaše dijete raste i napreduje. ako možete, odvedite dijete sami na pregled.
 1. Sudjelujte u drugim noćnim aktivnostima
  Doji li mama preko noći, vi nakon toga možete nositi bebu da podrigne, presvući joj pelenu i smjestiti ju uz mamu. Neprocjenjiva pomoć!
 1. Savladajte umijeće zamatanja
  Naučite razne tehnike zamatanja i umatanja vašeg djeteta i naći ćete put do njihovog srca. Zašto? Jer se bebe nakon toga sjećaju sigurno, uljuljano, ušuškano, a usto im je i toplo.
 1. Stalno pričajte svojem djetetu
  Beba na taj način osim što prepoznaje vaš glas, uči i jezične forme te savladava jezik.
 1. Preuzmite situaciju kada je beba gladna i nervozna
  Probajte, pa ćete vidjeti da ste i vi posve sposobni smiriti bebu – samo malo pjevanja, ljuljanja, skakutanja, bočica i to je to, gotova stvar.
 1. Nasmijavajte dijete
  Nema ništa slađe od bebinog smijeha i gugutanja, pogotovo ako ste vi uzročnik toga. Povežite se s djetetom kroz zajednički smijeh.
 1. Igrajte se s djetetom
  Izvucite igračke i u akciju! Ako provedete s djetetom puno vremena, to je najbolji način da mu pokažete kako vam je stalo.
 1. Povedite bebu u šetnju, u kolicima ili nosiljci
  Bebe vole svjež zrak i boravak na otvorenom gdje mogu vidjeti i čuti puno zanimljivih i nepoznatih stvari. A šetnja će dobro doći i tati da ostane u kondiciji.
 1. Kada beba počne jesti krutu hranu, to je još jedan način na koji se možete uključiti
  Hranite svoju bebu domaćim kašicama i to će biti zanimljivo i zabavno iskustvo i za vas i za bebu, kojoj će dobro doći malo promjene, odnosno da j une hrani samo mama. Ništa ne zbližava kao zajednički obrok!
 1. Dok mama doji bacite se u akciju
  Možete se pomaziti uz bebu dok mama doji da dijete vidi da je i tata tu i da na svoj način sudjeluje u ovom procesu. nemojte biti naporni i ometati bebi obrok, sve ima svoje granice.
 1. Ponudite se da ćete pričuvati bebu da mama može izaći
  Makar se radilo i o kraćem razdoblju, vrijeme na samo povezat će vas i vašu bebu. Neka to postane redovna navika koju ćete prakticirati.
 1. Okupajte dijete sami ili se čak okupajte s njim
  Vrijeme kupanja je posebno vrijeme i vrijeme za opuštanje. Bliski kontakti i briga za bebu u trenucima u kojima uživa zahvaljujući vama je neprocjenjiva.

Izvor fotografija: Nate Grigg

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.