Istaknute teme Učenje i rekreacija

1 od 3 roditelja osjeća “mučninu” kada treba pomoći djetetu oko matematike

matematike

Pomoć oko matematike roditeljima stvara doslovno fizičku nelagodu

Nova anketa otkrila je da 1 od 3 roditelja osjeća mučninu kada treba pomoći svom djetetu oko matematike ili bilo kojeg predmeta koji uključuje znanost.

Da, prošlo je puno vremena otkad su neki od njih sjedili u školskim klupama. Tada su se stvari učile i objašnjavale na drugi način. Zato i ne čudi da danas, kada trebaju obaviti svoju normalnu roditeljsku dužnost, to djeluje stvarno zastrašujuće.

Kada je pak u pitanju STEM (science, tehnology, engineering, mathematics), 48 posto ispitanih roditelja, djece u dobi od 6 do 13 godina, izjavilo je da uopće ne znaju što točno taj akronim znači.

Polovica pak ispitanih roditelja izjavila je da njihova djeca u tim područjima znaju znatno više nego oni. No, dobra stara, staromodna matematika ipak im zadaje najviše problema.

Visokih 68 posto roditelja priznalo je da više uopće ne zna kako dijeliti velikim brojevima. Njih pola, odnosno 52 posto kaže da se više ne snalaze najbolje s razlomcima.

I geometrija je mnogima slaba točka pa je 61 posto roditelja izjavilo da ne znaju izračunati opseg kruga.

Ako ste mislili da se ne snalazite u matematici, razmislite bolje ili se utješite da niste sami jer je 47 posto ispitanih potvrdilo da ne znaju prepoznati proste brojeve, to jest ne znaju što taj pojam označava, a ne znaju niti kako izgleda simbol za pi.

Možda će se mnogi zapitati “što se to događa sa mnom”, ali to je u stvari sasvim normalno. Informacije koje godinama ne koristimo pohranjujemo negdje u zakutku svog mozga, a kada nešto trebamo izračunati, tu su naši pouzdani kalkulatori. Za sve ostalo imamo naš Google.

Neki se uspiju prisjetiti gradiva, kada njihova djeca dođu do njega, no mnogima to ne polazi za rukom. I to do te mjere da zbog toga osjećaju fizičke smetnje, odnosno mučninu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.