Istaknute teme Za roditelje

10 različitih tipova mama – koji si ti?

tipova mama

Pronašli smo 10 tipova mama

Kao što postoji jako puno tipova roditeljstva, tako danas u društvu postoji jednako puno klasifikacija mama. Čini se kao da je majčinstvo postalo rastući, komplicirani organizam koji živi svoj život.

Pogledajmo koje su to kategorije jer u nekoj ćeš se sigurno pronaći:

Tip A

Ove su mame odlučne i ambiciozne, a najsretnije su i najbolje funkcioniraju kada su stvari dobro posložene i na svom mjestu. Mnogi na njih gledaju kao na perfekcioniste.

Mame tipa A često imaju popise koje moraju izvršiti i liste zadataka koje križaju po obavljanju. Sklone su stresu, brinu o svim detaljima i teško prihvaćaju kada stvari ne idu prema planu. Nikada ne kasne i ne vole kada drugi to čine.

Hrskava mama

Najbliži opis ove mame je neo-hipi. To su mame koje su po stilu života bliske hipijima ili bi to željele biti, ali usto vole kupovati skupe proizvode i odlaze na jednako skupe tretmane i terapije nepouzdane vrijednosti.

One su ekološki, zdravstveno i društveno osviještene. Sklone su preispitivati uobičajene svakodnevne radnje majčinstva. Nastoje isprobati različite pristupe problemima svoje obitelji.

Obično koriste platnene pelene i ne cijepe svoju djecu. Većina ovih mama koristi organsku hranu i proizvode te su sklone korištenju eteričnih ulja i prirpavaka umjesto modernih lijekova.

Svilena mama

Ovo je moderna mama, koja više od svega voli znanstvena objašnjenja, sterilne uvjete, pouzdaje s eu liječnike, bolnice te medicinu i medicinske savjete općenito.

Svoju bebu možda će dojiti, ali jednako tako može koristiti i umjetnu hranu i nije ju briga za tuđe mišljenje. Koristi se internetom i tehnologijom kako bi “unaprijedila” svoje roditeljstvo i odgojni stil.

Svoju će djecu svakako cijepiti svi mredovinm cjepivima te se uvijek pouzdaje u savjete medicinskih stručnjaka.

Potomke je “istrenirala” i da spavaju u svojoj sobi, u svojim krevetićima. Dopustiti će im povremene obroke u fast foodovima, a njezino roditeljstvo će najčešće će teći tipičnim tijekom.

Sviskava mama

Je spoj svilene i hrskave mame. Ova mama će možda preferirati platnene pelene i eterična ulja, no možda će u isto vrijeme koristiti umjetnu hranu za dijete te će pozorno slušati svaki savjet medicinskog osoblja.

One to vide ovako: kao da su uzele najbolje iz dvaju tipova mama, ali to je naravno ono što one smatraju najboljim.

Helikopter mama

Helikopter roditelji već su dobro poznat termin. Kada kažemo helikopter mama, mislim ona prezaštitnički raspoloženu majku koja uvijek bdije nad svojom djecom te malo što prepušta slučaju. Kontrolira gotovo sve aspekte života svoje djece te ih tako i pomalo guši i sprječava u razvijanju samostalnosti.

Dakle, stvari koje su djeca u svojim godinama već sasvim sposobna raditi sama, ona će i dalje činiti za njih. Što je najgore, te će se navike teško riješiti i kad njezina djeca već budu u zrelim godinama.

Mama s namjerom

To je mama koja većinu vremena, ako ne i svo vrijeme, ulaže u djecu. Ona je mama od glave do pete, od a do ž.

Dan mame s namjerom ispunjen je aktivnostima koje radi s djecom, uči ih, radi kreativne stvari, smišlja izazove, planira zajedničko vrijeme i onda planove provodi u djelo.

Ona vjerojatno ima vrijeme u danu kada isključuje mobitel i posvećuje djeci svoju nepodijeljenu pažnju te je to vrijeme samo za zajedničko uživanje.

Mama vježbačica

Možete je prepoznati po tome što se znoji na svim društvenim mrežama. Ona vježba, vozi bicikl, rola, trči, a ništa mane aktivna nisu ni njezina djeca. Njihov životni izbor su vježba i kretanje.

Dnevni outfit ove mame sastoji se od tajica za vježbanje ili trenirke te tenisica. Velik broj tih mama uopće ne vježba, ali vole ostaviti dojam da žive za vježbu i rekreaciju.

Vole reklamirati marke odjeće koje koriste, dijetne shakeove koje piju, proteinske čokoladice koje grickaju ili recepte za smoothije koje mućkaju ujutro. Sve kako biste i vi postali prava mama vježbačica.

Influencerica

Vole objavljivati po svim društvenim mrežama, ali uglavnom preferiraju Instagram. One naizgled znaju sve, rade sve, imaju sve, najbolje se oblače i prve dobiju ili koristesve najnovije proizvode. Ak oželite, rado će vam poslati sve poveznice koje trebate.

Uobičajena je zabluda da su njihove fotografije samo kratke crtice njihova života. Iza toga ustvari stoj podosta posla i ništa nije tako lagodno i glamurozno kako se čini. Od namještanja po pola sata kako bi uhvatile pravu fotku, do traženja idealne lokacije, poze. Pa zatim “provlačenje” kroz nekoliko filtera, istraživanje po internetu…

Taj “posao” sigurno nije za svakoga. Mame kojima to uspijeva imaj ui tisuće sljedbenika, a neke od toga čak zarad ei plaću.

Natjecateljica

Mama natjecateljica natječe se s drugim mamama preko svoje djece. Djeca, najčešće, toga uopće nisu niti svjesna. Samo su pijuni u njihovu životu koji mora biti barem malo bolji od prijateljičinog. Neke od ovih mama vole se hvaliti postignućima svoje djece jer im to daje osjećaj vlastita postignuća.

Mame se natječu jer se osjećaju nesigurno, imaju nisko samopoštovanje ili su u nekoj fazi života suočene s krizom identiteta. Natjecanje, međutim, ima negativan utjecaj na djecu. Ono im često stvara tjeskobu i stres te osjećaj nesigurnosti i manjka samopouzdanja ako ne ostvare mamine ciljeve.

“Vinska” mama

Tim se izrazom opisuje mama iz više srednje klase, često s malom djecom, koja se okreće alkoholu kako bi se nosila s preopterećenošću ili umorom roditeljstva.

Vinska mama obično radi puno radno vrijeme, bilo u uredu ili od kuće. Često je preopterećena te doživljava puno stresa iz okoline koja ju okružuje, ali i tipičnih roditlejskih stresora.

Nekim vinskim mamama vino se čini kao društveno najprihvatljivije alkoholno piće, pa je zato i piće njihova izbora.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.