Istaknute teme Za roditelje

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći neispavanom roditelju

Neispavanom roditelju ne treba prigovarati zbog izgleda ili davati savjete tipa: odrijemaj popodne


Bilo koje roditelje da pitate što im najviše nedostaje od kako su dobili svoje potomke, svi će na prvo mjesto zasigurno staviti san, odnosno, njegov nedostatak. Na stranu sve drugo čega su se roditelji odrekli, san je ono što se teško nadoknađuje jer dijete iz noći u noć i iz jutra u jutro ima svoj ritam. Takve roditelje lako je prepoznati, a nerijetko će i sami za sebe reći da su kao zombiji.

Unatoč dovoljno svojih muka, roditelji se često susreću s  komentarim “Izgledaš umorno” ili dobronamjernim savjetima svojih bližnjih poput onih “odrijemaj poslijepodne”. Ovih 10 stvari nikada ne biste trebali reći neispavanim roditeljima:

1. “Izgledaš umorno”

Ovo je nešto što nitko ne želi čuti. To u stvari znači da želite reći: izgledaš kao “govno”, što se s tobom događa, zar su te djeca tako sredila, tebi treba sna. Jednostavno preskočite ovakve komentare, razgovarajte o nečem drugom.

2. “Nitko nije umro od nedostatka sna”

Ne, vjerojatno nije. Ali to ne znači da netko želi biti bez sna i da je to dobro. Svi želimo spavati i svi trebamo san. Ovaj komentar nije prikladno dati roditeljima koji su budni iz noći u noć.

3. “Odrijemaj popodne”

Vjerojatno ovaj savjet netko želi dati kako bi pomogao, no vjerujemo da roditelji nisu toliko zatupljeni da se i sami toga nisu sjetili. No, biti roditelj znači biti 24 sata. Lakše je uhvatiti sna noću dok djeca barem na mahove spavaju nego danju dok su budna i u žaru igre. Popodnevni san si mogu priuštiti bake i djedovi te mladi bez djece. Uz djecu, popodnevni san je gotovo nemoguća misija, a ako si poneka roditelji i priušte sat drijemanja, nakon toga osjećaju se još umornije. Također, ne može  popodnevno drijemanje zamijeniti noćni san.

4. “Je li to ta beba koja ne spava noću?”

Ako čujete ovu izjavu znajte da ste se toj osobi dobro žalili na svoju noćnu pticu. Ovakva izjava jasno naslućuje da ste već ludi od besanih noći i da već svi u vašem okruženju za to znaju.

5. “Jesi li u nedjelju za ručak?”

Većina neispavanih roditelja vikend će pokušati iskoristiti za odmor – što duže spavanje, odlazak do bake i djeda da se malo odmore  ili za lijenčarenje po doma. U svakom slučaju ideja provoda roditeljima je odmor kod kuće, a ne izlazak s prijateljima.

6. “Jeste li pokušali…”

Jeste li pokušali ovo, ono… Neke osobe prepune su savjeta, iako često same nemaju djecu. Nutkat će vas raznim savjetima kako da se odmorite i uspavate bebu noću nagovarajući vas kako morate probati. Većinu ideja vjerojatno ste već probali i vrć su se pokazale kao neuspješnima  ali što možete nego kimnuti glavom na pametan savjet.

7. “Churchill je cijeli život spavao samo po tri sata”

To je zanimljivo no to je samo njegov problem. On je to odabrao, nisu ga budila djeca.

8. “Znate, ne bi trebali dremnuti duže od 20 minuta”

Naravno da su svi čuli za to, ali kad je umor prevelik teško se ustati nakon 20 minuta jer cijelo tijelo žudi za odmorom. To je kao da pred nekoga stavite punu zdjelu kolača i kažete mu da bi trebao uzeti samo jedan”.

9. “Znaš što će ti podići energiju? Vježba!”

Naravno. Ali kad nemate ni osnovnu koordinaciju ili energiju da zavežete cipele, vježba sigurno nije rješenje.

10. “Znam da je naporno, ali to je dragocjeno vrijeme s djecom. Uživaj!”

Uživajte s djecom, oni tako brzo odrastu… Ovo će reći gotovo svi  s odraslom djecom. Iako je sve to točno, teško je uživati ako su roditelji umorni toliko da nemaju snage ni za tuširanje prije kreveta.

foto: Thomas Widmann

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.