Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

11 grešaka vezanih uz dječje pelene koje ste sigurno napravili

dječje pelene

Dječje pelene i pogreške na koje su vas navele


Praksom stižemo do savršenstva, pa ako ste ih presvukli barem koliko stotina, onda ste vjerojatno već naučili podosta o pelenama. No ovih 11 grešaka se uglavnom uspiju potkrasti svim početnicima te vas mogu koštati i živaca i novaca. Jesu li se i vama?

Krenete presvlačiti pelenu čim čujete da ju je beba napunila

Kada prepoznate zvuk kakice, odnosno da dijete obavlja u pelenu, nemojte požuriti s presvlačenjem. Čekajte barem pet minuta da budete sigurni da je sve gotovo. U protivnom vam novi val kojeg niste očekivali može završiti po rukama, odjeći, bebinoj odjeći, podu…

Presvlačite pelene koje jedva da su mokre

Jako je važno često presvlačiti bebinu pelenu kako bi se spriječio pelenski osip. No, zaista nema potrebe trčati mijenjati pelenu nakon jednog piškenja ili samo zato što su već prošla dva i pol sata, dok je pelena u stvari jedva mokra.

Zaboravite oprati ruke nakon presvlačenja pelena

Osim što nije higijenski, prijete vam i zaraze. Naime, postoji mogućnost zaraze i preko fekalnih izlučevina i to najčešćim dječjim zaraznim bolestima poput bolesti usta, šake i stopala.

Iako bebinu pelenu ponekad presvlačite na najčudnijim mogućim mjestima, operite ruke barem vlažnom maramicom ili nosite uza se malo pakiranje dezinfekcijskog gela.

Ne stavite kremu na pelenu na prvi znak crvenila

Pelenski osip vrlo je neugodan za bebu pa bi ga bilo najbolje spriječiti. Ponekad bebinu guzu nije dovoljno samo očistiti i smatrati da će lagano crvenilo samim time nestati. Prije nego se stanje zakomplicira namažite pelenu odgovarajućom kremom i tako spriječite gore posljedice.

Niste provjerili torbu za pelene prije izlaska iz kuće

Nema gore situacije nego shvatiti da nemate pelenu kada vam jako treba jer niste provjerili torbu za pelene prije izlaska iz kuće. Ako ste okruženi drugim mamama, uvijek možete pokušati “nažicati” pelenu od neke, nadajući se da vam neće ponuditi jedinicu dok vi trebate trojku. Ako oko vas nema nikoga, najbolje što možete je požuriti kući proklinjući svoju zaboravljivost i nadajući se da će ova pelena izdržati.

Odlučili ste presvući “eksplozivnu” pelenu na mekanoj površini

Ako je beba imala eksploziju u peleni ili rijetku stolicu, nije pametno presvlačiti je na mekanoj površini. Neželjeni sadržaj se može lako razliti, ali jako teško se ukloniti. Zato, uvijek pripazite da ste u tim situacijama na tvrdoj i lako perivoj površini.

Ponestalo vam je pelena i vlažnih maramica bez da ste primijetili

Ako pelene držite po raznim mjestima u kući, kao i zalihe vlažnih maramica, može se dogoditi da vam se zalihe isprazne bez da ste to primijetili. Nadajte se da se to nije dogodilo u ponoć kada ćete morati krenuti u potragu za trgovinama koje rade. Izbjegnite ovakav stres kupujući velike pakete pelena koje ćete uvijek držati na istom mjestu i kada primijetite da se kutija prazni, ostavite si podsjetnike na svim vidljivim mjestima u kući.

Kupili ste pelene po punoj cijeni jer nema rasprodaje kada vam treba

Pelene često znaju biti na sniženjima, pa je šteta plaćati ih po punoj cijeni. Uz kupone i akcije može se uštedjeti prilična količina novaca u kućnom budžetu. Uvijek pratite akcije po trgovinama jer vam se može dogoditi greška da ostanete naglo bez pelena i tada ih morate kupiti po punoj cijeni, dok će na primjer u nekom trgovačkom lancu biti na rasprodaji za dva dana.

Kada su sniženja, napravite zalihe koje će potrajati.

Zaboravili ste tretirati mrlje od kakice na odjeći vašeg djeteta prije pranja

Kakica je prošla kroz pelenu i ostavila mrlje na bebinoj odjeći, a vi ste ju bez razmišljanja samo utrpali u perilicu. Često se zna dogoditi da te vrste mrlja ne odu lako s odjeće, pa je ponekad mudro poduzeti korake prije pranja u perilici. Isperite uvijek mrlju odmah nakon što je nastala i nanesite neko od provjerenih sredstava za uklanjanje mrlja prije pranja.

Ostavili ste kantu za pelene ili prljavu pelenu u istoj sobi s djetetom, bez nadzora

Kante za pelene sve su popularnije i kod nas jer nas rješavaju onog “neodoljivo mirisa” friško napunjene pelene. No, nisu niti te kante sve napravljene jednako, pa djeca neke mogu previše lako prevrnuti, otvoriti i onda…kreće zabava. A nema veće zabave od bacanja punih prljavih pelena po sobi.

Dakle, budite mudri kada bacate pelene u bilo koju kantu za smeće. Ne ostavljate ju bez nadzora ili ju stavite dovoljno visoko da ju djeca ne mogu dosegnuti (ako pokazuju interes za nju) ili pelene prije bacanja u samu kantu još zamotajte u plastičnu vrećicu.

Pretpostavili ste da vaše dijete ne može samo strgnuti pelenu sa sebe

Bebe vole eksperimentirati pa će kad tad pokazati zanimanje i za svoju pelenu. Možda će vam biti super zabavno kada ju prvi put uspije odlijepiti, no svako daljnje skidanje će vam biti sve manje smiješno. Pogotovo ako će dijete vrištati u želji da se oslobodi pelene ili čak početi skidati odjeću kako bi došlo do nje.

Spriječite skidanje pelene oblačenjem odjeće koja se teže skida i otkopčava.

foto: Mickey_Liaw

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.