Edukacija i savjeti Istaknute teme

13 koraka kako možete pripremiti dijete za školu

Polazak vrtića i predškolskog uvelike će pripremiti dijete za školu no ima detalja na kojima moraju raditi i roditelji


Nemoguće je ne razmišljati ili brinuti kako će se dijete snaći u školi, posebno prvih dana. Hoće li se stidjeti, preplašiti, hoće li piškiti u gaćice, doživjeti stres, naći prijatelje…? Sve su to pitanja oko kojih mnogi roditelji brinu ovoga ljeta jer će njihovi mališani po prvi puta u školske klupe za nešto manje od dva mjeseca.

Stručnjaci savjetuju da su akademske vještine daleko manje važne kod prvašića od poticanja socijalnih vještina i emocionalne zrelosti. Stoga, umjesto da djecu preko ljeta učite slova i brojeve, učvrstite im rutine i pravila koja će ih zateći i u školi.

Donosimo 13 koraka kako možete pripremiti svoje dijete za školu te cijeloj obitelji smanjiti stres oko vašeg prvašića.

1. Raspitajte se o školi i prenesite poruke djetetu

Saznajte od zaposlenika ili roditelja starije djeca koja pohađaju istu školu kako škola funkcionira i što sve djetetu nudi. Prenesite tako djetetu poruku da u školi ima sportska dvorana gdje će se igrati s novim prijateljima, da će imati svoj ormarić za knjige i obuću koju će morati nositi u školi, poučite ih da u školi ide na toalet za djevojčice ili dječake i sl.  Sve ovo omogućit će vam da vaše dijete bude spremno za ono što se događa u školi.

2. Organizirajte tijekom praznika igru s djecom koja će biti u istom razredu s vašom

Ako djeca dolaskom u razred ondje imaju druge prijatelje koje znaju iz vrtića, parka ili ulice, sigurno će imati manje problema oko uklašpanja u novu sredinu od onih koji će se po prvi put morati upoznati sa svim novim prijateljima. Stoga, ako vaša već znaju djecu s kojom će ići u školu intenzivnije ih spajajte preko ljeta, a isto učinite i s drugom djecom za koju znate da će ići s vašom iako ih prije niste poznavali, a stanuju blizu. Potporni odnosi s drugim obiteljima i djecom mogu trajati ali dugoročno mogu biti vrijedni napora.

3. Razgovarajte sa svojim djetetom na pozitivan i veseli način o početku škole

Knjige su izvrstan način da se vaše dijete bliže upozna s idejom škole. U knjižnici posudite knjige o početku škole, novoj školi i slično te zatim provodite vrijeme čitajući ju s djetetom redovito prije početka školovanja. Slično možete i osmisliti priče, crtati crteže i slično. Dijete će dobiti priliku postavljati brojna pitanja kako bi se bolje upoznalo sa školom.

4. Odgovarajte na sva dječja pitanja oko škole s puno razumijevanja

Imajte na umu da će djeca oko škole reagirati ili s entuzijazmom ili zbunjenjem i tjeskobom. Odgovarajući na njihova pitanja imajte na umu da djeca teško mogu misliti unaprijed o budućim događajima u tjednima i mjesecima. Tražite pomoć ako se vaše dijete čini zabrinuto oko škole.

5. Potičite pozitivno i prikladno ponašanju

Djeca trebaju biti sposobna učiniti ono što učitelj traži, slijediti pravila i primjereno surađivati ​​s odraslima i drugom djecom.

Jedan od najučinkovitijih načina za poticanje ovakvog pozitivnog ponašanja jest nagrađivanje. Kada se vaše dijete ponaša na pozitivan način pokažite pozitivne emocije, veliki smješah, pljesak, zagrljaj i slično ili  koristite opipljive nagrade, uključujući naljepnice, zvijezdice ili posebnu igru ​​s mamom ili tatom.

6. Postavite rutine koje pomažu vašem djetetu da ode spavati i probudi se na vrijeme da se pripremi za školu

Odgovarajući san je bitan za školu – bitno je za dobro ponašanje i za koncentraciju. Rani dani škola također mogu biti iscrpljujući, tako da su dobre navike spavanja ključne i treba ih početi u tjednima prije škole.

7. Naučite dijete da samostalno koristi WC

Iako je moguće tražiti pomoć u školi i oko odlaska na toalet, samostalnost odlaska na WC gotovo je osnovno što djeca moraju znati u školi. Djeci objasnite kako se koriste školski toalet, objasnite im da u školi postoje zasebni WC za djevojčice i dječake. Također im pomažu da nauče praktične vještine kao što su otvaranje i zatvaranje toaletnih bravica, povlačenje hlača prije napuštanja WC-a i za dječake kako se koristi pisoar. Poučite ih svakako i drugim higijenskim osnovama, od pranja ruku nakon toaleta, pranja ruku prije jela, te umivanja nakon jela.

8. Podučiti ih da se brinu za svoje stvari

Kao i kod WC-a, djeca će morati biti u stanju brinuti se i za svoje školske stvari. Pomozite svom djetetu da stekne praksu pakiranja knjiga u torbu koju će koristiti za školu. Pazite da se ruksak može lako prepoznati i zakopčati. Ako će djeca nositi užinu u školu, naučite ih kako otvarati i spremati kutiju s hranom.

9. Praksa dizanja ruke da nešto kažu i čekaju na svoj red da sudjeluju u igri ili razgovoru

Podučite djecu da se ne smije razgovarati u isto vrijeme kada to čine drugi već da moraju tražiti riječ i čekati red dizanjem ruke.

10. Podučite svoje dijete samo-smirujućoj strategiji

Djeca moraju znati kako se umiriti na odgovarajući način kada su uznemirena, a kada roditelji nisu u blizini. Koristite dobre aktivnosti, npr. omiljenu igračku, stiskanje stresne kugle, voda ili brisanje suza. Također, ako su uznemirana ili ih nešto ili netko muči, podučite ih da se povjere učiteljici/učitelju.

11. Potaknite fine motoričke vještine

Iako nitko ne očekuje da vaše dijete počne školu s lijepim rukopisnim pismom, da zna sva slova i brojeve, pravilno držanje olovke korisno je znati. Iako su sva djeca obvezna polaska predškolskog odgoja gdje su već stekla osnovne vještine, vježbajte s djetetom crtanje ravnih i kosih linija, slova, brojeva, raznih crteža s kredama i bojicama. Djeci će to biti odlična zabava, a u školi će sigurno imati više vjere u sebe što je bitno u samom početku novog okruženja.

12. Potaknite ih da prepoznaju i pišu vlastito ime

Jedna od prvih stvari koje će naučiti u školi je napisati svoje ime. Potaknite ih da prepoznaju i pišu vlastito ime i prezime te da znaju glasno izgovoriti. Dobro je naučiti ih i adresu, mjesto grdje rade roditelji i brojeve telefona.

13. Napravite posebnu oproštajnu rutinu

Sjetite se suza kada ste ostavljali prvih dana ili tjedana, pa čak i godina djecu u vrtiću. Iako slično većina neće proći s prvašićima, dobro je stvoriti rutinu pozdrava ispred škole. Neka djeca će hodati bez pogleda unazad, dok će drugi trčati i vikati sve dok roditelje vide. Preporuča se da gtaj oproštaj bude čim manje emocijalan, da dijete ostavite u školi kako je već praksa i jednostavno kažete “Bok, vidimo se kasnije”. Nakon što se djeca upoznaju i uhodaju, oproštaj će biti sve jednostavniji, a najbolje će biti da se djeca susretnu sa svojim prijateljima već na ulazu.

foto: Donald Maxwell

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.