Istaknute teme Za roditelje

10 pravila ponašanja za djedove i bake: Kako izbjeći obiteljske svađe

djedove i bake

Djedovi i bake nikad nisu prestari da bi usvojili nove savjete


Djedovi i bake važna su karika u odgoju djeteta, no često nastaju trzavice na relacija svekrva – snaha ili punica – zet.  Kada se u te zapetljane odnose doda i mala beba, stres može postati velik problem.

Kako situacija ne bi izmaknula kontroli donosimo 10 pravila za djedove i bake koji bi trebali unijeti mir u svaku obitelj:

Ne očekujte sjedalo u prvom redu

Ukratko, ne morate svugdje gurati svoj nos i u svemu sudjelovati. Na primjer, ne morate se nacrtati drugi dan iza poroda u bolničkoj sobi ili gledati snahu dok doji jer ne želite propustiti taj dirljivi trenutak.

To nije vaše dijete

Možda ga volite kao da ste ga rodili, ali o ipak nije vaše dijete pa nema potrebe da govorite da je jer sigurno nitko neće biti oduševljen izgovorenim.

Unuci nisu prilika za popravak

Vaše roditeljsko iskustvo možda nije bilo ono što ste planirali. Možda biste nešto promijenili da možete. No, počinjene pogreške ne mogu se ispraviti preko unuka. Zato, nemojte nikoga iznenaditi tijekom rođendana objavom da ste uplatili put u Disneyland ili da ste kupili Ponija.

Ne dijelite savjete

Savjeti se često mogu doživjeti kao pasivno – agresivne uvrede, pa ako nisu traženi, nemojte ih olako niti dijeliti. Naime, nitko ne želi čuti kako bi mu kuća trebala biti urednija, rublje bolje ispeglano a ručak skuhan.

Unuci nisu lutke

Nemojte govoriti umjesto svog unuka dječjim glasom: “Mamaaaa, jakooo želim provesti vikend kod bake”. Iritantno je i izgledat ćete blesavo.

Ne radite vlastitu dječju sobu

Nemojte u svojoj kući, iako je velika i prostrana, urediti još jednu dječju sobu. Osim ako za to niste zamoljeni jer ćete često čuvati dijete. Dakle, potajnom kupnjom dječjeg namještaja nećete postići efekt ugodnog iznenađenja nego užasa.

Pomirite se s bebinim imenom

Možda vam je premoderno, čudno ili jednostavno ne baš lijepo. Ali činjenica je da to nije vaš problem. Vi ste svoju priliku imali te vam sigurno nije bilo drago ako je netko komentirao i izražavao svoje mišljenje. Zato razmislite dvaput prije nego graknete: “Kakvo je to

Nazovite prije nego dođete

Sigurno ste u napasti često svratiti u posjetu kada je beba tek došla u kuću. No, bilo bi divno da nazovete i kažete da biste došli. I imajte na umu da nazvati i najavite se ne znači da ste već na putu.

Ne pratite rezultat

biti baka i djed nije sportsko natjecanje u tome tko je kupio veći poklon, tko je našao slađe odijelce ili tko je uslikao više slika s unukom. Ništa od toga ne garantira kvalitetu veze s unukom a uspoređivanje s nekim nikoga nikada nije usrećilo.

Ako ne znate, pitajte

Tolik ose toga promijenilo otkako ste vi bili mama. Standardi oko hranjenja, sigurnosti, pa čak i poza u kojima beba treba spavati. Zato, ako više niste sigurni kako nešto ide, radije pitajte umjesto da se vodite onom parolom “moja djeca su preživjela, i vaša će”.

 

foto: pixabay

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.