Istaknute teme Odgoj

10 razloga zašto biste trebali prakticirati povezujuće roditeljstvo

povezujuće roditeljstvo

http://www.mothering.com/articles/top-10-reasons-practice-attachment-parenting/

Povezujuće roditeljstvo stvara čvrstu vezu između roditelja i djeteta


Stvara sigurnost

Roditelji nekako uvijek u dubini duše vole da se njihova djeca oslanjaju na njih. Čak i kada odrastu i žive u svojim vlastitim svjetovima, roditelji im žele biti sigurno utočište u koje se uvijek mogu vratiti po dozu snage i samopouzdanja.

Potiče stvaranje pozitivnih hormona

Povezujuće roditeljstvo temelji se na hranjenju djeteta s ljubavlju i poštovanjem, kao i nježnim dodirima. Kada majka doji proizvodi više prolaktina i oksitocina, odlične hormone koji pobuđuju dobre osjećaje kod mame.

Stvara jaku povezanost između roditelja i djeteta

Kada kod svog djeteta tražite tragove pomoću kojih ćete shvatiti što ono treba i što vam želi poručiti, reagirate osjećajno i dosljedno. To kod djeteta razvija osjećaj povjerenja. Povjerenja u vas, u sebe i u svijet.

Postavlja granice za buduće veze

Povezujuće roditeljstvo ne znači dopustiti djetetu da radi što hoće. Pozitivna disciplina pomaže u uspostavljanju granica koje imaju suosjećanja prema potrebama vašeg djeteta, ali su ujedno i čvrste. Te granice pokazuju djetetu da je voljeno čak i onda kada ga se disciplinira.

Potiče san

Povezujuće roditeljstvo daje vašem djetetu dar spavanja, dok je u isto vrijeme dosljedno i gradi odnos pun povjerenja. Mnogi roditelji koji dijele krevet sa svojim djetetom puno zadovoljnije i mirnije spavaju, premda ih tu i tamo netko tijekom noći udari nogom.

Osnažuje vas

Roditeljstvo je područje u kojem nikada ne možete biti stručnjak i u kojem uvijek možete naučiti nešto novo. No, bez obzira koliko znate ili ne znate, ako prakticirate povezujuće roditeljstvo, tu je uvijek široka mreža podrške i suosjećanja drugih roditelja koji su vam bliski u stavovima.

Potiče dječju neovisnot

Istraživanja su ponudila zanimljivu teoriju koja kaže da dojenčad koja su stvorila sigurnu vezu sa svojim majkama (kroz povezujuće roditeljstvo), bolje podnosi razdvajanje od njih u kasnijoj životnoj dobi. Na primjer, prilikom polaska u jaslice, vrtić ili školu.

Naime, stalna emocionalna dostupnost majke u najranijem periodu djetetova života pruža mu prijeko potrebno povjerenje što kulminira razvojem vrlo važne životne kvalitete koja se zove neovisnost.

Utječe na rast bebinog mozga

Studije opet pokazuju da kada beba osjeti čvrstu povezanost s majkom i nauči da će se na njezine znakove netko odazvati nježno i s poštovanjem, to pozitivno utječe na rast njenog mozga. Povezujuće roditeljstvo tako stvara djecu koja će kasnije u životu moći sama rješavati svoje probleme i postati odgovorne odrasle osobe.

Povećava roditeljsko samopouzdanje

Kada svom djetetu stalno pružate ljubav, brinite se za njega i sve to uz pratnju pozitivne discipline, primijetit ćete kako vaše dijete reagira ljubaznošću i nježnošću.

Premda povezujuće roditeljstvo sigurno ne može riješiti baš svaki problem koji je ikada postojao, dopušta vam da uvijek sagledate veću sliku što će koristiti i vama i vašem djetetu. Dijete će vam svojim postupcima pokazati da se poveznica koju ste stvorili između vas nešto što se isplati i što će vam pomoći da prebrodite neke krizne situacije.

Kada crno na bijelom vidite da se vaš uloženi trud isplatio, postat ćete samopouzdaniji u svojim odlukama i svom roditeljskom stilu.

Osnažuje obitelj

Kada je roditeljima cilj zadovoljiti potrebe svoje djece za ljubavi, poštovanjem i povjerenjem, to će najčešće biti i put kojim ćemo također graditi i svoju obitelj. Međusobno poštovanje između članova obitelji omogućuje stvaranje zdravog okruženja za rješavanje nesuglasica, problema te jakih veza unutar obiteljskih granica. Ti svi pozitivni aspekti ono su što će naša djeca odnijeti u svijet i na taj ga način učiniti boljim mjestom.

foto: Ryan and Sarah Deeds

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.