Istaknute teme Odgoj

15 “magičnih” roditeljskih trenutaka koji u stvari znaju biti užasni

roditeljskih trenutaka

Jedva ih čekamo, a onda bismo neke od ovih roditeljskih trenutaka najradije preskočili


Nema ničeg tako čarobnog kao što je biti roditelj, zar ne? Donošenje malog čovjeka na svijet i potom njegovo odgajanje u funkcionalnu osobu koja će se u taj svijet uklopiti je prilično nevjerojatan posao, složit ćemo se svi.

Odgoj djeteta pruža mnoga veselja, posebno nakon svakog novog koraka kojeg dijete napravi i svakog napretka kojeg pokaže – veselimo se tako prvom osmijehu, prvom smjehu, početku gugutanja, prvoj riječi, prvom pljeskanju ručicama…

No, shvatit ćete da ima i puno trenutaka kojima se roditelji unaprijed jako raduju, sam oda bi shvatili, kada ti trenuci i nastupe, da nisu baš tako “magični” kao što su oni zamišljali. Evo koji:

Početak puzanja

Oduševljeni ste jer je vaša beba napokon postala pokretna! Kamera na mobitelu radi punom parom kako bi zabilježila tu dugo očekivanu divotu. No, postoji jedan problem. Vaša beba je sada pokretna! A to znači nema više ostavljanja u baby gymu dok vi trčite na brzinu na wc. Nema ostavljanja ničega na dohvat malih ruku koje kreću u istraživanje. Zaštita utičnica. U stvari, gubitak vaše slobode je počeo.

Hodanje

Ovo nije magično iz svih istih razloga kao i početak puzanja, plus da je vaša beba sad na nogama i može dohvatiti još više stvari nego iz puzećeg položaja. Usto, još je i brža, pa ćete i vi morati postati brži. Dakle, krenite u stjecanje kondicije jer je samo pitanje dana kada će vaše dijete otkriti trčanje.

Kada “pošize” na svojoj rođendanskoj zabavi

Proslave rođendana, posebno prvog, mnogim roditeljima su dan da pokažu najbolje od sebe. Mnoštvo prigodnih ukrasa, torta ukrađena najomiljenijim likovima, na koju je otišlo pola mjesečne plaće, outfit u kojem će slavljenik ili slavljenica zablistati. Pozvani su svi prijatelji, rođaci, a vi ste nakuhavali i čistili cijeli dan. Sve bi trebalo biti savršeno, pogotovo slike kojih ćete uslikati 1000, ali vaše dijete usred proslave dobiva laganiji “živčani slom”. Umorno je, previše mu je ljudi, svi ga diraju, guraju mu neke stvari….i što dobijete – vrisku i plač. Jeee, zdravo sretne uspomene!

Treniranje na tutu

Divne li pomisli da jednom nećete morati mijenjati pelene i trošiti na njih. No, nije tako divno provesti 17234649 trenutaka  udanu provjeravajući djetetove gaćice ili ga ispitujući treba li piškiti ili kakiti.

Jeste li također naivno mislili da odvikavanje od pelena znači da nećete više morati sa sobom nositi ogromnu “mameću” torbu?  Na žalost, ništa od toga. Sada će vam ta torba biti prepuna rezervne odjeće i vlažnih maramica, da možete dijete dovesti u red u slučaju nezgode.

Opsjednutost pojedinim likovima iz crtića

U određenoj dobi djeca počinju raspoznavati likove iz svojih omiljenih crtića i neki im posebno prirastu srcu. Kako je slatko kada vaša malo stvorenje govori Mini, Miki, Maša, Tinky Winky, Pepa Pig ili Malci. No, manje je slatko kada krene opsjednutost tim likovima i slom živaca ako ih ne dobiju kada žele i gdje žele.

Rođendanska proslava  na temu Pepe Pig mora se održati iako vi nikako ne uspijevate pronaći odgovarajuće dekoracije, a čokolade s likom Maše i Mede izbjegavate u trgovini u velikom luku jer znate da će ih morati kupiti ako ih dijete primijeti. To se kasnije protegne i na odjeću, bilježnice, ruksake, sunčane naočale, šampone, albume i sve ostalo. Slatko je na početku, a skupo i zamorno na kraju.

Blagdani

Mislili ste da su vam blagdani na kojima s  okuplja cijela obitelj najgora noćna mora? Razmislite opet. Blagdani na kojima se okuplja cijela obitelj s malom djecom su još veća noćna mora. Svaka strana želi provesti što više vremena sa svojim dragocjenim unučetom, svatko želi na djetetu pokazati svoje odgojne metode, kao i metode hranjenja, a vama se samo kosa na glavi diže sve više i više.

Nakon toga samo vam je na pameti da biste trebali uspostaviti novu blagdansku tradiciju, i to onu u kojoj ćete sudjelovati sam ovi, vaš muž i dijete.

