Edukacija i savjeti Novosti i događanja

10 praznovjerja za vrijeme trudnoće iz cijelog svijeta

Jednom kada žena objavi trudnoću, svi njeni bliski i dragi ljudi postaju vrlo brižni i oprezni prema njoj. Iako je većina toga simpatična, neka praznovjerna uvjerenja o trudnoći mogu trudnicama zakomplicirati neke odnose, a često i zaplašiti trudnicu tijekom cijele trudnoće.

Brojna praznovjerja o trudnoći otežavaju trudnicama dane do poroda

Praznovjerja o trudnoći nisu ograničena samo na regiju ili državu. Zapravo, to je globalni fenomen. Ne vjerujete nam? Evo nekoliko praznovjerja iz cijelog svijeta:

1.Zabranjeno dodirivanje trudničkog trbuha – Liberija

Mnogim trudnicama ovaj bi se običaj mogao i svidjeti. Naime, mnoge žene groze se pipkanja po trbuhu i to najčešće običnih prolaznika ili poznanika koji se osijećaju slobodno da ju diraju. U Liberiji postoji praznovjerje da stranci ne smiju dirati trbuh trudnice. Vjeruju da zli duhovi kradu bebu iz utrobe, zbog čega u blizini trudnice smiju biti samo bliski članovi obitelji.

2.Klonite se oštrih predmeta – Kina

U kineskoj tradiciji krevet se smatra simbolom plodnosti, a oštri predmeti poput igala, noževa, škara itd. zabranjeni su bilo gdje u blizini kreveta trudnice. Za Kineze, oštri predmeti predstavljaju rezanje pupkovine i uzrokuju urođene mane. Međutim, ispod kreveta je dopušteno držati bodež kako bi se otjerali zli duhovi koji bi se mogli zadržati oko nerođenog djeteta.

3.Gledanje u majmune, deve i medvjede je veliko ne u Turskoj

Često se budućim majkama savjetuje da će im gledanje lijepih stvari tijekom trudnoće roditi prelijepu bebu. U turskoj tradiciji je suprotno. Trudnoj Turkinji je zabranjeno gledati deve, majmune i medvjede kako to ne bi utjecalo na izgled njezine bebe.

4.Mitovi o pomrčini Mjeseca – Indija

Čini se da se mjesec i trudnoća definitivno ne slažu. U Indiji se pomrčina Mjeseca smatra lošim predznakom za nerođeno dijete. Tijekom pomrčine Mjeseca, trudnice ne izlaze vani.

5.Ne idite na sprovode – stara Amerika i židovska kultura

U kulturi Indijanaca trudnici je zabranjeno prisustvovati sprovodu. Vjeruje se da bi to moglo dovesti do pobačaja jer bi nerođeno dijete željelo otputovati natrag u svijet Duhova s duhom pokojnika. Dok Židovi vjeruju da bi duh preminule duše mogao ostati oko nerođenog djeteta, zabranjujući tako trudnicama da idu na sprovode.

6.Bez vjenčanja – Kina

Kinezi vjeruju u sreću i energiju sreće. Ova energija okružuje mladenku i mladoženju tijekom vjenčanja, a također i trudnicu. A ako su u istoj prostoriji, sreća se poništava i može donijeti nesreću nerođenom djetetu.

7.Bez trljanja trbuha – Kina

Iako većina budućih majki rado protrljala trbuh kako bi osjetila pokrete svoje bebe, to je zabranjeno u kineskoj kulturi. Vjeruju da će ovaj čin ljubavi rezultirati rođenjem djeteta zahtjevne prirode.

8.Ne otvarajte darove nerođenih beba – Hrvatska

Dakle, sretni ste. Ali nemojte to najavljivati svijetu i zazivati zlu kob. To je narodna predaja da nema smisla otvarati darove nerođene bebe jer beba još nije došla na svijet i takav čin može izazvati nesreću.

9.Tabu za najavu trudnoće – Bugarska

Naravno, svi se trudimo držati se pravila 3 mjeseca da potvrdimo i objavimo trudnoću. Međutim, u Bugarskoj se trudnice ohrabruju da to drže u tajnosti što je dulje moguće kako bi izbjegle da se trudnoća ne zakomplicira.

10. Zabranjeno šišanje za vrijeme trudnoće – BiH (Islam)

Narodna predaja glasi da je ženama zabranjeno šišanje za vrijeme trudnoće jer to skraćuje djetetu život i svašta još nešto. Iz Islamske zajednice pojasnili su da nema neposredne veze između skraćivanja kose i životnog vijeka djeteta. Prema tome, to što govore predstavlja jedan vid praznovjerja.

Vjerojatno ste čuli za neka od ovih praznovjerja. Međutim, ne dopustite im da vas izlude ako ste već trudni. Zapamtite da su ovo samo praznovjerja i da ih ne treba shvaćati ozbiljno. Samo slijedite ono što vam liječnik savjetuje jer je to jedini način kako možete utjecati na zdravlje svoje bebe.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.