Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

11 razloga zašto je nemoguće išta napraviti s malim djetetom

malim djetetom

S malim djetetom svaki posao postaje izazov


Djeca su sklona ponekad “otežati” roditeljski dan, izgledajući pritom nevjerojatno slatko. Zato, ako se na kraj udana pitate kako niste uspjeli ništa obaviti, ovo su razlozi:

Kupovina namirnica – aktivnost za najhrabrije

Hladnjak je prazan, lista za kupovinu podugačka. Vi ste oboružani strpljenjem i raznim grickalicama koje nosite kao distrakciju. Računate da će dijete uživati vozeći se u kolicima za kupovinu, gledajući uokolo i grickajući svoje štapiće.

Iako imate čitav plan u glavi, uvijek nešto pođe po zlu. Vaše dijete nakon tri minute vožnje u kolicima urla da hoće van, čupa vam popis za kupovinu iz ruku, a čim ga spustite na tlo shvatite da ste gadno pogriješili. Pokušava pobjeći i izvaditi gotovo svaku moguću stvar s police koju može dohvatiti. A to nikako nije dobro ako ste na polici gdje se nalazi nešto stakleno.

Nakon što izađete iz trgovine hvatajući dah, shvaćate da ste zaboravili tri ključna sastojka za večeru.

Odlaganje rublja – posao za dvoje

Nakon što potrošite dosta vremena na pranje, sušenje i slaganje (ili peglanje) rublja, naivno smatrate kako će njegovo slaganje u ormar biti najlakši posao. No, gadno se varate. Ima nešto u svježe opranom i složenom rublju što privlači malu djecu da navale na njega i razbacaju ga posvuda.

Vrtlarenje je prljav posao

Mislite li raditi u vrtu s djetetom ili čak nevino presaditi neku boljku na balkonu, razmislite dvaput. Iako možda vjerujete kako će se vaše dijete divno zabaviti ako malo lopaticom prokopa i grabljicama poravna zemlju ,to obično ne izgleda baš tako. Zemlja će letjeti posvuda i bit će je posvuda, u kosi, ustima, očima. Nakon borbe s djetetom koje želi jesti zemlju cijeli dan i koje neće biti sretno što prekidate s vrtlarenjem ,slijedi i nužno kupanje. Želite li si zaista natovariti toliko posla?

Pospremanje igračaka nema smisla

Koliko puta ste veselo, a koliko puta naređivački pokušali potaknuti svoje dijete na pospremanje igračaka? Koliko puta ste bili uspješni? Djeca nikada neće zavoljeti pospremanje svojih igračaka niti u tome vide smisla. Najbolje je kad je sve razbacano vani i kad im je sve na oku.

I dok po stoti put predano slažete lego kocke u kutiju, i sami ste svjesni da će ju vaše dijete nakon dvije minute opet izvrnuti i napraviti isti nered.

Metenje poda – rasipanje vilinskog praha

Tko bi pomislio da nakupine prašine, prljavštine i odbačene hrane mogu biti tako privlačni jednom dvogodišnjaku? Dok vi baš i niste skloni metenju, vaše dijete u tome uživa i nikako ne propušta sudjelovati u omiljenoj aktivnosti. Dok se vi samo okrenete da dohvatite metlu, ono već rukama radi sav vaš posao i rasipa prašinu kao da je neki predivni vilinski prah.

Tuširanje je izazivanje nevolja

Znate da imate dvije minute. Da vam trebaju samo dvije minute da se dovedete u red. Zabavite dijete gomilom igračaka, možda ga i držite na oku dok ulazite u kadu, uvjereni u svoj uspjeh. No, kada nakon točno dvije minute istrčite kao luđak iz kade, shvatite da vam taj luksuz nije bio potreban.

Kauč pošaran flomasterima, rola toaletnog papira razvučena preko dnevnog boravka, banana zaljepljena po tepihu…

Oblačenje (mame, ne djece)

Nakon što ste pola sata pregovarali s djetetom oko toga koju će šljokičastu suknju obući taj dan za vrtić, ostaju vam tri dragocjene minute da i sebe nečim pokrijete.

Zato, ne zavaravajte se da morate izgledati moderno, lijepo i slično. Otpišite vrijeme za peglanje ili usklađivanje odjevnih predmeta. Najbolje je nakrcati se odjećom koja se ne gužva, čije održavanje zahtjeva minimalnu intervenciju i koja bojom i uzorcima odgovara svemu ostalom u ormaru.

Telefonski razgovor nikad više neće biti isti

Računate da će poziv trajati svega tri minute. Ali nema te igračke, grickalica ili crtića na tv-u koji bi u te tri minute mogli stati između vašeg telefona i djeteta. Želi li dijete možda pričati s bakom? Ne, u stvari, samo želi vrištati i navlačiti vas dok napokon ne prekinete razgovor.

Stići bilo gdje na vrijeme je vrlo izazovno

Kada negdje kasnite, obično vas uhvati nervoza. Pogotovo ako ste na primjer tamo negdje trebali biti prije pet minuta, a vi niste još niti izašli iz kuće. Jer vaše dijete ne želi obuti cipele. Ne možete mu niti pronaći kapu. O super, napokon ste spremni. O, ne! Što to smrdi? Sad kasnite već 10 minuta, a morate još presvlačiti pelenu.

Koliko god se trudili vrijeme nekako igra protiv vas. Razmislite o namještanju sata i početku spremanja barem sat vremena ranije nego ste planirali.

Korištenje telefona/tableta/računala ili bilo koje druge naprave je poziv na uništenje

Te sjajne blješteće površine na neki način privlače malu djecu kao moljce. I to nije dobro pogotovo kad pokušavate platiti račune ili poslati važan email. Djeca obožavaju pokazati kako i ona znaju “nabijati” po tipkovnici, obrisati ono što ste jedva uspjeli napisati i usput se vješati po vama kao majmunčići.

Pripremanje večere – kockanje živcima

Vrijeme pripreme mirne obiteljske večere je upravo ono vrijeme kada vaše dijete odluči podivljati. Iako se do prije 10 minuta mirno igralo u svojoj sobi, sada silno želi biti s vama, na vama. Držati vam se za nogu, povlačiti vas i bijesno plakati jer ga ne želite podići da vidi sve što vi radite. I da vam pomogne, naravno.

Možda da idući dan počnete ranije s pripremom? Po skrivećki?

foto: Chad K

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.