Istaknute teme Za roditelje Zdravlje i sigurnost

14 stvari koje biste trebali čistiti barem jednom tjedno

čistiti

Što u vašem domu trebate najčešće čistiti?


Koje su to najprljavije stvari u kućanstvu čije redovito čišćenje ne bismo smjeli preskakati? Stručnjaci savjetuju koliko često ih trebamo održavati obzirom na to koliko se prljavštine i bakterija na njima skuplja.

Sudoper: Svaki dan

Kuhinjski sudoper ima 1000 puta više bakterija od vašeg wc-a! Kako u njemu čistimo puno proizvoda koji dolaze u dodir s pesticidima i fekalijama, naravno da je i njega potom potrebno detaljno oprati i to svaki dan. Kako bi si taj posao olakšali, stručnjaci predlažu brisanje dezinfekcijskim maramicama: Brzo je, lako i vrlo efikasno.

Kuhinjske radne površine: Svaki dan

Kao i sudoper, radna površine također su svakodnevno u kontaktu s tisućama različitih bakterija. pomislite što sve odlažete na njih kada dođete iz kupovine i što sve na njima rezuckate i pripremate. Čistite ih također dezinfekcijskim maramicama ili sprejem nakon kojeg ćete prebrisati. Ako na radnoj površini pripremate i doručak i ručak i večeru, potrebno ih je brisati tri puta na dan.

Hladnjak: Jednom tjedno

hladnjak je dom puno neobrađene sirove hrane i njezinih ostataka. Kako biste spriječili širenje bakterija držite meso u zatvorenim pretincima. Također, imajte ostatke na oku kako se ne bi pokvarili te redovite čistite bilo što proliveno po policama.

Hladnjak bi bilo dobro očistiti jednom tjedno.

Police možete prebrisati dezinfekcijskim maramicama, a tada bi se trebala napraviti i revizija pokvarene hrane i ostatka.

Podovi: Jednom tjedno

Plijesan, fekalije i pesticidi vežu se uz čestice prašine, tako da prašina koju vidite po kući sadrži više bakterija nego što mislite. Usto, vaši tepisi su raj za grinje. Ljudi koji imaju astmu ili jaku alergiju mogu biti posebno alergični na izmet grinja, pa obratite pažnju i na čistoću ukrasnih  jastučića na kauču i pokrivača u kojima se također često skupljaju.

No, vratimo se podovima. Trebalo bi ih prebrisati jednom tjedno – pomesti te prijeći po njima mokrom krpom. Tepihe i kauče redovito usisavajte, najmanje jednom tjedno.

Ručnici za tijelo: Nakon svake treće uporabe ili barem dvaput tjedno

Bakterije se vesele visokim temperaturama, vlazi i kisiku. to su sve karakteristike vašeg ručnika za tijelo nakon uporabe. Što dulje odgađate njegovo pranje to će se na njemu nataložiti više bakterija.

Stručnjaci upozoravaju da je ključan period sušenja. Ako je ručnik vlažan idući put kada ga idete upotrijebiti, to je jasan znak da su se bakterije već nakupile na njemu. Ručnik je zato nakon svakog korištenja potrebno dobro osušiti, ako je moguće izložite ga direktno suncu te nakon svakih nekoliko uporaba i promijeniti.

Ručnici za ruke: Svakih nekoliko dana

Bakterije, kao što smo rekli, vole vlagu, a niti jedan ručnik ne “doživi više akcije” od ručnika za brisanje ruku. Dok su ručnici za tijelo osobni, ručnike za ruke koriste svi ukućani, ali i gosti, pa ih mijenjajte svaki nekoliko dana.

Wc: Jednom tjedno

Ovo se čini prilično očito jer svi smatramo da je wc najveći izvor bakterija. Iako to baš i nije točno, potrebno ga je redovito održavati i dezinficirati. Wc koriste svi ukućani također gosti te je njegova higijena vrlo bitna. Usto, kada spustite vodu, čestice bakterija mogu letjeti vrlo daleko iz same školjke, pa je potrebno dobro očistiti ne samo školjku nego i okolni prostor.

Kada čistite, savjetuju stručnjaci, očistite i školjku i dasku. Za dasku će biti dovoljne dezinfekcijske maramice, a školjku možete čistiti jačim sredstvima koja će je izbijeliti i riješiti dijela bakterija.

Kupaonske tepihe: Jednom tjedno

Stručnjaci kažu da testiranja pokazuju kako je 36 od 38 domova pozitivno na vrlo specifičnu bakteriju MRSA koja je velika opasnost za oslabljeni imunitet. Gdje se ova bakterija najčešće nalazi? Da, na kupaonskim tepisima.

Naše ruke ih možda ne diraju, ali zato noge prenose neželjenu bakteriju i šire je po kući. Kako održavati kupaonske tepihe: Zamijenite ih barem jednom tjedno te ih perite u perilici rublja. Ne kupujte tepihe koji nisu namijenjeni strojnom pranju jer je za uništavanje bakterije potrebna visoka temperatura.

Plahte: Jednom tjedno

Plahte skupljaju puno nečistoće koju na njih donesemo kroz tjedan dana. Pomislite samo na tjelesne izlučevine i mrtvu kožu, ako ništa drugo.

Plahte je potrebno redovno mijenjati, prati na visokoj temperaturi, ali s minimalno deterdženta jer on može izazvati kožnu reakciju.

Dječje igračke: Barem jednom tjedno

Dječje igračke lako se kontaminiraju fekalijama u tragovima i virusima raznih prehlada. Budući da ih djeca stalno premeću po rukama, a nerijetko završe i u ustima, trebalo bi ih prati svakog tjedna.

Stručnjaci kao najbolju kombinaciju za čišćenje predlažu vruću vodu, sapun i izbjeljivač. to troje bi trebalo pomiješati te onda krpom umočenom u mješavinu prebrisati igračke. Naime, toksična svojstva izbjeljivača se u dodiru sa svjetlom gube, pa su igračke sigurne za uporabu nakon što se posuše.

Perilicu rublja: Jednom tjedno

U njoj perete sve ostalo ,ali perete l inju? Može biti pravo leglo plijesni i bakterija. Stručnjaci stoga predlažu da uvijek nakon rukovanja perilicom dobro operete ruke. Kako očistiti perilicu? Upalite perilicu s malo bijelog rublja na visoku temperaturu te dodajte malo izbjeljivača.

Četkice i kistove za šminkanje: Jednom tjedno

Vaše lice je prekriveno masnoćom i prljavštinom što se naravno prenosi na vaše kistove i četkice za šminkanje. Ako ih ne čistite redovito, stvara pogodan dom za bakterije.

Čistite ih nježnim dječjim šamponom i dobro isperite te pustite da se osuše.

Mobitel: Svaki dan

Mobitel stalno imate u rukama pa je on žarište kojekakvih bakterija. trebali biste ga čistiti svakodnevno, dezinfekcijskim maramicama.

Radni stol: Svaki dan

Još jedan dobar rasadnik bakterija su vaše tipkovnice na laptopima i računalima. Osim što po njima zdušno tipkate, nerijetko i jedete i obavljate i druge aktivnosti, pa se na tipkovnicama zaista nakupi razne prljavštine.

Također ih možete čistiti dezinfekcijskim maramicama ili sprejem nakon čega ćete tipkovnicu prebrisati suhom krpom.

foto: Thomas Morris

 

 

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.