Istaknute teme Za roditelje

10 tipova roditelja koje učitelji potajno ne mogu smisliti

učitelji

Učitelji se teško nose s puno roditeljskih karaktera – a neki od njih stvarno im ne žele olakšati

Počela je škola i roditelji su polako krenuli u akciju. Treba upozoriti učitelje i profesore po čemu je njihovo zlato specifično, što voli, a što ne, da imate probleme s ovim i teškoće s onim.

Učitelji uz sav posao, tako dobiju još malo posla. Nerijetko su na meti i dvadesetak različitih karaktera s kojima treba znati izaći na kraj. Prema internetskim anketama, ovo su tipovi roditelja koji im baš i nisu omiljeni:

“Moje dijete je posebno” roditelji

Da, vaše je dijete posebno, ali učitelju je tako svako dijete u njegovom razredu. Mnogi zbog posebnosti njihove djece smatraju da se na njih određena pravila baš ne odnose – od ponašanja na satu do dolaska na vrijeme i slično. To su također oni roditelji koji smatraju da njihovo dijete nikad nije u krivu i da ne zaslužuje ocjenu manju od čiste petice.

“Sve mora biti savršeno” roditelji

Svatko želi da mu dijete bude među naprednijima u razredu, ali ovi roditelji to žele bez imalo dodatnog truda. Petice, tečno čitanje, računanje…žele da sve bude zarađeno djetetovim angažmanom na satu i postignuto brzo, bez muke i previše uloženog rada. Iako učiteljica pokušava objasniti da djetetu na primjer treba čitati prije spavanja, ovaj roditelj će pokušati naći bilo kakvo brzo rješenje za tu zadaću, samo da ju ne mora obaviti.

“Nabrijani” roditelji

Postoje oni ljudi koji kad uoče problem ili misle da su ga uočili, ne odu s njim direktno učiteljici. Umjesto da probaju riješiti u začetku, u želji da “poluče više uspjeha”, zapute se ravno ravnatelju, psihologu, defektologu ili nekom drugome u školi te time, kažu učitelji, često stvore nepotrebne komplikacije kako sebi tako i drugima.

“Sveprisutni” roditelji

To su ljudi, tvrde učitelji, koji imaju sposobnost biti na više mjesta u isto vrijeme i raspolažu moćima teleportiranja. U razredu su dugo nakon što su ga ostali roditelji već napustili, negdje skriveni u uglu i procjenjuju situaciju, u školskom hodniku sve dok na njemu ima akcije i slično. Čini se da nisu sposobni svom djetetu pružiti ikakvu slobodu i dopustiti im da pogriješe u nekoj odluci.

Roditelj “duh”

Da, njegovo se ime svugdje spominje, ali njega nitko nikada nije vidio. Ne pojavljuje se na roditeljskim sastancima, ne najavljuje se na informacije niti ispraća dijete u školu. Učitelja takvi roditelji čine pomalo nervoznima jer svi znaju koliko je prisutnost roditelja bitna za dječji razvoj te bi voljeli ostvariti bilo kakav kontakt.

Roditelji koji “ne poznaje granice”

Učitelji nisu vaši prijatelji i dežurna služba od 0 do 24. Ako ih imate u viber grupi ili posjedujete njihov mail, ne znači da ih trebate zatrpavati porukama, pismima i sugestijama nekoliko puta dnevno ili u 23 sata jer još niste otišli u krevet a baš vam je nešto zgodno palo na pamet.

Rastavljeni roditelji “natjecatelji”

Dinamični duo koji dijeli skrbništvo, ali u svemu drugome vlada natjecateljski duh. Natječu se u tome kako sebe prikazati u najboljem, a suprotnu stranu u najgorem svjetlu. Nikada nemaju isto mišljenje i očito je da njihova komunikacija o tome što se događa u školi na vrlo klimavim nogama. U ovoj utrci, dijete je uvijek jedini gubitnik.

Roditelji “šefovi”

To su roditelji koji poslovni duh vole donijeti i u učionicu i pokazati učiteljici da su oni vrlo uspješni u svom poslu. To bi također trebalo značiti da je ona po hijerarhiji negdje ispod njih. Učiteljicu ne vide kao “partnera” u odgoju djeteta već kao zaposlenika. Zaposlenika kojem oni daju plaću jer plaćaju poreze.

“Mrzitelji učitelja”

Što je krenulo loše u ovoj vezi? To nitko ne zna, ali radi se o vrsti roditelja koji ne poštuju previše učiteljski posao te smatraju da ga učitelji obavljaju hladno, nezainteresirano i vjerojatno samo zbog dugih ljetnih praznika.

Roditelji koji ne vole učitelje također smatraju da oni učenike samo “koče” i smišljaju načine kako da im zagorčaju život. Baš kao što i oni sami žele učitelju.

“Drama” roditelji

Svaki školski događaj ili incident skloni su napuhati do slonovskih proporcija. Ovi roditelji će osim toga, napraviti sve kako bi ispalo onako kako oni žele. Ako se prema njihovom sudu dogodila neka “nepravda”, neće prestati pričati i jaukati dok svaki roditelj, baka i djed ili dijete u školi ne budu o tome obaviješteni.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.