Istaknute teme Prehrana

10 načina da nahranite dijete 10 puta lakše

Ako ne znate kako da nahranite dijete koje odbija hranu, pokušajte s ovim metodama roditelja kojima je to uspjelo


Brojnim roditelja prelazak s bočice na hranjenje stvara najveći problem u podizanju svoje djece. Odbijanje jela često je i razlog posjete psiholozima koji roditelje usmjeravaju kako da ispravno hrane djecu. U nastavku donosimo 10 prilično jednostavnih strategija hranjenja djece onih roditelja koji su njihovom praksom prevladali probleme.

1. Započnite dan pravom hranom

Doručak je jedan od najlakših obroka za pripremu i stoga ga nemojte preskakati. Kombinirajte raznu hranu koju možete brzo pripremiti (od brojnih namaza do jednostavnijih pečenih i kuhanih jela).

2. Neka hrana bude jednostavna za jelo

U dobi od jedne godine djeca najčešće vole hranu koju mogu držati u ruci i hraniti se: komadići špeka, mesnog nareska, pržena mrkva, banane izrezane na trake, komadići kruha itd.

3. Napravite večeru u kojoj će uživati cijela obitelj

Nemojte kuhati za malu djecu posebno, kuhajte za cijelu obitelj i potom zajedno večerajte.

4. Pokažite djetetu da uživate u finoj hrani

Djeca se često više zanimaju za hranu u tanjuru roditelja nego za onu iz svog tanjura. Odigrajte taktički te pokažite koliko je hrana ukusna (prvo vaša, a potom njegova). Uživajte u hrani i to umjereno pokazujte, za očekivati je da će dijete sve češće htjeti jesti ono s vašeg tanjura ali i svoga (bez obzira čak i ako je hrana na oba tanjura jednaka) jer će ga zanimati što vam je to tako fino.

5. Napravite domaće, zdrave poslastice

Smanjite kupovne slatke proizvode i proizvodite svoje. Trenutno pažnju stavite na sladoled. U jednostavnim kalupima dodajte običan jogurt i u njega razno voće. Djeci servirajte domaći, zdravi sladoled nakon obroka ili kada dođe vrijeme za predah od igre.

6. Radite smoothie

Smoothi je sjajan način hranjenja djece. Mnoga djeca jedu sporo i teško se najedu krute hrane pa im smoothie, nakon krute hrane, dođe kao izvrsna nadopuna. Umjesto mlijeka pripremite smoothi i zasitite dijete zdravim tekućim obrokom.

7. Jaja za najupornije

Ako ništa drugo ne uspije, na raspolaganju imate bezbroj kombinacija s jajima.  Radite kajganu, jaje na oko, kuhano jaje, pohajte kruh s jajima i druge kombinacije.

8. Napravite domaću, brzu hranu

Umjesto kupovnih krumpirića koje djeca obožavaju, ispecite ih doma. Ispecite ih tako da budu i vizualno slični kupovnima kako bi dijete čim lakše namamili na hranu. Pazite da ne koristite staro ulje i da krumpirići ne budu prepečeni i preslani.

9. Kuhajte mirisne kremaste juhe i domaće kašice

Pokušajte s juhom od rajčice ili drugim juhama. Neka budu čim zasitnije i pune hranjivih sastojaka, a kako bi ih dijete lakše pojelo, prije kuhanja sve sastojke naribajte ili narežite na sitne komadiće. Juha se lako jede, mirisom će privući dijete, a sitno povrće i meso dijete će pojesti bez mnogo žvakanja i pljuvanja hrane. Također, ako dijete odbija krutu hranu pokušajte sastaviti kombinacije te ju u blenderu usitnite i ponudite djetetu s žlicom.

10. Budite strpljivi i ne odustajte

Djeci je potrebno najmanje 7 puta da prihvate novi okus, a često i više od toga. Stoga, umjesto da pretpostavimo da dijete ne voli neku hranu, treba uzeti u obzir da dijete tu novu hranu još nije dovoljno ispitalo.  Pokušajte jesti obroke zajedno kao obitelj, no ako dijete odbije hranu taj dan, ponovite ju opet sutra. Ako nastavite pripremati ukusnu hranu za dijete i stalno ga nutkate, dijete će s vremenom prihvatiti hranu kao što je prihvatilo i onu hranu koju trenutno jede.

foto: Juhan SoninDavid Goehring

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.