Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

10 crtića koje bi djeca trebala pogledati

U ovom tekstu nećemo se baviti činjenicama da je dugo buljenje u televiziju, računalo, tablet ili mobitel sve češći problem koji roditelji sve teže savladavaju. Dio krivnje zasigurno je i u maštovitim i primamljivim crtićima koje djeca jednostavno obožavaju.

Ovih 10 crtića djecu zabavljaju ali ujedno i poučavaju

No, ako uzmemo u obzir da je duljina gledanja televizije ili Youtubea ograničena, donosimo vam 10 edukativnih crtića koje bi vaša djeca trebala pogledati.

1. Berenstain medvjedići

Berenstain medvjedići su zdrava obitelj medvjeda, poput ljudi. Seka i Braco medvjedić nalaze se u osnovnoj školi i uče razne lekcije, od toga što je ljubaznost i odgovornost do toga kako postupati u svađi s prijateljima ili zašto nije dobro lagati. Osim crtića koji ipak još uvijek nisu prevedeni na hrvatski jezik,  u knjižnici možete posuditi slikovnice koje su prevedene. Nakon što djetetu pročitate slikovnicu, drugi dan pustite mu crtić.

2. Znatiželjni George

Riječ je o radoznalom majmunu, a crtić je najbolji za mlađe dječake. većina radnji je usmjerena prema savladavanju jednostavnih zadaća poput učenja oblika, brojeva, boja i sl. Uglavnom, promatranje Georgea smiruje dušu umornog roditelja. Crtić nije dostupan na hrvatskom jeziku no može se pronaći na engleskom, a nekoliko epizoda i na slovenskom i srpskom.

3. Max i Ruby

Max i Ruby su dva zečića koji nam donose niz raznih zgoda, od vježbanja sviranja klavira do hranjenja. Max je trogodišnji zec, a Ruby njegova starija sestrica. Max i Ruby igraju se zajedno no crtić pokazuje i razliku u godinama i načinu igre i zanimanja. Crtić se izvrsno bavi suparništvom među braćom i sestrama.

4. Sid – znanstveni klinac

Ovaj edukativni crtić uz pomoć smiješnih scena i glazbe promiče kod djece istraživanje i zanimanje za znanost. Ukupno je 66 polusatnih crtića od kojih svaki počinje s nekim pitanjem poput zašto je banana gnjecava, zašto se cipele smanjuju i slično. Namijenjen je predškolcima, a glavni ciljevi su potaknuti djecu da razmišljaju, razgovaraju i rade na način na koji znanstvenici rade na temelju prirodne radoznalosti o svijetu. Također, želi se pokazati da je znanost oko nas, pridonijeti školskoj spremnosti poticanjem intelektualnih sposobnosti djece, motivacije za učenje i samopouzdanja u učenju.

Image converted using ifftoany

5. Cyberchase

Cyberchase je istraživački crtić koji pomaže djeci da razvijaju matematike vještine i rješavaju problema. Serija se fokusira oko troje djece  Jackie, Matt i Inez. Dovedeni su u Cyberspace, digitalni svemir, kako bi zaštitili svijet od zločinca Hakera. Ta djeca mogu spriječiti hakera da unište Cyber-prostor pomoću vještina rješavanja problema u kombinaciji s osnovom matematike. U Cyberspaceu susreću Digit, pticu koji im pomaže u njihovim misijama.

6. Doktorica Pliško

Kaže se da jabuka ne pada daleko od stabla, pa tako i glavni lik crtanog filma “Doktorica Pliško” želi postati liječnica baš kao i njezina majka. No dok ne dođe u godine da može krenuti na fakultet, mala liječnica na svojim igračkama pokušava naučiti sve tajne liječničke profesije. Tako ona svojim igračkama pomaže u oporavku dajući im pravu terapiju i donoseći dijagnozu o točnoj bolesti. Crtani film „Doktorica Pliško“ je poput male govorne enciklopedije. Naime, malena liječnica daje mudre savjete djeci što da rade kako bi ostali zdravi.

7. Pseća Patrola

‘Psići u ophodnji’ je crtić koji prati svakodnevne doživljaje skupine hrabrih psića koji, na čelu s desetogodišnjim dječakom Ryderom, svakodnevno spašavaju stanovnike gradića Adventure Bay od nevolja.

8. Sofija Prva

Malena Sofija ima najbolje učiteljice na svijetu! Vile Flora, Fauna i Merryweather iz Trnoružice naučit će je da je jednostavno izgledati kao princeza, ali ponašanje mora doći iz srca. Ponekad Sofiji u posjet dolaze i Pepeljuga, Aurora, Snjeguljica, Jasmine, Belle, Mulan, Pochahontas, Ariel… Crtić podučava o prijateljstvu, kompromisu i drugim lijepim životnim lekcijama.

9. Peppa Pig

Peppa Pig je crtić koji najmlađe na zabavan način uči pristojnom ponašanju. Peppa je mali praščić koja živi s roditeljima i bratom Georgeom, a najviše se voli igrati i skakati u blatu. Njezine avanture uvijek završavaju sretno i roktanjem do suza radosnica! Dobila je 2005. godine nagradu za najbolju crtanu seriju za predškolsku dob.

10. Elena od Avalora

Serija opisuje priču o šesnaestogodišnjoj princezi – Eleni koja spašava čarobno kraljevstvo Avalora iz vladavine zle vještice Shurike. Buduća prijestolonasljednica naučit će dužnosti i tradicije kako bi njime mogla dostojanstveno upravljati u budućnosti. Kraljicu će podržati sestra Izabela, djed i baka Francisco i Luisa, kao i rođak Esteban. S najboljim prijateljima doživjet će nevjerojatne avanture. Elena pokazuje djecu vrijednost obitelji, kao i zajedničkog rada.

Foto: Freepik, Screenshot

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.