Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Forsiranje doručka kod djece je zlostavljanje – tvrde znanstvenici

Zaboravite forsiranje doručka, radije djeci ponudite raniji ručak


Iako se doručak oduvijek smatrao najvažnijim obrokom u danu, nova istraživanja degradirala su ga do razine zlostavljanja djeteta, barem ako je dijete natjerano da ga pojede.  Takav stav zauzeo je Terence Kealey, profesor kliničke biokemije na Sveučilištu u Buckinghamu u Engleskoj. Svoj  stav potkrijepio je medicinskim istraživanjem istaknuvši da tijelo ujutro ima visoku razinu hormona kortizol koji uslijed doručka povećava razinu šećera u krvi. Budući da je koncentracija kortizola najveća između 7 i 9 sati ujutro, odnosno, za vrijeme doručka, dolazi do pojačanog podizanja šećera i stvaranja masnog tkiva.

Umjesto doručka, Kealey stoga savjetuje rani ručak u vremenu kada padne razina kortizola.

Ovaj stav u izravnoj je suprotnosti s tradicionalnim mišljenjem da je doručak izuzetno važan jer zasićuje organizam te čuva od zalogajčića tijekom dana. Među zagovarateljima doručka je i nutricionistički trener John Berardi koji je kazao da doručak dovodi do smanjenja ukupnog apetita, smanjenja ukupne potrošnje hrane, smanjene tjelesne težine, boljeg rada moždanih vijuga i kontroli šećera u krvi.

Međutim, Berardi također priznaje da se preskakanje doručka može ubrzati trošenje masti, povećati oslobađanje hormona rasta, poboljšati kontrolu glukoze u krvi, poboljšati kardiovaskularnu funkciju i smanjiti unos hrane.

Profesor Kealey nakon ovakvih zaključaka savjetuje roditeljima da ne moraju raditi uzbunu ako im djeca ne žele doručkovati.

– Nisu li ovi razlozi dovoljni  da bez krivnje preskačete dječiji doručak? Dajte im jabuku i raniji ručak. Ako pak djeca ne mogu bez doručka, trebaju jesti hranu bez ugljikohidrata kao što su jaja, grčki jogurt, jagode  ili zelena salata – zaključio je Kealey.

Foto: Dora e Isa Bergogli

Komentirajte