Istaknute teme Prehrana

17 izvrsnih namirnica ako ćete prakticirati metodu “beba vođa dohrane”

Ako planirate prakticirati metodu “beba vođa dohrane” birajte mekanije namirnice koje se mogu jesti i bez zubi


Bebu već s šest mjeseci možete početi hraniti uobičajenom hranom, naravno, prema pravilima o tomu kada koju namirnicu ubaciti u prehranu. Najčešće takve upute možete dobiti od pedijatra, a kada dobijete zeleno svjetlo, pomoći vam može i ovaj kratak vodič izvrsnih namirnica ako ćete prakticirati metodu “beba vođa dohrane”.

Ova metoda najčešće se prakticira u slučaju da dijete ne želi biti hranjeno već inszistira da samo uzme u ruku i jede. I u tom slučaju, važno je da svojoj bebi ponudite raznovrsnu prehranu i izbjegavate dodavanje soli ili šećera u hranu.

Evo nekih od najboljih hranjivih sastojaka s kojima možete vježbati metodu “bebe vođa dohrane”:

1. Avokado
U sebi ima puno dobrih masti i veoma je hranjiv. Zbog neutralnog okusa avokado je savršena hrana za odvikavanje od dojenja. Mekan je i kremast te ga bebe i djeca najčešće zavole. Zbog mekoće lako ga jedu i bebe bez zubi. Sadrži preko 20 različitih vitamina i minerala. No, ono po čemu je tako visoko na listi supernamirnica, jesu nezasićene masti, te činjenica da ne sadrži kolesterol.

2. Kuhana jabuka
Meka, dobro kuhana jabuka je izvrsna početna “tvrda” hrana za bebu. Osim što je slatka, vaš će se mališan lako odlučiti da se sam hrani i siše sok iz jabuke. Izrežite jabuku na trake radi lakšeg držanja.

3. Zrela banana
Žute-gotovo smeđe banane su lijepe i meke za bebe. Pokušajte ih sjeckati dužinom i dati bebi da jede.

4. Brokula kuhana na pari
Kuhajte cijelo “stablo”. Beba će uživati u mogućnosti da otkida prstima ili zubićima male komadiće.  Važno je da su mekani i dobro kuhani.

5. Mekani pasterizirani sir
Bebama ne dajte svježi već pasteriziran sir. Dobar početak može biti ABC sirni namaz kojeg djeca obožavaju.

6. Kuhana isjeckana piletina
Pileće meso ponekad zna biti nezgodno kod male djece jer ga najčešće nakupljaju u ustima bez gutanja. Unatoč tomu, djeca ju obožavaju pa pazite da je dobro kuhana i izrezana na male komadiće.

7. Kuhana jaja
Nekada su se jaja izbjegavala davati maloj djeci jer su ih smatrali alergenima. Danas vlada mišljenje da izloženost jajima zapravo smanjuje taj rizik. Ako ste zabrinuti ipak, neka beba jede kuhane žumanjke dok ne budete sigurni da i ona može jesti i bjelanjke.

8. Meke dinje
Lubenica i dinja su čudesno meke i slatke za bebe. Izrežite na komade i ostavite da se dijete posluži.

9. Kuhana mekana mala tjestenina
Tjestenina kao što su spirale i pužići djeci je primamljiva jer ju mogu jesti rukama, mekana je i ukusna.  Budući da je pšenica alergena, preporuča se da se ne daje djeci prije sedmog mjeseca.

10. Mekane breskve i šljive
Breskve i ostali mekani plodovi s velikim košticama poput šljiva također su dobre mekane opcije za bebe vođe dohrane. Jednostavno ih razrežite i ponudite djeci veće komade.

11. Mekane kruške
Djeca se lakše navikavaju na slatko nego slano paje voće poput kruške idealno za bebe vođe dohrane. Prirodno mekano, potrebno ga je samo narezati i ponuditi djeci više puta tijekom dana.

12. Kuhana bundeva ili batat – slatki krumpir
Pečena ili kuhana na pari bundeva ili slatki krumpir lako se jedu i djeca ih brzo zavole. Bogati su vlaknima i vitaminima i vrlo su hranjivi.

13. Kuhano mekano crveno meso
Lagano kuhan odrezak dobar je put upoznavanja djece s crvenim mesom koje je puno željeza. Pazite da dijete dobro prožvače komad prije gutanja.

14. Smeđa riža i ostala zrna
Riža, osobito smeđa, laka je za bubu za hvatanje i hranjenje. Ostala zrna kao što su quinoa i zob je također vrlo hranjiv. Nakon što utvrdite da beba nema nikakvu netoleranciju na žitarice, pšenica se može uvesti oko sedam do devet mjeseci.

15. Kolačići od riže
Jednostavni su i praktični za držanje i nezahtjevni za žvakanje. Kolači od riže idealni su za međuobroke, putovanja, vožnju u kolicima. Postoje pakiranja baš za bebe, a možete jednostavno prelomiti velike kolače i dati djetetu trećinu ili pola kolača.

16. Losos i druga bijela riba
Bijela riba i losos, koje sadrže puno omega 3 masnih kiselina, odlična su hrana za odvikavanje od dojenja jer se lako gutaju. Samo pazite da komadiće koje dajete djeci nemaju kostiju.

17. Tikvica kuhana na pari
Tikvica kuhana na pari vrlo je meka te neutralnog i blagog okusa. Možete ju narezati na prutiće ili kolutiće koje dijete može uhvatiti i grickati.

foto: Mallory Dash, Sarah RossSteven LilleyLisa Williams

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.