Istaknute teme Za roditelje

15 jednostavnih stvari u odnosu s djecom koje očevima znaju promaknuti

Djeca u stvari ne traže uvijek puno od roditelja kako bi s njima stvorila kvalitetan i blizak odnos, ali roditeljima zbog obaveza mnoge stvari znaju lako promaknuti.

Donosimo vam nekoliko savjeta što očevi mogu poboljšati u odnosu s djecom

Posebno očevima koji ponekad smatraju da im se teže zbližiti i ostvariti jednak kontakt kao što maleni imaju sa majkama. Ove stvari im znaju često promaknuti, no evo kako lako mogu doći do svog cilja:

Druženje u garaži

Druženje u garaži ili prilikom obavljanja nekih “muških” poslova i popravaka nije vezano samo uz očeve i sinove, već jednako u takvim aktivnostima mogu uživati i očevi i kćeri. No, mnogi očevi znaju preskočiti takvu vrstu druženja, jer smatraju da će im dijete samo smetati i usporaviti ih u poslu. Da, vjerojatno hoće, ali ćete provesti i kvalitetno zajedničko vrijeme, družiti se, a dijete će uživati u osjećaj ud aje korisno i naučiti puno novih stvari.

Plesanje s djecom

Nema veze ako baš niste ritmični nadareni, djeca ne primjećuju takve stvari, ona uživaju. Vrtite se s njima u krug, skačite gore dole. Ne sam oda ćete se zabaviti, nego zajedno uživate i u slušanju muzike  što stvara obiteljsku povezanost i pozitivne uspomene, ističu stručnjaci.

Držanje rutine

Pronađite nešto što ćete vi i vaše dijete raditi zajedno – na dnevnoj ili barem na tjednoj bazi. Vašu zajedničku aktivnost – bil oto večernje kupanje ili zdjela žitarica s voćem koju ćete podijeliti za doručak. Ne mora to biti nikakva posebna aktivnost kao zajedničke šetnje prirodom po tri sata, već jednostavno sitnice koje ćete svakodnevno dijeliti i koje će dijete cijeniti kao “vaše”.

Postavljanje pitanja

Pitajte o vrtiću, školi, prijateljima, hobijima i svemu ostalome. Ako djeca podijele s vama neki problem, pokušajte ga razumjeti, a ne ga odmah popraviti, koliko god to teško bilo. Puno je bolji način diskretno ih same uputiti k rješenju.

Učenje pravilima

Ako gledate s djetetom neku utakmicu na TV-u ili nešto slično, odvojite vrijeme i oči od ekrana, kako biste dijete podučili pravilima neke igre ili ponašanja. Djeca će na taj način lakše usvajati nove stvari, a lako možete dobiti i “kompića” za gledanje utakmica i navijanje.

Ostavljanje poruka

Ako djetetu poklanjate čestitku, dodajte i napišite ili nacrtajte nešto osobno i iz srca. Ostavite mu poruke u školskoj torbi ili na na noćnom ormariću. ako su djeca manja, to može biti i poruka u obliku crteža ili omiljene lizalice, nešto što će dijete iznenaditi i razveseliti te mu dati do znanja da mislite na njega.

Čitanje na glas

Djeca nikada nisu prestara da biste im čitali. Manjoj djeci čitajte prije spavanja, a s većom čitajte naizmjenično na glas iz iste knjige.

Iznenađenja za djecu

Dođite s posla ranije nego vas očekuju, pa makar i samo pola sata. Odlijepite se vikendom od nekih svojih poslova ili aktivnosti kako biste osmislili i napravili nešto zabavno s djecom, barem jednom u mjesec ili dva.

Odvedite dijete na posao

Imate li priliku i možete li si to dopustiti, odvedite djecu i upoznajte ih sa svojim radnim mjestom. Pokažite im radni stol, gdje pijete kavu, sobu gdje se održavaju sastanci. Objasnite im što radite cijeli dan kada niste s njima – zabavno i poučno iskustvo za malene.

Pričanje priča

Djeca vole čuti jednostavne priče iz vašeg djetinjstva i uživaju kada prepričavate svoje doživljaje. Osim tih priča, pričajte im i one iz vremena kada su oni sami bili mlađi.

Izlazak van

Umorni ste kada dođete s posla, ali možete tu i tamo “poluditi”, zgrabiti djecu i uputiti se u park ili na igralište. Pola sata bit će dovoljno za zajedničko druženje i uživanje, a večera vam neće nigdje pobjeći. Na kraju ćete se i vi sami osjećati bolje.

Pravljenje večere

Ako inače niste masterchef u obitelji, odvojite jedno večer u tjednu u kojoj ćete vi pripremiti večeru. Uključite djecu u donošenje odluke što ćete jesti i naravno, u pripremu jela.

Zajedničko gledanje fotografija

Bez obzira imate li “opipljivi” album ili folder sa slikama na računalu, sjednite ponekad sa svojom djecom i pregledajte zajedno obiteljske fotografije. Oživite uspomene na ljetovanja, prve korake, proslave rođendana i kvalitetno provedite vrijeme zbližavajući se s djecom.

Pojaviti se kada ste to obećali

Bez obzira koji i kakvi bili hobiji vaše djece i koliko ona bila uspješna u njima – budite tamo, budite točni i budite podrška.

Zagrljaj

Nemoguće je dobiti previše zagrljaja od tate, zato puno grlite. Potrudite se i da ti zagrljaji budu kvalitetni. Kakvi su kvalitetni? Čvrsti i moraju trajati najmanje 6 sekundi. Ako su vam djeca već malo veća i “alergična” na zagrljaje, umjesto toga probajte sa “daj 5”.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.