Kada pripremite lijepo iznenađenje, a oni “pošize”

Djeca su robovi navike, i za razliku od nas odraslih ne vole iznenađenja koja će poremetiti njihovu rutinu. Na primjer:

Mama: Idemo u on u veliku igraonicu!

Dijete: Ali danas je srijeda, a srijedom obično idemo u park.

Mama: Ali ta igraonica je super, puno luđa od parka, ima hrpu sprava, tramoplin…

Dijete (vrišti): Ja želim u PAAAAARK!!!

Zaljubljivanje u crtić

Lijepo je kad dijete zavoli neki crtić. Na primjer, pustite mu svoj omiljeni crtić iz djetinjstva i ono se zaljubi u njega. doslovno. Na taj način da ga morate gledati (najčešće zajedno) dvaput dnevno tri mjeseca. Dok ne znate svaki pokret i svaki dijalog napamet. Čarobno.

Odlazak u lunapark

Evo napokon i neke povlastice za roditelje. Kada imaš dijete možeš ići u lunapark do mile volje, a da ne izgledaš čudno. Premda vjerujete da će se vaši maleni oduševiti luna parkom jednako kao i vi, to se najčešće ne dogodi baš često.

Malu djecu najčešće uplaše silna svjetla, bljeskanje, preglasni zvukovi i hrpa ljudi koja se nagurava te im sve to jednostavno postane previše. Zbog toga ih preplave emocije, i to one negativne. Ništa od uživanje, vrijeme je da nađete maramice u džepu.

Dječji rođendani

Srce vam je veliko kao kuća, kada vaše dijete dobiju pozivnicu za proslavu rođendana. Socijalno je biće, prihvaćeno, ima prijatelje. No, onda shvatite da to nije samo med i mlijeko. Kupovina poklona, što to drugo dijete voli, koliko novca je primjereno potrošiti. Zatim dođete na proslavu i zgrozite se nad hranom koju tamo poslužuju, na torti napravljenoj od šećera, sva djeca vam se čine divlja, a nikoga od roditelja ne poznajete te vam se čini da vas niti ne žele upoznati.

Kada pomislite da ne može biti gore, slavljenik krene otvarati igračke i vaše dijete vrišti da želi da mu kupite svaku koju je vidjelo. Odmah!

Ispadanje zuba

Jupi, napokon će i vašu kuću posjetiti Zubić vila, jer zub s eopasno klima.

Nakon par dana niste sigurni da će Zubić vila doći još isti mjesec jer se sad to ispadanje zuba čini kao vrlo dug proces. Zub se klima, ali se ujedno i čvrsto drži i ne misli samo tako popustiti. Dijete ne da niti da ga pogledate, a kamo li da ga pipnete ili iščupate, iako biste ga vi najradije isti čas dokrajčili.

Nakon toga slijedi agonija od para tjedana čekanaj da zub napokon sam iskoči van. Zubić vila u međuvremenu odlazi u penziju.

Prvi put kad ostavite dijete nekom drugom

Ovo bi trebalo biti nešto nevjerojatno jer na korak ste svojoj slobodi! Imat ćete nekoliko sati samo za sebe što vam se već dugo nije dogodilo. No, umjesto da uživate, vas hvata anksioznost i sumnja. Jeste li trebali ostaviti dijete? Što ako se nešto dogodi? Plače li? Je li dobro? Na kraju zaključite da je najbolje da požurite kući jer vas dijete treba.

Dogovori za igranje

Divno je kad dijete počne stjecati prijatelje. No, gdje su prijatelji, tu su i organizirana druženja, a kada su djeca mala, onda znači da u tu kombinaciju spadaju i roditelji. I sok djeca trče naokolo i super se zabavljaju, vi ste prisiljeni sjediti s nekom ženom s kojom nemate ništa zajedničko najmanje sat i pol .Najdužih sat i pol u vašem životu.

Putovanja

Sada znate zašto vaši roditelji nisu nikada nigdje željeli ići. Pakiranje djece je mučno samo po sebi, a putovanje s njima ponekad prava tortura, tolika da vam zatreba još odmora nakon odmora. Svađaju se, žale se, mučno im je u autu, vožnja im predugo traje, gladni su, žedni su, piški im se. Toliko o obiteljskom uživanju.

Kada otkriju da imaju slobodnu volju

Sve što ste ikada htjeli je da vam vaše dijete kaže što mu se sviđa, a što ne, što želi jesti, kao se osjeća, s kim se želi igrati. I dok vi uživate jer više ne tapkate u mraku, vaše dijete odjedanput shvati da i ono može donositi neke odluke  u svom životu. Na primjer, može otrčati brzinom munje baš u trenutku kada vi kažete da morate ići iz parka na ručak. Ili da ne želi na kupanje iako je od glave do plete uvaljano u blato. I slično. Onda postanete nostalgični za danima kad vam je propuzavanje bilo najveći problem u životu.

foto: Glenn Brown

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.