Istaknute teme Za roditelje

10 savjeta kako postati (i ostati) smirena mama

smirena mama

Smirena mama uvijek nađe vremena za sebe i ono što ju čini sretnom

Teško je ponekad priznati, ali sigurno se s vremena na vrijeme dogodi da se pogubite u odgoju i vremenu provedenom s djecom. To je sasvim normalno i događa se svima. Mislili ste da vama neće, da ćete uspjeti uvijek ostati ona smirena mama kojoj se toliko divite. Ali eto, ljubičasto ljutito čudovište zvano bijes vas zaskoči tu i tamo i onda vas izbaci iz takta.

Voljeli biste biti smirena, cool mama, i što je najbolje – možete to postati. I ostati. nije nemoguća misija. Samo je bitno naučiti upute, što je lakši dio posla. Teži dio je, pridržavati ih se.

Brinite o sebi

Sigurno ste negdje, od neke prijateljice čuli: zadovoljna mama – zadovoljna djeca. I to je sasvim točno. Dakle, nemojte se zapustiti, niti iznutra, niti izvana. Napravite nešto za sebe češće nego rieđe. Odmah ćete biti zadovoljniji i spremniji na borbu sa svakodnevnim stresom.

Ne pretrpavajte dijete obvezama

Šaljući dijete na puno aktivnosti, smatrate kako ono dobiva dodatnu edukaciju i zabavu. No, djeci je jednako kao i vama potreban odmor i slobodno vrijeme da se njegov organizam jednostavno – slegne. Kada su djeca stalno pretrpana svime i svačime, pre stimulirana su i nemaju mira. A taj nemir se onda lako prenese i na mamu.

Zato, svi skupa što češće predahnite i uzmite barem malo vremena za sebe.

Postavite jasne granice

Možda ste mama kojoj je teško disciplinirati djecu. Jedan njihov nježni pogled vas rastopi. Ali, granice moraju postojati jer dijete se neće samo od sebe predomisliti i poslušati vas. A konstantno ignoriranje vaših naredbi samo će vas odvesti u stres i naravno – ispade. A vi želite biti smireni. Zato, postavite jasne granice do kada nešto tolerirate a kada je kraj. Koje su posljedice. One moraju slijediti uvijek i bez iznimke.

Nakon nekoliko opomena i sankcija, djeca će uskoro početi obraćati pažnju na vaše upute i zadatke.

Odvojite se kada postanete emocionalno

Vrijeme je da sebe isključite. Time out metoda možda nije dobra za djecu, ali može spasiti mamine živce. Dakle, kada osjetite da će vaš lonac prekipjeti i da ćete izgubiti cool mama stav – udaljite se i ako je moguće, izolirajte na par minuta. Kada najgori bijes prođe, moći ćete se bolje nositi sa svakom situacijom.

Uzmite pauzu – za mozak

Nitko se ne može posvetiti nekome zadatku u trajanju od više sati, a da ne postane frustriran. Niti djeca, niti vi. Zato, potrudite se i sebi i djeci priuštiti odmor za mozak nakon napornih aktivnosti- posla, škole, projekata…Svi ćete se osjećati bolej raspoloženi.

Odmarajte

Kako se osjećate nakon neprospavane noći ili noći lošeg sna? Kao da biste mogli gristi sve ok s ebe? Hm, da, umor bi možda mogao biti okidač lošeg raspoloženja. Zato, odmarajte kada god možete i idite u krevet na vrijeme.

Napravite nešto baš za sebe

Kada napravi nešto za sebe, mama se odmah osjeća kao da je napunila baterije do vrha. Nevjerojatno kako malo može značiti puno. Zato, uživajte u knjizi koju odavno želite pročitati, opustite se uz večernji film, zaputite se napokon na novu frizuru, uživajte u poslijepodnevnoj šetnji. I ne brinite, stvari će se obaviti i kada vi ne budete stalno sve nadgledali.

Uključite se

Slušajte ih, provodite vrijeme s njima, naučite što vole i što im se sviđa, a što ne. Razgovarajte svaki dan. Povezanost koja će se pritom stvoriti pomoći će vam da nadvladate nesuglasice i probleme.

Postavite realna očekivanja

Previsoka očekivanja vode u razočaranje i povećanu napetost. Zato, budite realni, što se tiče djece ali i vas. Oni možda nisu dovoljno stari i emocionalno zreli da naprave ono što vi od njih u tom trenutku očekujete.

Vi također niste nadčovjek koji može raditi i biti u punoj snazi 24 sata na dan. Smirena mama ima realna očekivanja od sebe i svoje okoline. Zapamtite to.

Naučite djecu da čiste i pomažu u kući

Kućanski poslovi su nešto na što djecu možete početi učiti već u ranoj dobi. Neka ih, neka se igraju, vaša je prav pomisao. Ali djeca u stavri vole red i strukturu, a vole i pomagati roditeljima i provoditi vrijeme s njima. Oponašati ih u poslu. Zato, pronađite popis poslova koji je primjeren djeci vaše dobi i zadajte im zadatke.

Oni će biti zaposleni ,a vas će riješiti dijela obaveza i napetosti. Zvuči izvrsno, zar ne?

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.