Istaknute teme Trudnoća

14 stvari koje trebate napraviti prije nego vam se rodi drugo dijete

drugo dijete

Ako vam uskoro dolazi drugo dijete, isplanirajte što s prvim


Dolazak drugog djeteta u obitelj velika je stvar, kako za vas, tako i za vaše prvo dijete. Ponekad nije loše planirati i napraviti popis stvari koje trebate obaviti prije nego vaše vrijeme bude potpuno posvećeno novoj bebi. Evo popisa koji će vam možda biti od pomoći:

Isplanirajte čuvanje starijeg djeteta

Ako tata radi, a vi ćete morati u bolnicu (na dan poroda ili čak i prije), treba razmisliti o tome tko će ostati uz starije dijete. Imate li bake i djedove na koje je dijete naviknulo, stvar vam je olakšana, no trebate se također i s njima dogovoriti određene detalje. Hoće li dijete čuvati kod vas ili kod sebe, hoće li ono ići u vrtić, što treba jesti i slično.

Ako nemate baka servis, vrijeme je da razmotrite svoje opcije – hoćete li dijete ostati s nekim drugim od rodbine, možda susjedom s kojom je dobro ili ćete za tu priliku unajmiti tetu čuvalicu. U tom slučaju, bilo bi dobro da je dijete malo ranije upozna, a ne na sam dan poroda.

Operite stvari za bebu koje su dugo stajale zatvorene

Iako ste stvari za bebu oprali prije pohranjivanja, došlo je vrijeme da ih osvježite kako bi spremno dočekala novu bebu. Osim odjeće operite i posteljinu, dekice, presvlake na ležaljci…u stvari sve što se može odvojiti i ubaciti u perilicu.

Pripremite sve spremljene stvari koje će vam uskoro trebati

Pripremite autosjedalicu, baby gym, prematalicu, sve ono što se možda već “prerasli” s prvi djetetom i zaboravili. Provjerite u kakvom su stanju stvari, trebali što očistiti, pričvrstiti, popraviti.

Riješite se mrlja

Pregledajte svu odjeću koju će vaše dijete naslijediti – na nekim ćete komadima sigurno primijetiti mrlje različitog podrijetla. Usto, odjeća može i zbog dugog stajanja dobiti žute fleke koje ne izgledaju lijepo. Iako možda mislite da se tvrdokornih mrlja nećete nikada riješiti, ponekad jednostavno nestanu nakon samo jednog novog pranja.

Napravite popis stvari koje vam nedostaju za drugo dijete

Iako vjerojatno veliku većinu stvari imate, sigurno postoji i nešto što niste imali s prvim djetetom i što želite nabaviti. To može biti nešto što je u prvom “krugu roditeljstva” dalo svoje ili nešto što ste mislili da vam ne treba, ali sada ste odluči da bi vam dobro došlo. Razmislite  tim stvarima na vrijeme i put trgovine dok nije kasno.

Spakirajte stvari za prvo dijete

Ako vaše prvo dijete ide negdje dok ćete vi boraviti u bolnici, bilo bi dobro spakirati mu torbu s neophodnim stvarima. Nikada ne znate u koje ćete doba dana završiti u bolnici niti koliko ćete tamo ostati, stoga bi bilo dobro da ste spremni te da u trenutku odlaska u bolnicu ne morate i na to misliti. U dječji ruksak možete spakirati osnovno, par dnevnih kombinacija, pidžamu, vlažne maramice, pelene ako ih još koristi, bočicu, nešto za grickanje…Gdje god da ga odvedete to će mu biti dovoljno za prvu ruku.

Napravite nešto posebno s prvim djetetom

Dolazi novi član obitelji i vi i vaše prvo dijete koje ste do tada imali posebnu vezu više nećete biti sami i imati toliko vremena jedno za drugo. Napravite nešto posebno zajedno dok očekujete prinovu i neka to bude jako zabavno. Na primjer odlazak u neki vodeni park super izlet i slično.

