Istaknute teme Za roditelje

10 tipova tata koje ćete sresti kada postanete roditelj

Svakodnevno susrećemo ovih nekoliko tipova tata, a i svaki tata bi se mogao pronaći u nekoj od kategorija


Poput mama koje često dijelimo na brojne tipove, postoji i nekoliko tipova tata. Podjelu pak često mogu uočiti samo drugi roditelji koji imaju priliku razgovarati s brojnim tata u parkovima, igralištima, vrtićima i slično pa idući put za vrijeme komunikacije malo proučite s kojim tipom tate upravo razgovarate.

Najvjerojatnije ovdje niti jedan tata neće prepoznati sebe uz argumente da je tipizacija prepuna predrasuda i da nema pravog toplog tate no nemojte osuđivati na prvu. Razmislite malo i vjerujemo da ćete se susresti barem u jednoj kategoriji.

Kojih je to 10 tipova tata koje svakodnevno susrećemo:

1. Tata od statistike

Ovaj tata zna sve i vodi statistiku o svemu: koliko je duljina i težina bebe, koliko hrane dnevno njegovo dijete jede, koliko kilograma je dijete dobilo od posljednjeg vaganja, koliki je opseg glave… To je tata koji će vas nadglasati kod pedijatra i odgovarati na sva pitanja, čak i na pitanje koliko često dnevno dojite. Jedina stvar u kojoj ovaj tata nije tako dobar je bilo kakav stvarni rad oko bebe.  Za njega je statistika najvažnija i lako će vam prigovoriti ako brojevi ne idu prema onomu kako bi ‘trebali’.

2. ‘Picajzla’ tata

Ovaj tip tate, da može, unajmio bi dojke i sam dojio bebu. To je tata koji će rado nositi bebu na prsima, s forenzičnom pažnjom mijenjati pelene i stavljati točno propisanu količinu pudera ili kreme na bebinu guzu. Želi da sve oko bebe bude čisto i sterilno, pa tako i on sam. Smatra da je dijete slika i prilika roditelja i da mora biti pravo ogledalo svojoj djeci.

3. Pogledajte bebu, ne bicepse

Kada ovaj tata postavlja fotografiju svoje bebe na društvenim mrežama, on će uvijek biti na fotografiji u prvom planu i to u blistavom izdanju. Na svakoj slici namjestiti će se tako da se vide njegovi savršeni mišići. Za sve to potrebna mu je beba uz slatki komentar ‘ja i moja mala slatkica’…

4. Poslovno uštogljeni tata

On je toliko naviknut nositi odijelo da ni vikendima ne može obući sportsku odjeću i trčkarati s djecom po igralištu. Ako se na takvo što i odluči, obući će  nešto opušteniju košulju i zavrnuti rukave samo do lakta, otmjene bermude i laganije cipele – mokasinke – bez čarapa. Ovaj tip tate nije naučio da je roditeljstvo neuredno, da uključuje mnogo puzanja po podu, tjelesnih tekućina po odjeći i štošta drugo. I dok većina tata nakon posla bježi u komotnu i jednostavnu odjeću, ovaj tip tate u tu će fazu možda doći tek s drugim djetetom.

5. Vidljivi tata

Kada je njegov dan čuvanja djece želi da to svatko zna. To je jednom tjedno i taj dan mora biti turbo zabavan i poseban. Pripremio je hranu u zasebne posude prema grupama – mliječnim proizvodima, voćem, ugljikohidratima… U interakciji je s djecom na igralištu, glasan je, sve komentira, tepa djeci i priča bez prestanka. U pauzama hrani djecu i priča da moraju nadoknaditi izgubljenu energiju, a često nutka i drugu djecu u parku, pitajući njihove umorne mame smije li, ali dijeli i savjete tuđoj djeci što bi smjela, a što ne.

6. Tata iz 1950-ih

Objašnjenje za tip tate iz 1950. prilično je lagano – taj tata misli još uvijek da je 1950-a, i da je roditeljstvo ženski poziv. Ne presvlači pelene, ne grli djecu u javnosti ni da ih utješi kada plaču s izgovorima da žena to sve čini mnogo bolje.

7. Jamie Oliver tata

Jamie Oliver Tata je shvatio da, ako ne može dojiti dijete, može hraniti mamu. Ovaj tip radi karijeru nakon radnog vremena pripremjući razna ukusna jela kao doprinos novom članu obitelji. U idealnom svijetu, on također iza sebe sve i očisti iako to nije čest slučaj. No, nakon ukusne hrane, taj dio rodilje ipak lakše progledaju kroz prste. Ovdje najčešće spadaju oni muškarci koji su postali očevima u starijoj dobi i iza sebe najčešće imaju jedan propali brak.

8. Da li želite vidjeti fotografiju moje bebe? 

Nema veze što ovog tatu niste upoznali, on će vam odmah pokazati fotografiju svog djeteta. Na primjer: ako ste slučajno udarili kolica u redu čekanja u supermarketu, njegove prve riječi će biti: ‘Imam petomjesečno dijete, nije li ona prekrasna?” Ovakvom tati netko bi trebao reći: “Ne zanimaju me djeca slučajnih stranaca”. Jer, dok je sjajno što je tako ponosan, netko mu treba reći da fotografije tuđih beba u drugim očima izgledaju kao fotografije krumpira s očima.

9. Djeca kao rekviziti – jedinstveni tata

Ovaj tip se vraća na tržište, a djeca su dio njegovih dječjih ubojnih rekvizita. Za razliku od žena, koje se u nekim okolnostima uglavnom drže na nižoj razini ako imaju djecu, muškarci vole vikati s krovova.  Žele se pokazivati i dati drugima do znanja da imaju djecu i prezentirati se kao dobar roditelj.

10. Foto opsjednuti tata

Ovaj tata koristi bebu kao sredstvo stvaranja raznih ‘smiješnih’ slika koje on tada postavlja diljem društvenih mreža. Stvari poput: beba s sunčanim naočalama, beba drži kameru srednji prst, beba postavljena s pivom u ruci ili dijete u opasnosti… Drugi naziv za ovog tatu mogao bi biti nezreo otac! Iako se može stvoriti dojam da ovi tate puno brinu o svojoj djeci, zapravo su zauzeti postavljanjem fotografije pa zapostavljaju brigu o djeci poput presvlačenja pelene…

foto:Renee Ya, Kate DreyerPaul, kris krüg

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.