Istaknute teme Prehrana

10 razloga zašto vaše dijete ne jede

Ima roditelja koji se bore s jakim apetitom kod djece ali i onih koji su frustrirani jer im djeca neće jesti. U ovom tekstu bavit ćemo se razlozima zašto dijete ne jede i što učiniti ako ne jede dovoljno.

Evo što možete učiniti kada vaše dijete ne jede kako bi trebalo

Psiholozi smatraju da hrana sama o sebi nije razlog zašto djeca žele jesti, ali jednako tako i zašto ju ne žele jesti. Dakle, prema njima, ovo su najčešći razlozi zašto vaše dijete ne želi jesti:

U fazi je usporenog rasta

Između druge i treće godine dijete usporava rast pa nije slučajno da točno u to vrijeme počinju birati jela. Ovo je stoga čest razlog zašto vaše dijete neće jesti. To vrijedi i za djecu školske dobi – oni su u stalnoj fazi rasta i njihov apetit je stoga prilično stabilan pa također biraju što će jesti.

Pod pritiskom da mora jesti, djetetu se smanjuje i apetit

Istraživanja pokazuju da djeca koja su natjerana da kušaju hranu ili uzmu još jedan zalogaj u konačnici jedu manje i nezdravije te u čak mogu preći u pretile.

Ako je vaše dijete u fazi izbirljive prehrane, pritisak da mora jesti može još više smanjiti apetit, što uzrokuje brzo zasićenje.  vaše dijete da jede često dobiva iste rezultate.

Imaju snažno razvijen osjet okusa

Okuse neka djece doživljavaju jako intenzivno i neka hrana im je stoga nepodnošljiva. Tu se najčešće radi o gorčini kod povrća pa inzistiranje na njegovom konzumacijom može samo pogoršati situaciju.

Vaše dijete je osjetljivo na teksturu

Vaše dijete može odbijati određene teksture hrane. To može biti gusta, vlažna ili skliska hrana, zrnata ili kruta…Ili pak mogu biti osjetljivi na izgled ili miris hrane. Osjetljivost na hranu može značajno ograničiti prehranu.

Dijete se naviknulo na brzu hranu

Hrenovke, krumpirići i slična brza hrana kod neke djece glavni su izvori prehrane. Ova djeca jedu no ne jedu raznoliko i dovoljno hranjivu hranu.

Najelo se grickalica

Smoki, štapići, čips, ono je što djeca obožavaju, a ako im je često pri ruci, dovodi i do pada apetita za ozbiljnim obrocima. Ista je stvar kod djece koja se napiju soka ili mlijeka. Sve te namirnice djeci prekinu apetit za obroke. Oslanjanje na ove namirnice nije dobro jer imaju premalo hranjivih tvari.

Nešto mu ometa pažnju

Vaše dijete za vrijeme jela lako može omesti TV ili igračke za stolom, i to u konačnici može imati negativan utjecaj na prehranu. Najbolje je da se dijete za vrijeme usredotoči na hranu i jelo na stolu – kasnije se može vratiti na igru ​​ili TV.

Vaše dijete je previše umorno za jelo

Na kraju dugog dana, vaše dijete može biti preumoreno jesti. To može biti i kod male djece i kod djece koja se bave sportom ili djecom nakon povratka iz vrtića ili škole. Dobra vijest je da umorna djeca taj obrok najčešće nadoknade tražeći više kod sljedećeg obroka.

Dijete nešto muči, bolesno je

Kada je vaše dijete bolesno, ima tendenciju manje jesti, uglavnom zbog smanjenog apetita. Ovo obično nije briga, jer se apetit vraća kada se dijete počne osjećati bolje. Sprječavanje dehidracije je tada najvažnije te nije potrebno inzistiratina količini pojedenog.

Vaše dijete namjerno jede manje

Vaše dijete (češće tinejdžer) mogu pokušati smanjiti prehranu kako bi izgubili težinu ili oponašali svoje vršnjake. Prehrana kao što je preskakanje obroka, izbacivanje neke vrste hrane ili čak dijeta, može dovesti do poremećaja prehrane.

Ako ste pronašli u ovom tekstu razlog zašto vaše dijete ne jede, a želite mu pomoći probati novu hranu, vrijeme je da već od prvog idućeg obroka pokušate promijeniti pristup hranjenju. Zasigurno se ništa neće promijeniti preko noći, no zbog općeg zdravlja djeteta, stručnjaci upozoravaju, dijete već s godinu dana mora početi jesti raznoliku hranu.

Foto: Clay Junell

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.