Provjerite baterije u spravicama koje će vam uskoro trebati

Viber, baby phone, mnoge igračke…sve to radi s baterijama i bez njih je neupotrebljivo. Nakon nekog vremena izgubimo volju za mijenjanjem svih tih silnih baterija, pa postoji velika šansa da ove spravice više i ne rade. Promijenite baterije na vrijeme da se time opterećivati nakon  dolaska bebe.

Napravite raspored za dan svog prvog djeteta

Naravno, treba imati na umu da se taj raspored možda neće moći striktno slijediti, no nije loše ljudima koji će preuzeti brigu o starijem djetetu dati neke smjernice. Na primjer u koje doba dijete ide spavati, kada ima dnevno spavanje, u koliko sati obično jede i što, koliko često i u koje doba se kupa. Djetetu će provođenje stare rutine donijeti osjećaj mira i sigurnosti.

Pripremite instrukcije za sve kojima trebaju (tetu čuvalicu, muža…)

To su neke dodatne instrukcije mimo rasporeda koji ste već napisali. Na primjer ima li dijete kakve alergije, koje namirnice možda još nije konzumiralo, ako ne izgovara pravilno određene riječi, možete ostaviti i popis za dešifriranje. Stavite sve što je bitno a što bi moglo biti važno za vaše dijete – od igračke s kojom ide spavati do omiljene bočice iz koje pije mlijeko.

Razmislite  o dvostrukim kolicima ili buggyboardu

ako je razlika u dobi između prvog i drugog djeteta mala, postoji mogućnost da ćete ih oboje trebati voziti u kolicima. Razmislite o kupovini duplih kolica ili vrlo praktičnog buggyboarda. Buggy je daska koja se montira iza ili sa strane kolica te veće dijete može stajati na njoj dok se mlađe vozi.

Provjerite datum valjanosti svoje autosjedalice

I autosjedalice imaju rok trajanja. Iako se vama možda vaša stara sjedalica čini besprijekornom, ona je preživjela sve vremenske uvjete. Od 40 stupnjeva ljeti po najgorim vrućinama do zimskih minusa. Sve to ostavilo je posljedice na materijalu koji se rastezao pa stiskao te postoji mogućnost da više ne zadovoljava iste sigurnosne uvjete kao da je bila nova. Stoga, provjerite rok valjanosti i razmislite o kupovini nove autosjedalice. Sigurnost bebe je najvažnija.

Napravite zalihu pelena

Poharajte trgovine kada su pelene na akciji i napravite zalihe jer će vam pelene trebati još neko vrijeme. Jedino na što trebate paziti jest da ne prenaglite s kupovinom previše paketa najmanjih pelena jer bi ih dijete moglo brzo prerasti. Možda je najbolje napraviti kombinaciju veličina.

Obavite kupovinu svega osnovnog u kući čega bi moglo ponestati

Iako ćete vjerojatno u bolnici biti kratko, nije loše opskrbiti kućanstvo s nekim osnovnim stvarima kojih bi moglo ponestati jer žene obično uz porod stignu misliti i na takve stvari. Zato, da se ne biste opterećivali tijekom trudova imate li sapuna u kući, zaputite se u kupovinu dok još stignete. Također, obavljanje takve kupovine rasteretit će vas u tjednima nakon poroda jer nećete morati razmišljati trebate li trčati u trgovinu po osnovne stvari.  Toaletni papir, pasta za zube, deterdžent za pranje, gelovi za tuširanje i šamponi neka se nađu na vašem popisu.

Sterilizirajte dude i bočice

Ako namjeravate koristiti dude i bočice prvog djeteta, vrijeme je da ih sterilizirate i pripremite za novu bebu. Na taj način nećete morati kupovati nove stvari i samo ih gomilati.

Sredite torbu za pelene

Ako već imate jednog pelenaša, vaša torba za pelene vjerojatno je podnijela sve i svašta. Možda je vrijeme za reviziju i po mogućnosti pranje ako to tkanina dozvoljava. Raščistite nered, riješite se nepotrebnih stvari i zaostalih sitnica te ju organizirajte i opremite na najbolji način za dvoje male djece.

foto: DangerMike

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.