Za roditelje

11 razloga zbog kojih će vam nedostajati doba kada su vaša djeca bila sasvim mala

Nedostajati će vam vrijeme kada su djeca bila sasvim mala, kada su trčala po poklone ispod bora, sjedila u krilu…


Vjerujemo da nema roditelja koji nisu čuli od starijih “uživajte s djecom dok su mala”. Većini roditelja tada kroz glavu prođu sve one muke koje prolaze s malom djecom, od neprospavanih noći, muke oko hranjenja, trčanja za njima… U ovom tekstu bavimo se razlozima zbog kojih će vam nedostajati doba kada su vaša djeca bila sasvima mala iz iskustva roditelja čija djeca su odrasla.

Evo 11 stvari zbog kojih će vam nedostajati mala djeca:

1. Njihova jednostavnost u interakciji

Sjetite se koliko ste puta “razgovarali” s malom djecom u parku, u čekaonicama, vrtiću… Djeca su jednostavna, dođu i počnu pričati bez formalnosti “Kako si? Dobro. Kako si ti? Dobro. Kako si ti? Dobro….”.

2. Odlazak u krevet u 19.30

Iako brojni roditelji ovdje gube bitku pa često puštaju djecu da krenu spavati tek kada se sruše od umora, mala djeca uglavnom su u krevetu do 1930, 20 sati. To je to. Kraj. Vaš roditeljski posao tada završava do jutra (čak i uz noćna buđenja). Kad su djeca veća, često su vani s prijateljima barem do 20 sati, potom kreće večera, kupanje, pripremanje za sutra, gledanje TV-a. Sve to često potraje do kasnih sati.

3. Obično znate o čemu se radi

Starija djeca zahtijevaju određenu autonomiju i slobodu za razliku od male djece. Mala djeca vam sve otkrivaju, povjeravaju, ne zatvaraju se u svoje prostorije da bi se s nečim nosili i nešto trpili sami. Ako i naprave nešto zbog čega dignete glas poput šaranja po zidovima, zapamtite da se to lako da ispraviti. To je samo dio njihova razvoja jer moraju shvatiti da nešto ne smiju ali je to ujedno i početak navike da će djeca što su starija činiti glupe stvari.

S autonomijom dolazi strašan osjećaj gubitka kontrole i ne može ih se uvijek držati na sigurnom. S malom djecom, sve dok su s vama, dok se igraju na igralištu s ogradom, znate da se možete opustiti i da ste sigurni.

4. Možete kontrolirati tko su njihovi prijatelji

Prije osnovne škole lako možete utjecati na djecu, više im forsirati djecu čiji vam roditelji više odgovaraju ili su i sami vaši prijatelji. Što znači da se svi možete družiti zajedno bez upoznavanjai neugodnosti. No, kada krenu djeca u školu, nikad ne znate s kim će se sprijateljiti, bilo iz razreda, puta do škole ili na igralištu.

5. Znate tko su roditelji njihovih prijatelja

Kada djeca dođu do određene dobi, više im roditelji nisu potrebni u svom društvenom krugu. Kao da žive zaseban život za vas.  Dakle, kada trebate nazvati roditelja za nešto, morate započeti telefonski razgovor s “Ja sam  majka/otac od …”. Prije polaska u školu, roditelje ste znali iz svakodnevnog susretanja u vrtiću, druženja na dječjim rođendanima i po dječjim parkovima.

6. Znate što misle

Jer oni jednostavno sve izgovaraju glasno: “Žao mi je. Bojim se. Ja sam ljuta. Sretan sam. Volim te, mama”. Problemi se mogu riješiti poljupcem, zagrljajem, dodatnim pričama za laku noć, čokoladicom… Tinejdžeri su tajanstveni i izbjegavaju se povjeravati. Njih se ne može pridobiti uz čitanje priča za laku noć.

7. Sjedenje u krilu i maženje

Kad su nam djeca mala često im znamo reći ne sada, pusti me da ovo obavim onda ću te uzeti. No, kada porastu i kada izgube potrebu da vam se uvale u krilo ili u postelju počet će vam nedostajati. U tim godinama sretni ste kada vam za vrijeme gledanja TV-a u krilo stave svoja stopala.

8. Što ćemo danas? Ići u park.

Odlazak u park jedna je od najlakših roditeljskih aktivnosti no to djecu čini posebno sretnima.  Osim toga, u jednom potezu činite više korisnih stvari – djecu činite zadovolnijima jer im omogućujete igru, vodite ih na svježi zrak, bavit će se tjelesnim aktivnostima, odmaknut ćete ih od TV-a. Djecu na ovo sve ne trebate nagovarati no s tinejdžerima je drugačije. Ovo sve htjeti ćete primijeniti no nećete ih moći izvesti u park.

9. Vole kad odrasli obraćaju pozornost na njih

Čak i kada ih pitate stvarno dosadno pitanje, koliko vam je godina?, mala djeca su izrazito sretna i uzbuđena što vam mogu odgovoriti. Možete pitati malu djecu bilo koje dosadno pitanje i ona će i dalje sretno odgovarati, možda nepovezane činjenice no zasigurno će vam biti simpatično.
Koja je tvoja najdraža boja? – Imam doma zeku. Kako se zove zeko? – Mama ima bebu u trbuhu. Je li to dječak ili djevojčica? Imala sam palačinke za doručak. Super. Daj pet. Dobar razgovor.

Tinejdžeri? Oni sva pitanja odraslih doživljavaju kao dosadnima i na njih daju isto takve, usporene odgovore.

10. Rođendani i Božići su tako uzbudljivi

Veselje na Božićno jutro traje samo dok su djeca mala. Kada djeca porastu, više nema tko radosno trčati po kući i uzbuđeno otvarati poklone. Starija djeca će to obaviti radi reda, tražit će od vas da ih ne fotografirate, a ni pokloni ih neće posebno oduševiti ako nisu naručeni.

11. Možete im reći da se smrdi i da ih kupaju

Mala djeca se neće ni najmanje naljutiti ako im kažete da smrde i da se moraju kupati. Naprotiv, izazavat ćete kod njih smijeh. jednostavno im upalite vodu u kadi, napunite s igračkama i stavite kupati.

Probajte takvo što s vašim tinejdžerima!

foto: Elvis Kennedy

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.