Edukacija i savjeti Istaknute teme

10 stvari koje bi svaki roditelj trebao znati o dječjoj igri

dječjoj igri

Dječja igra ide pod ruku s učenjem


Dječja igra asocira nas na bezbrižnost. Drago nam je vidjeti naše dijete kako se zabavlja, ponekad nam lakne što zbog zaigranosti imamo nekoliko minuta za sebe.No, igr aje puno više od puke zabave. Evo stvari koje biste trebali znati o njoj:

Djeca uče kroz igru

Ne podcijenjujte vrijednost igre. Djeca kroz igru razvijaju: kognitivne vještine (rješavanje problema, matematiku), fizičke sposobnosti (balansiranje na jednoj nozi), vokabular (nove riječi koje im trebaju za zamišljenu igru), socijalne vještine (zajedničko igranje), pismenost (kreiranje menija za zamišljeni restoran).

Igranje je zdravo

Igranje pomaže djetetu da odraste snažno i zdravo. Također, zdrava i aktivna igra pravi je protivnik pretilosti s kojom se danas suočava sve veći broj djece.

Igra smanjuje stres

Igra pomaže djetetu da raste i razvija se u emocionalnom smislu. Igra povećava razinu veselja te smanjuje anksioznost.

Igra je više od onog što vidimo

Igra je jednostavna, ali ujedno i složena. Postoji puno tipova igre: simbolična, funkcionalna, sociodinamična, igra s pravilima…Znanstvenici su proučavali puno aspekata dječje igre: kako djeca kroz nju uče, kako igra na otvorenom utječe na dječje zdravlje, posljedice gledanja tv-a na dječju igru…

Nađite vremena za igru

Roditelji su oni koji bi trebali najviše poticati dijete na učenje. Omogućite djetetu što više vremena za igru tijekom dana. Nemojte osmisliti i ispuniti svaki djetetov slobodni trenutak.

Igranje i učenje idu ruku pod ruku

Igranje i učenje nisu odvojene aktivnosti. One su u stvari, ili bi barem trebale biti, isprepletene. Zamislite igru kao znanstveno predavanje, ali s laboratorijem. Igra je djetetov laboratorij.

Pustite dijete da se što više igra vani

Sjetite se vlastitih iskustava iz djetinjstva, kada ste se penjali po drveću, sanjkali zimi, skakali po lokvama i skupljali lišće. Vjerojatno se još sjećate prijatelja iz ulice ili kvarta s kojima ste provodili večeri te kako se niste dali kući iako je već odavno pao mrak. Omogućite svom djetetu da stvori iste takve uspomene igrajući se vani.

Možete puno toga naučiti o igri

O dječjoj igri napisano je zaista puno literature. Nikada nije loše informirati se i naučiti nešto o toj temi. Igra je važan dio dječjeg svijeta od najranije dobi i nosi brojne koristi.

Vjerujte svojim instinktima

Sjećate li se kako vam je kao djetetu igra dolazila kao nešto prirodno? Dajte svom djetetu vremena da se igra i vidjet ćete što će mu sve pasti na pamet kada za to dobije priliku.

Igra pruža kontekst za razvijanje i savladavanje novih vještina

Sve naučeno djeca prakticiraju kroz razna područja igre. Igra im pruža vrijeme i mjesto da usvoje nova znanja i vještine, ali nikad na jednak način kao kada su “prisiljeni” učiti. Kroz igru pretvaranja ili oponašanja djeca imaju priliku ne samo naučiti nego i isprobati, vježbati. Takav način igre dovodi do povećanja samopouzdanja te osjećaja uspješnosti.

foto: Miika Silfverberg

Komentirajte